Cover H2O september 2019

Peter Glas: ‘Burgers, bedrijven en instellingen moeten verantwoordelijkheid nemen’
Bijna negen maanden zit hij nu op zijn post, deltacommissaris Peter Glas. Deze maand stuurde hij het Deltaprogramma 2020 naar de Tweede Kamer. Het accent ligt hierin op de zoetwatervoorziening en een ‘toekomstproof’ ruimtelijke inrichting. Een van de speerpunten: de eigen verantwoordelijkheid van burgers en bedrijven.

Hoe Limburg ‘poldert’ naar dijken met draagvlak
Met spanning wachten Arcen, Well, Baarlo, Hout-Blerick, Thorn en Wessem op een besluit van minister Cora van Nieuwenhuizen. Krijgt de Maas in deze dorpen extra ruimte bij hoogwater? En wat betekent dat lokaal? Dit najaar hakt zij knopen door. In de Noordelijke Maasvallei is bescherming tegen hoog water hoogst ingewikkeld.

Holle vezel nanofiltratie: nieuw succesnummer?
Beleeft holle vezel nanofiltratie binnenkort een doorbraak op wereldniveau? Deze zuiveringstechniek is bij uitstek geschikt voor de verwijdering van medicijnresten en andere microverontreinigingen uit afvalwater. De potentie is groot, producent NXFiltration wil wereldspeler worden. “Of eigenlijk zijn we dat al.”

CAB: AWZI voor afvalwater chemiereuzen
De chemische industrie in Rotterdam produceert veel afvalwater. Evides Industriewater bouwt in de Botlek de Centrale Afvalwaterzuivering Botlek om dit te zuiveren. Eerste klant is chemieconcern Huntsman. Andere bedrijven moeten volgen.

EN VERDER

REDACTIONEEL
Dijkversterking: kan veiligheid wel wachten?

IN THE PICTURE
Anouk Dullaard: ‘Water ligt me gewoon!’

HOOGSTANDJE
Sluiting Diefdijk getest tijdens nachtelijke proef

WATERTECHNIEK

 • Rijn en IJssel bouwen circulair inspiratiehuis
 • Mora laat restwater zuiveren bij Sappi
 • Drijvende eilandjes stimuleren onderwaterleven
 • In Grubbenvorst liggen de eerste klimaatadaptieve ZOAK-klinkers
 • Vitens wint methaan uit grondwater

BRANDED CONTENT

 • Waterfabrieken: zoetwaterbron van de toekomst?
  In ons natte kikkerland was de beschikbaarheid van zoet water nooit een probleem. Tot er in 2018 maandenlang nauwelijks een druppel regen viel en landbouw- en industriewater bijna op de bon gingen. Ook afgelopen zomer stonden veel grondwaterstanden onder druk. Ons watersysteem blijkt kwetsbaarder dan we dachten. Kan de inzet van gezuiverd afvalwater soelaas bieden?
 • Amsterdam International Water Week: from cases to bankable projects
  Van 4 t/m 8 november vindt de vijfde editie van de Amsterdam International Water Week (AIWW) plaats. De AIWW biedt een platform voor waterexperts uit binnen- en buitenland en stimuleert innovatie en samenwerking over (sector)grenzen heen. Ook dit keer staan de uitdagingen vanuit industrie, steden, wetenschap en waterbedrijven centraal.

WATERWETENSCHAP

 • Is vertraging van de bodemdaling in veengebieden mogelijk?
  Ontwatering in veengebieden staat de laatste jaren meer en meer ter discussie. Het is weliswaar een voorwaarde voor moderne landbouw, maar aan de andere kant komt er veel lucht (zuurstof) in de toplaag van het veen, waardoor veenafbraak en bodemdaling versnellen. Ook komt bij de afbraak veel CO2 vrij. Maar welke oplossingen zijn er om de veenafbraak te vertragen?
 • Haalbaarheid kleinschalige drinkwaterproductie
  Is decentrale drinkwaterwinning haalbaar en betaalbaar? Om dat te onderzoeken is een aantal factoren van belang: de beschikbaarheid van bronnen, wet- en regelgeving, kosten, milieu-impact en veiligheid. Voor drie afgelegen locaties in Limburg heeft KWR deze factoren in kaart gebracht, om te zien of standalone zuiveringsinstallaties een alternatief kunnen zijn voor centrale drinkwaterlevering.

H2O ONLINE

WATERNETWERK

 • Seminar KNW Internationaal: Water en Sanitatie Masterplan voor Manilla
 • Seminar: Hoe laten we de samenleving toe?
 • Postuum: Steven Kruize, ondernemend, proactief en enthousiast

 

 

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het