Cover H2O maart 300 Amerikanen omarmen Dutch Dialogues
Orkanen met vriendelijke namen als Katrina, Sandy, Harvey en Irma richten enorme ravages aan in de Verenigde Staten. Verwoestende stormen zijn van alle tijden in Amerika, maar deze beginnen ook de beleving van het water te beïnvloeden. Katrina was een game changer, zegt Henne Schuwer, de Nederlandse ambassadeur in de VS. ‘De mood in Amerika is aan het omslaan.’ Mede dankzij de Dutch Dialogues.

Democratiegame leidt tot felle strijd in klaslokaal
Om scholieren kennis te laten met het werk van de waterschappen en het belang van de waterschapsverkiezingen, ontwikkelde de Unie van Waterschappen een gastles met een interactieve game: de Democratiegame. H2O was aanwezig bij een gastles aan de Rutger Kopland2School in het Groningse Siddeburen.

Hoe moet het verder met de Kaderrichtlijn Water?
Is de Europese Kaderrichtlijn Water nog fit for purpose? Of moeten de doelen bijgesteld, de regels versoepeld en de administratieve lasten omlaag? De Europese Commissie onderwerpt de KRW momenteel aan een fitness check. De afgelopen maanden konden belanghebbenden en publiek laten weten of de KRW werkt, en vooral: hoe het verder moet.

Twaalf jaar meten voor betere rekenmodellen
In de Waddenzee en het Eems-Dollardgebied is een omvangrijk meet- programma opgezet om data te verzamelen over het gedrag van de zee bij zwaar weer. Het moet leiden tot betere rekenmodellen zodat dijk- versterkingen kunnen worden gefinetuned.

Zand blijft nog lang het beste antwoord
Nu is jaarlijks twaalf miljoen m3 zand nodig om onze kust veilig te stellen. Zandsuppletie werkt, maar blijft dat ook zo? Met een sneller stijgende zeespiegel stijgt het benodigde volume. In een somber scenario loopt het op tot 240 miljoen m3 in 2100. Een gigantische berg zand. Elk jaar weer. Is dat nog te doen? Waar ligt het kantelpunt? Wat is het alternatief?

Een efficiënte verwerkingsmethode voor humuszuur
De dunne mestfractie die vrijkomt bij mestverwerking bevat veel humuszuur. De verwerking hiervan was altijd kostbaar. Darling Ingredients ontwikkelde een methode om humuszuur af te scheiden, waardoor een product met martkwaarde ontstaat. Met dank aan Opure, thuis in de waterzuivering.

Meststof maken in een wolkenfabriek…
Waterschappen zijn naarstig op zoek naar methoden om stikstof terug te winnen. GMB Bio Energie geeft het goede voorbeeld. Het bedrijf maakt ammoniumsulfaat uit communaal slib en verkoopt dat als meststof.

EN VERDER

REDACTIONEEL
Twee werelden na 20 maart

IN THE PICTURE
Douwe de Voogt: ‘Een tijdje in buitenland werken zou heel vet zijn’

HOOGSTANDJE
Aanleg onderwaterdrainage: Over de helft

WATERTECHNIEK
Verbrand rioolslib wordt bron van fosfaat voor kunstmest

WATERWETENSCHAP
Drinkwaterbedrijven: meer invloed op normen en certificaten
De zoektocht van stresstest naar risicodialoog

H2O ONLINE

WATERNETWERK
8 Wetskills challenges in 2019
Nominaties H2O-prijs
Klimaat & Beheer & Onderhoud: Voorbereid op de toekomst?

 

 

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het