H2O juni vp 400

Harrie Timmer over industriële lozingen: Stof voor stof verbieden, heeft geen zin
Industriële lozingen van opkomende stoffen in de rivieren vormen een risico voor de drinkwaterproductie. Denk maar aan de GenX- affaire in Dordrecht en omstreken. Harrie Timmer, hydrologisch onderzoeker bij Oasen, zet zich in voor nieuw beleid. ‘Preventie is het belangrijkste.’

Dunea en Rijnland: ‘We moeten ons opnieuw uitvinden’
Niet alleen verbeteren maar werkelijk vernieuwen, waarbij nadrukkelijk de verbinding met andere partijen wordt gezocht. Dat is de kern van de toekomstvisie die drinkwaterbedrijf Dunea en het hoogheemraadschap van Rijnland samen hebben opgesteld. Dunea-directeur Wim Drossaert en dijkgraaf Rogier van der Sande lichten de strategische samenwerking toe.

Vallei en Veluwe test rwzi van de toekomst
Waterschap Vallei en Veluwe is begonnen met de test van de waterfabriek, een ‘internationale showcase’. Een blik op de pilotlocatie leert: de rwzi van de toekomst is circulair en compact.

Autowassector laat waterbesparing zitten
Truck- en autowasinstallaties in Nederland verbruiken miljarden liters water per jaar. Door water te recyclen, kan tot wel 95 procent water worden bespaard. Maar de urgentie ontbreekt om dit te doen, zowel bij overheden als bedrijven. SMK heeft het keurmerk Milieukeur voor autowasbedrijven zelfs moeten staken. Waar moet de verandering vandaan komen?

Kunstmatige infiltratie als kans voor Azië
De toekomst van de drinkwatervoorziening in Beijing staat net als in andere Aziatische steden onder druk door sterk dalende grondwaterstanden. Het in ons land beproefde procedé van kunstmatige infiltratie van oppervlaktewater lijkt een kansrijke oplossing. Theo Olsthoorn (Wereld Waternet) en Jos Peters (Royal HaskoningDHV) vertellen waarom.

We gaan het er weer over hebben: vliegveld in de Noordzee
Schiphol zit klem. Uitbreiden om groeiend vliegverkeer op te vangen lijkt zo langzamerhand not done gezien de overlast. Als alternatief wordt weer gekeken naar een vliegveld in de Noordzee. Aanleg is betaalbaar en technisch mogelijk, maar er zijn tal van bezwaren, ook voor het waterbeheer.

EN VERDER

REDACTIONEEL
Dunea en Rijnland zetten de toon

IN THE PICTURE
Yasmine Wiersema: ‘Water is mega-relevant en multidisciplinair’

HOOGSTANDJE
Drijvend zonneveld in de vorm van een melkfles

WATERTECHNIEK

 • MPC Buoy in de prijzen op BlueTech Forum
 • Zero Brine moet industriële waterkringloop sluiten
 • Proefstrook voor watermanagement
 • Primeur in Limburg: structuurmatten
 • Nieuwe praktijkcode drinkwater

NEW BUSINESS

 • Weftec, ideeën opdoen en contacten leggen
 • RN Solutions zet in op membraandestillatie
 • Waterlab in Flevoland: maatwerk in waterzuivering
 • Global Water Tech Hub Alliance selecteert eerste onderzoeken

WATERWETENSCHAP
Efficiënt milieuproblemen van medicijnresten aanpakken

H2O ONLINE

WATERNETWERK

 • Seminar: water in de 21e eeuw
 • Studiereis naar ‘duurzaamste stad’ Zurich

 

 

 

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het