secundair logo knw 1

De uit 1975 stammende Houtribsluizen in Lelystad vallen onder het onderhoudscontract I foto: Agnes Monkelbaan via Wikimedia Commons

Vier marktpartijen gaan het ‘natte areaal’ in het IJsselmeergebied en het Amsterdam-Rijnkanaal onderhouden: Dura Vermeer, SPIE Nederland, Van der Lee en BAM Infra Nederland/Van den Herik. Dat is de uitkomst van de aanbestedingsprocedure door Rijkswaterstaat.

Dura Vermeer en SPIE Nederland ontfermen zich over het onderhoud in wat het perceel Noord wordt genoemd in Midden-Nederland: de bruggen en sluizen in het IJsselmeergebied. Het betreft onder meer de bruggen van de Afsluitdijk, de Ramspolbrug en de Houtribsluizen.

In perceel Zuid gaan Van der Lee en de combinatie BAM Infra Nederland/Van den Herik aan de slag. Zij zullen de bruggen en sluizen in het Amsterdam-Rijnkanaal onderhouden, waaronder de Prinses Irenesluis bij Wijk bij Duurstede.

Variabel onderhoud
De werkzaamheden van de aannemers zijn gericht op het garanderen van de veiligheid, betrouwbaarheid en beschikbaarheid van het ‘natte areaal’, aldus Rijkswaterstaat. Het gaat om het variabele onderhoud.

Hieronder vallen onder andere de conservering tegen roestvorming en het betonherstel bij bruggen en sluizen, het schadeherstel aan sluisdeuren, het vernieuwen van elektronische en hydraulische systemen, het updaten van de cybersecurity van bruggen en het vervangen van camerasystemen en verlichting. De werkzaamheden gaan nu van start.

Flexibele raamovereenkomst
Rijkswaterstaat koos voor een vrij flexibele raamovereenkomst. Het doel is dat specifieke opdrachten eenvoudiger en sneller kunnen worden verstrekt en uitgevoerd. Door deze aanpak worden de capaciteit en het vakmanschap van Rijkswaterstaat en de marktpartijen bij elkaar gebracht.

Het variabele onderhoud is gegund voor een periode van maximaal vier jaar. Rijkswaterstaat trekt hiervoor in totaal 33 miljoen euro uit: 18 miljoen euro voor het IJsselmeergebied en 15 miljoen euro voor het Amsterdam-Rijnkanaal.

Breed scala aan disciplines
Dura Vermeer laat weten dat voor de opdracht de onderdelen Dura Vermeer Infra Assetmanagement en Dura Vermeer Techniek hun krachten hebben gebundeld. De werkzaamheden omvatten een breed scala aan disciplines, zoals civiel, industriële automatisering en elektrotechniek.

Het levensverlengend onderhoud van de draaibruggen van de Afsluitdijk staat als eerste op de agenda. Deze bruggen zijn van groot belang voor de samenleving, aldus Dura Vermeer. Remmen worden vervangen en stootblokken, draagsysteem en brugdek aangepast. Verder gaat het bedrijf onder andere de software aanpassen. Hierdoor wordt de draaibeweging soepeler.

BAM en Van den Herik melden dat zij binnen het project nauw samenwerken vanuit één vast, centraal kernteam. Door de inzet van specialisten en kwaliteitscontroles wordt de kwaliteit van de werkzaamheden gewaarborgd. De bedrijven zijn voorstander van de flexibele contractvorm, omdat dit een positief effect heeft op de voorbereiding- en uitvoeringstijd van een project. Ook worden hiermee de kwaliteit en efficiëntie van het werk vergroot. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!
Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.