secundair logo knw 1

  • Colors: Blue Color

Minstens zes waterschappen kregen na de inzet tegen het hoogwater van december een juridisch getinte brief van hun netbeheerder op de mat over overschrijding van het gecontracteerd vermogen. Maar ook los van calamiteiten groeit de energievraag van waterschappen. Dit terwijl het elektriciteitsnet al overbelast is. De Unie van Waterschappen reageert bezorgd, maar optimistisch: "We gaan aan de slag met creatieve oplossingen".

De Unie van Waterschappen en Vewin, de koepel van drinkwaterbedrijven, presenteren een gezamenlijke oproep aan het komende kabinet: ‘Water in actie’. De organisaties vragen meer regie van het Rijk (en financiële afspraken) en bieden samenwerking aan, bijvoorbeeld op het gebied van natuurherstel.

Een betonnen constructie om de hoogwaterveiligheid te vergroten in de Maas stuit op grote weerstand bij het gemeentebestuur van Maaseik. Burgemeester Tollenaere van Maaseik is bang dat er meer blauwalg ontstaat, waardoor de waterrecreatie langs de Maas minder bezoekers trekt.

Het PHA2USE project, de productie van een natuurlijke plasticvervanger uit afvalwater, is tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie (NCCE) in de prijzen gevallen. Het project won de Circular Award Public, die op de conferentie in Nijmegen werd uitgereikt.

De komende vier jaar kunnen de waterschappen met een subsidie van het rijk aan de slag om de uitstoot van lachgas op rioolwaterzuiveringsinstallaties te reduceren, zo werd eind vorig jaar bekend. Het Hoogheemraadschap van Delfland begint als een van de eerste met onderzoek op de awzi Nieuwe Waterweg in Hoek van Holland. 

Met drie pompen willen Waterschap Scheldestromen, de provincie Zeeland, Het Zeeuwse Landschap en Staatsbosbeheer de verdroging van de Yerseke en Kapelse Moer tegengaan. Het betreft eerst een proef, die uiteindelijk structurele maatregelen moet opleveren om het natuurgebied te beschermen.

De dijkversterkingen van het Hoogwaterbeschermingsprogramma gaan ten koste van bijzondere soorten korstmossen. Dat stellen onderzoekers van de Bryologische en Lichenologische Werkgroep (BLWG) in een rapport dat is opgesteld in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Laat het natuurlijke hydrologische systeem het grote werk vooral zelf doen. Deze visie staat centraal in het boek Oud water in de nieuwe tijd. Met de Hunzevallei als voorbeeld wordt verteld hoe het ecosysteem meer in zijn kracht kan worden gezet. “Als je echt duurzaam drinkwater wilt winnen, moet je niet beginnen bij het oude grondwater dat de natuur nodig heeft.”

De bron voor de PFOS-vervuiling in de Jelsumer Feart is mogelijk de luchtmachtbasis Leeuwarden, vanwege het gebruik van blusschuim in het verleden. Maar de waargenomen concentraties in het water van de vaart zijn zo hoog, dat die niet (alleen) kunnen worden toegeschreven aan een ‘historische vervuiling’ via blusschuim, stelt Wetterskip Fryslân. Het waterschap zoekt daarom naar andere bronnen.

Europa wordt geconfronteerd met grote klimaatrisico’s die sneller toenemen dan waarop de maatschappij voorbereid is. Bij veel van deze risico’s is meer nodig dan een stapsgewijze aanpassing. Dat blijkt uit de allereerste Europese klimaatrisicoanalyse.

De eerste resultaten van de biorector met houtsnippers in het Brabantse Westerbeek zijn positief, schrijft Waterschap Aa en Maas. De reactor met snippers bevat bacteriën die nitraat omzetten in het niet schadelijke stikstofgas. Daardoor bevat het uitspoelende drainagewater minder stikstof en is daardoor minder belastend voor de kwaliteit van het water waarop wordt geloosd.

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) controleert het onderhoud van sloten ditmaal alleen daar waar het risico op wateroverlast het grootst is. Dat heeft te maken met de hoge grondwaterstanden en bijzonder natte omstandigheden, waardoor er op veel plekken nog steeds geen schoonmaakbeurt mogelijk is.

Het kabinet gaat tegen de natuurherstelverordening stemmen in de Europese Raad van Ministers. Daarmee voert het kabinet een motie uit, die vorige week door de Tweede Kamer is aangenomen. Met een stemverklaring zal wel erkenning worden gegeven voor de tegemoetkoming aan Nederlandse zorgen.

