secundair logo knw 1

Marissa de Boer van Susphos en Emma Raijmakers van Flip the City zijn door het Financieele Dagblad opgenomen in de talenten top 50 van 2022.

Het FD stelt ieder jaar een lijst van jonge, ondernemende beloften samen. “Met hun vernieuwende en onderscheidende ideeën helpen zij de wereld vooruit”, geeft het dagblad als motivering.  

Marissa de Boer 180 vk Marissa de BoerMarissa de Boer is ceo van SusPhos, een Nederlandse start-up, die een nieuwe methode ontwikkelt om fosfaat en andere stoffen te winnen uit afvalstromen van waterzuiveringsinstallaties en de industrie. De bedoeling is dat de teruggewonnen stoffen worden gebruikt in producten zoals kunstmest en vlamvertragers.

Het bedrijf ontwikkelt samen met Paques Technology een installatie die op de waterzuiveringsinstallatie van Wetterskip Fryslân in Leeuwarden wordt geplaatst. Marissa de Boer was in 2020 finalist in de verkiezing van de WIS Award van Water Alliance.

Kroostegel
Emma Raymakers 180 vk Emma RaymakersEmma Raijmakers ontwikkelde met haar initiatief Flip the City de kroostegel: biologisch afbreekbare stoeptegels, met dezelfde afmetingen (30 x 30 x 4 cm) als normale tegels. De kroostegels maken versteende gebieden groener, biodiverser en daardoor een stuk gezonder voor de mens en andere organismen, claimt Flip the City. 

Zo bevordert de tegel de biodiversiteit, verbetert hij de waterafvoer en vermindert hij de hitte in de stad, aldus Flip the City. Ook draagt de productie van de tegel bij aan verbetering van de waterkwaliteit, want door het gebruik van eendenkroos als grondstof wordt kroos uit waterwegen verwijderd.

Flip het City is voortgekomen uit het Rotterdamse initiatief ‘circulaire stad’ Blue City. De ambitie is om de productie van de tegels op te voeren, zodat ze straks ook landelijk verkrijgbaar zijn, tekent het Financieele Dagblad op.

Op de talentenlijst van het dagblad staan jonge ondernemers met uiteenlopende achtergronden, onder wie ook Marijn van Rooij van Ocean Grazer (ontwerper Ocean Battery) en Rinze de Vries van Noria Sustainable Innovators (onderzoek en verwijderen plasticafval). Van Rooij is ook genomineerd voor de Prins Friso Ingenieursprijs 2022.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.