H2O okt coverBodemdaling: Binnenstad verzakt, veen oxideert, koe verdwijnt
Onze bodem, die toch al voor een groot deel onder de zeespiegel ligt, daalt hard. Vooral in Groningen en de veengebieden in het westen van Nederland. Onderzoeksleider Ramon Hanssen over de nieuwe Bodemdalingskaart Nederland. “Heel West-Nederland bedekken met piepschuim, lijkt me niet haalbaar.” 

Restwater gericht hergebruiken
Jaarlijks produceren de 352 rwzi’s in Nederland twee miljard kubieke meter gezuiverd afvalwater. Het effluent stroomt in beek en rivier. Maar blijft dat zo? In tijden van ernstige droogte, zoals afgelopen zomer, telt elke kubieke meter. Komt effluent straks uit de kraan? Nee. Maar het dient wel als bron voor irrigatie, industrie en als aanvulling op grondwater. 

Laat de stad zweten!
Wie niet kan zweten, raakt oververhit. Dat geldt voor mensen én steden. Daarom pleit Anna Solcerova er in haar promotieonderzoek voor om steden in te richten met meer open water en meer groen. En ook de eeuwenoude Japanse traditie ‘uchimizu’ kan bij het bestrijden van de stedelijke hittestress goed van pas komen. 

Geen politiek, focus op water
Ze beschouwen zich niet als politieke partijen. Ze hebben de focus op water en voeren het hardst campagne van allemaal. Op 20 maart moet zich dat uitbetalen in nog meer zetels voor Water Natuurlijk en de Algemene Waterschapspartij.

Peilbesluit: Bescheiden aanpassing, groot verschil
Het peil in IJsselmeer en Markeermeer mag sinds vorig jaar met twintig centimeter schommelen tijdens het zomerseizoen. Dat levert een extra waterbuffer op en die bracht afgelopen zomer tijdens de extreme droogte al wat verlichting. Maar wat is de houdbaarheidsdatum van de maatregel als de klimaatverandering doorzet?

‘Relevant, actueel en direct toepasbaar’
De winnende onderzoeken in de jaarlijkse verkiezing van de beste bachelor- en masterscripties zijn van hoog niveau en praktijkgericht. Dat zegt de jury van de Waternetwerk Scriptieprijs. Bij de masterprijs won IIleen van den Berg. De beste bachelorscriptie kwam op naam van een duo, Paul Sinnema en Marco Aldershof. 

EN VERDER:

REDACTIONEEL
Als elke kubieke meter telt

IN THE PICTURE
Kenny Aalbers: ‘Buiten zijn en iets voor de wereld betekenen’

HOOGSTANDJE
Honderd meter buis per dag

WATERTECHNIEK
• Steenwol houdt straten in Maasgouw droog
• Zandmotor werkt ook in zoetwatermeer
• Steeds meer testen om medicijnresten te verwijderen
• Nieuwe meter bespaart polymeer bij Vallei en Veluwe

SCRIPTIEPRIJS
• Mosselrif waterveilig alternatief
• Is onderlaag van invloed op stabiliteit golfbrekende toplaag?

WATERWETENSCHAP
Kledinglabels voor het drinkwaternet

WATERNETWERK
• Interactieve meet-up WaterWorX
• Kick-off nieuwe groep KNW-mentorprogramma
• Congres: anaerobic digestion

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het

Welkom op de nieuwe site van H2O/KNW!

Wil je een rondleiding of ga je liever gelijk aan de slag?

Neem een rondleiding      Ga gelijk aan de slag