secundair logo knw 1

Marissa de Boer van Susphos en Emma Raijmakers van Flip the City zijn door het Financieele Dagblad opgenomen in de talenten top 50 van 2022.

Het FD stelt ieder jaar een lijst van jonge, ondernemende beloften samen. “Met hun vernieuwende en onderscheidende ideeën helpen zij de wereld vooruit”, geeft het dagblad als motivering.  

Marissa de Boer 180 vk Marissa de BoerMarissa de Boer is ceo van SusPhos, een Nederlandse start-up, die een nieuwe methode ontwikkelt om fosfaat en andere stoffen te winnen uit afvalstromen van waterzuiveringsinstallaties en de industrie. De bedoeling is dat de teruggewonnen stoffen worden gebruikt in producten zoals kunstmest en vlamvertragers.

Het bedrijf ontwikkelt samen met Paques Technology een installatie die op de waterzuiveringsinstallatie van Wetterskip Fryslân in Leeuwarden wordt geplaatst. Marissa de Boer was in 2020 finalist in de verkiezing van de WIS Award van Water Alliance.

Kroostegel
Emma Raymakers 180 vk Emma RaymakersEmma Raijmakers ontwikkelde met haar initiatief Flip the City de kroostegel: biologisch afbreekbare stoeptegels, met dezelfde afmetingen (30 x 30 x 4 cm) als normale tegels. De kroostegels maken versteende gebieden groener, biodiverser en daardoor een stuk gezonder voor de mens en andere organismen, claimt Flip the City. 

Zo bevordert de tegel de biodiversiteit, verbetert hij de waterafvoer en vermindert hij de hitte in de stad, aldus Flip the City. Ook draagt de productie van de tegel bij aan verbetering van de waterkwaliteit, want door het gebruik van eendenkroos als grondstof wordt kroos uit waterwegen verwijderd.

Flip het City is voortgekomen uit het Rotterdamse initiatief ‘circulaire stad’ Blue City. De ambitie is om de productie van de tegels op te voeren, zodat ze straks ook landelijk verkrijgbaar zijn, tekent het Financieele Dagblad op.

Op de talentenlijst van het dagblad staan jonge ondernemers met uiteenlopende achtergronden, onder wie ook Marijn van Rooij van Ocean Grazer (ontwerper Ocean Battery) en Rinze de Vries van Noria Sustainable Innovators (onderzoek en verwijderen plasticafval). Van Rooij is ook genomineerd voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2022.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.