secundair logo knw 1

Foto Unsplash

Een onderzoeksteam van de China Jiliang University in Hangzhou heeft volgens een publicatie in het blad Vegetable Research belangrijk inzicht verworven in wat zij noemen ‘de gouden uren' van de vroege ochtend bij het beregenen of irrigeren van gewassen. Deze periode blijkt cruciaal te zijn voor het optimaliseren van het watergebruik bij planten, bekend als Water Use Efficiency (WUE).

Het blijkt dat planten onder gunstige lichtomstandigheden en minimale dampdrukdeficiëntie (vapor pressure deficit of VPD) hun waterverlies kunnen verminderen en tegelijkertijd hun fotosynthetische activiteit kunnen verhogen.

De sleutel tot deze ontdekking ligt in het begrijpen van hoe de kleine openingen in de bladeren van planten, de huidmondjes, reageren op verschillende omgevingsfactoren. Hieruit hebben de onderzoekers het concept van 'gouden uur-WUE' ontwikkeld, waarbij de focus ligt op het vinden van de juiste balans tussen waterbesparing en het produceren van biomassa.

Door de toepassing van geavanceerde fenotypische technieken komt het team met een methode voor grootschalige screening op dit gouden uur-WUE kenmerk. Het uiteindelijke doel is om gewassen te kweken die hoge opbrengsten combineren met efficiënt watergebruik.

Deze aanpak, die is gebaseerd op de natuurlijke vermogens van planten om verdamping te reguleren, biedt volgens de onderzoekers een veelbelovende en groene manier om de productiviteit van de landbouw te verhogen en tegelijkertijd duurzaam om te gaan met water.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Arie van LitDank Arie voor jouw steun. Tja, anderen komen op voor 'ons land'. Ik voor ook mijn water, ook mijn milieu, ook mijn bodem, ook mijn natuur. Iemand moet het doen. 
@Elsa Loosjes (zeer geïnteresDat gaat heel lang duren. En dat is ook de bedoeling van dit boerenbruin rechtse kabinet. Stel je voor dat we de problemen zouden oplossen, wat moeten ze dan? Wie stemt er dan nog op hen? 
Mooi verwoord. Het kabinet in spé heeft velen verleid met termen als 'het geven van duidelijkheid', terwijl er in de praktijk door in te zetten in bewezen niet duurzaam beleid, er grote onzekerheden gaan ontstaan. Ook hier moet het gezegde van 'de wal keert het schip' zich klaarblijkelijk nog maar weer eens in de praktijk gaan bewijzen.
Geheel eens met de reactie van dhr. Peters. "Natuur is leuk", maar even niet als het de landbouw in de weg zit. Dan poetsen we het weg als lastig (kleine snippers??) of ongewenst. Gemiste kans want, afgezien de intrinsieke verantwoording die de overheid en haar burgers heeft voor het behoud van onze natuur is het ook van groot belang voor drinkwater, economie (recreatie/vestigingsklimaat), wetenschap en het welbevinden van miljoenen mensen. En dat poets je niet weg tegen de marginale landbouw- en visserijbelangen.