Marissa de Boer van Susphos en Emma Raijmakers van Flip the City zijn door het Financieele Dagblad opgenomen in de talenten top 50 van 2022.
Het FD stelt ieder jaar een lijst van jonge, ondernemende beloften samen. “Met hun vernieuwende en onderscheidende ideeën helpen zij de wereld vooruit”, geeft het dagblad als motivering.
Marissa de Boer is ceo van SusPhos, een Nederlandse start-up, die een nieuwe methode ontwikkelt om fosfaat en andere stoffen te winnen uit afvalstromen van waterzuiveringsinstallaties en de industrie. De bedoeling is dat de teruggewonnen stoffen worden gebruikt in producten zoals kunstmest en vlamvertragers.
Het bedrijf ontwikkelt samen met Paques Technology een installatie die op de waterzuiveringsinstallatie van Wetterskip Fryslân in Leeuwarden wordt geplaatst. Marissa de Boer was in 2020 finalist in de verkiezing van de WIS Award van Water Alliance.
Kroostegel
Emma Raijmakers ontwikkelde met haar initiatief Flip the City de kroostegel: biologisch afbreekbare stoeptegels, met dezelfde afmetingen (30 x 30 x 4 cm) als normale tegels. De kroostegels maken versteende gebieden groener, biodiverser en daardoor een stuk gezonder voor de mens en andere organismen, claimt Flip the City.
Zo bevordert de tegel de biodiversiteit, verbetert hij de waterafvoer en vermindert hij de hitte in de stad, aldus Flip the City. Ook draagt de productie van de tegel bij aan verbetering van de waterkwaliteit, want door het gebruik van eendenkroos als grondstof wordt kroos uit waterwegen verwijderd.
Flip het City is voortgekomen uit het Rotterdamse initiatief ‘circulaire stad’ Blue City. De ambitie is om de productie van de tegels op te voeren, zodat ze straks ook landelijk verkrijgbaar zijn, tekent het Financieele Dagblad op.
Op de talentenlijst van het dagblad staan jonge ondernemers met uiteenlopende achtergronden, onder wie ook Marijn van Rooij van Ocean Grazer (ontwerper Ocean Battery) en Rinze de Vries van Noria Sustainable Innovators (onderzoek en verwijderen plasticafval). Van Rooij is ook genomineerd voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2022.
We doen er alles aan via rechtszaken, gesprekken gemeente, overleg ministeries, RIVM, maar het kwartje wil maar niet zakken. De PFAS productie moet per direct stoppen. Elke gram is er een te veel.
Tot mijn grote verdriet heeft de heer Draghi in een op verzoek van de EU voorzitter in een landmark report verkondigt dat de voorgenomen PFAS restrictie moet worden versoepeld https://www.euronews.com/green/2024/09/11/landmark-eu-report-embraces-green-energy-transition-but-advocates-for-softer-rules-on-pfas. Zogenaamd omdat anders de energietransitie wordt belemmerd.
Onacceptabel. In een woord.