cover h2o dec 2020Tanja Klip-Martin over droogte: ‘Pleisters plakken heeft geen zin meer’

2020 was het jaar van de droogte. Tanja Klip-Martin, die deze maand na bijna acht jaar afscheid neemt als dijkgraaf van waterschap Vallei en Veluwe, roert zich in het publieke debat over het watersysteem. ‘Waterslurpende gewassen passen niet meer op de hoge zandgronden.

Tien jaar Wetskills: ‘Het is een win-win concept’
Het Wetskills-programma bestaat 10 jaar. Tijdens een ‘challenge’ werken internationale studenten en jonge professionals twee weken aan oplossingen voor lokale watervraag- stukken. “De energie spat er vanaf.”

Gertjan Medema over Sars CoV-2: ‘De coronacrisis geeft enorme boost aan rioolwateronderzoek’
2020 gaat de geschiedenis in als het jaar van de coronacrisis. In de aanpak van de pandemie wordt rioolwaterscreening ingezet om verspreiding van het dodelijke virus te monitoren. In Nederland kent microbioloog Gertjan Medema van onderzoeksinstituut KWR niet alleen het coronavirus, hij is ook expert in rioolwateronderzoek. Hij groeit al snel uit tot vraagbaak voor de hele wereld.

Aa en Maas plaatst microwaterkrachtcentrales
Met behulp van een microwaterkrachtcentrales gaat het waterschap Aa en Maas een viertal stuwen zelfvoorzienend maken. Mooi bijkomend effect: het rad voorziet 5 à 10 huishoudens van stroom. De techniek past in het beleid van het waterschap om in 2030 energieneutraal te zijn. “Ook al is de energieopbrengst gering; we willen de kleine mogelijkheden niet laten lopen”, zegt Peter Ketelaars, lid van het dagelijks bestuur van het waterschap.

Ad de Waal Malefijt en Henk Ketelaars over waterkwaliteit: ‘We moeten flink blijven doorpakken’
In de afgelopen dertig jaar is de kwaliteit van de Maas als drinkwaterbron verbeterd, zeggen Henk Ketelaars en Ad de Waal Malefijt. Toch gebeurt er sluipenderwijs van alles door geloosde stoffen, waardoor onverminderd acties nodig blijven. De twee oude rotten in het vak blikken eind 2020 nog een keer terug.

Producten van gerecycled wc-papier, walgen mensen daarvan?
Staan consumenten eigenlijk wel open voor producten die gemaakt zijn van rioolwater? En welke productbeschrijvingen kunnen de keuzes van mensen beïnvloeden? Op deze vragen studeerde Michelle Lohmeyer af als psychologe aan de Universiteit Groningen. ‘De meeste mensen hebben geen afkeer van dit soort gerecyclede producten.’

EN VERDER

REDACTIONEEL
2020 leert: de watersector moet samenwerken

IN THE PICTURE
Tessa van den Brand: “De hele waterketen vanuit een helicopterview bekijken. Daar word ik blij van!”

HOOGSTANDJE
Nieuw: honden speuren naar muskusratten

COLUMN
Harrie Timmer: Nader onderzoek wordt niet aanbevolen

PODIUM
Gilles Erkes: Kennisbasis en dialoog nodig voor aanpak stedelijke bodemdaling

WATERTECHNIEK
- Zoetwaterfabriek Delfland: ozon en zandfilter
- Drijflaagverwijderaar voorkomt kostbare reiniging
- Actualisatie praktijkcodes drinkwater

WATERWETENSCHAP

  • Voorbehandeling met trommelzeven voor duurzame rioolwaterzuivering
    Rioolwaterzuivering Leidsche Rijn in Utrecht heeft sinds kort als eerste in Nederland een trommel- zeefinstallatie. De rwzi kan nu meer afvalwater verwerken, en het zeefgoed is geschikt voor de terugwinning van cellulose.

WATERNETWERK
- Waternetwerk scriptieprijs: prijswinnaars 2020!
- Wilco Werumeus Buning: aimabel en deskundig vakgenoot
- Maandelijkse Waterwebinars - save the dates