secundair logo knw 1

  • Colors: Blue Color

Waterbedrijf Groningen is bij de aanleg van een nieuwe drinkwatertransportleiding begonnen aan een complex deel van het project: in de Westerbroekstermadepolder, een Natura 2000-gebied, wordt de leiding door middel van ‘een meet in the middle’ gestuurde boring over een lengte van 1,5 kilometer onder de grond doorgetrokken. Door de speciale techniek zijn minder graafwerkzaamheden nodig in het kwetsbare natuurgebied.

Krap een half jaar liep in de sector waterschappen de Groen op weg Challenge, een initiatief van A&O fonds Waterschappen en het cao-overleg. Doel was de bewustwording rondom duurzaamheid te vergroten, ideeën op te halen voor een groene cao en een inschatting te maken van de mogelijkheden voor CO2-besparing op het gebied van duurzame mobiliteit.

Het PHA2USE-project laat zien dat het produceren van biologische plasticvervanger uit slib veelbelovend is voor waterschappen. Het natuurlijke bioploymeer geeft ‘nog meer waarde’ aan slib, dat nu in toenemende mate in biogas wordt omgezet. “Dit project past perfect bij onze ambitie om in 2035 klimaatneutraal en in 2050 volledig circulair te zijn”, zegt Bas Peeters, voorzitter van de PHA2USE-stuurgroep en bestuurslid van Waterschap De Dommel.

Met het huidige beleid gaat Nederland de doelen van de Europese Nitraatrichtlijn niet halen. Het grondwater en het oppervlaktewater bevatten op veel plekken te veel stikstof en fosfor, waardoor de waterkwaliteit niet is verbeterd of zelfs verslechterd. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een rapportage aan de Europese Commissie.

In de regio Hart van Brabant bundelen Waterschap De Dommel, zorginstellingen, gemeenten en andere organisaties hun krachten om de ecologische voetafdruk van de zorgsector te verkleinen. Het waterschap gaat een proefproject uitvoeren bij twee deelnemende zorginstellingen, met als doel te onderzoeken hoe medicijnresten effectief uit het afvalwater verwijderd kunnen worden.

Op de klimaattop COP29 in Baku hebben de deelnemende landen een akkoord gesloten om het budget voor de klimaatfinanciering te verhogen tot ‘minstens’ 300 miljard dollar. Dat bedrag brengen de rijke landen tegen 2035 jaarlijks in als financiële steun voor de minst ontwikkelde landen en kwetsbare eilandstaten om klimaatbeleid te voeren.

Gedeputeerde van de provincie Drenthe Egbert van Dijk opende, samen met het Waterschap Drents Overijsselse Delta en Natuurmonumenten, de klimaatbuffers Ootmaanlanden en Koningsschut. Tijdens de opening benadrukte Van Dijk het belang van de natuur- en waterbergingsgebieden. "Het project laat zien hoe klimaatadaptatie en natuurontwikkeling elkaar kunnen versterken."

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.