Op meerdere plekken in de bollengebieden van Noord Holland zijn bij metingen in 2022 normoverschrijdingen van het bestrijdingsmiddel dinoterb in het water gevonden. Gebruik van dit bestrijdingsmiddel is sinds 1998 in Europa verboden. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier gaat de bron van de vervuiling onderzoeken en zint op een oplossing.

In de Zuid Hollandse delta was de boerenschouw, een vrij platte schuit waarmee agrariërs vee en spullen vervoerden, eeuwenlang een veelgebruikt vervoersmiddel. Inmiddels zijn ze bijna allemaal verdwenen. Onlangs dook er bij archeologisch onderzoek in de buurt van Strijen een gaaf exemplaar op. Het waterschap wil de boot laten renoveren en tentoonstellen en is op zoek naar verhalen achter het gebruik van dit type boten.

De Jelsumer Feart ten noorden van Leeuwarden blijkt ernstig vervuild te zijn met PFOS. De verontreiniging was door Wetterskip Fryslân al vastgesteld in de waterbodem, maar uit recent onderzoek blijkt dat de zeer zorgwekkende stof ook in hoge concentraties in het water zelf zit. De bron van de vervuiling is niet bekend.

Erik Roesink, oprichter en chief technology officer van NX Filtration, heeft de AMTA 2024 Hall of Fame Award gekregen. Roesink wordt door de American Membrane Technology Association (AMTA) geëerd voor zijn prestaties op het gebied van membraantechnologie, in het bijzonder ‘het bevorderen van schoonwateroplossingen’.

De zeespiegel stijgt mogelijk toch sneller dan verwacht en dat heeft ook gevolgen voor de gaswinning onder de Waddenzee. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vindt de combinatie te riskant en geeft de NAM daarom voorlopig geen toestemming voor nieuwe boringen bij Ternaard.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@LaumannsZoals gezegd laumanns het middel werd en wordt niet gebruikt in de bollenteelt en sierteelt sector!
@LaumannsLezen is voor Laumanns een kunst. Als het middel niet gebruikt is in de bollenteelt, waarom dan volharden in de beschuldiging naar die sector toe? Bijzonder.
Het lijkt er toch wel zeer aannemelijk dat bollenboeren deze bestrijdingsmiddelen nog steeds illegaal gebruiken, gewoon omdat ze er mee weg komen. Dit omdat de NVWA te weinig mankracht heeft en het Waterschap weer eens zeer gemakkelijk ervan uitgaat dat oa boerenbedrijven zich aan de wet houden en de gifmiddelen niet zouden gebruiken.
Wat opvalt is dat wederom MOB dit aan het licht brengt en het zonder MOB gewoon onder het tapijt was geschoffeld. Het gaat nl om metingen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderwartier uit 2022 zelf die door MOB zijn geanalyseerd.
Het is echter de verantwoordelijkheid vh waterschap zelf om de metingen te analyseren en daarop actie te ondernemen door onderzoek te starten en de NVWA te waarschuwen. Dat is niet gebeurd, want pas nu, bijna 2 jaar na de metingen en alleen op instigatie van MOB, start het waterschap een onderzoek. Het lijkt er sterk op dat het waterschap doelbewust nalatig is en dat dat komt omdat de boeren te sterk zijn vertegenwoordigd in dit orgaan. Burgers, flora en fauna zijn de dupe.
Eerlijk gezegd, het lijkt mij evident dat deze opzettelijke nalatigheid vh waterschap onrechtmatig is. Corruptie zou ik zelfs niet uitsluiten. Maar natuurlijk, gaan we uit van bovenwettelijke inspanningen vh waterschap dat ze zich aan de wet houden, net als de boeren… Het kan toch niet zo zijn dat het waterschap ooit iets verkeerd zou doen? Nee mensen, het waterschap treft geen blaam, zij zorgen er heus wel voor dat u weer rustig kunt slapen, toch? Of had de NVWA dan toch eigenlijk ietsjes (2 jaar eerder) gewaarschuwd moeten worden?  Nou ja, zo erg is het niet, 1 op de 3 mensen krijgt kanker of heeft 't gehad dus waar maken we ons zorgen over….
@Rien VerstallenMisschien ook de anti vries of de-icers die gebruikt zijn bij de vliegbasis.