Cover H2O no.5 mei 20

Bas Reedijk, geestelijk vader Xbloc, wint Prins Friso Ingenieursprijs
Xblocs, XblocsPlus en Xstreams: enkele wapenfeiten van Bas Reedijk. Zijn waterbouwkundige ontwerpen koppelen klimaatveiligheid en praktisch nut aan een aantrekkelijke vormgeving en ecologische waarde. Het hoofd van de afdeling Water bij BAM Infraconsult won hiervoor in maart de Prins Friso Ingenieursprijs.

De coronacrisis ontregelt alles, ook in de watersector
De coronacrisis ontregelt alles, ook het werk in de watersector. Drinkwaterbedrijven en waterschappen staan op de lijst van cruciale beroepsgroepen. Het werk moet doorgaan. Dat gebeurt met online vergaderen, wisselroosters, podcasts, 3D-films en de vraag om voor bedrijven projecten naar voren te halen. Een bericht over een cruciale sector in crisistijd.

Brabant Water houdt alle kritische functies bezet
Drinkwaterbedrijven zijn op twee soorten crises voorbereid: kwaliteit en continuïteit. De coronacrisis kan de continuïteit van de drinkwaterlevering bedreigen. Maar tot nu toe is daarvan geen sprake. Ook niet bij Brabant Water, het drinkwaterbedrijf dat in Brabant als eerste met de ernst van de coronacrisis werd geconfronteerd. “Dankzij alle plannen en oefeningen zijn we in staat te doen wat we moeten doen.”

Lector Van Eijk: ‘omgevingswet is megakans’
De nieuwe omgevingswet komt eraan en dat is een megakans voor de watersector, meent Paul van Eijk, lector ‘Duurzaam water in de Omgevingswet’ bij hogeschool Van Hall Larenstein. Maar wennen wordt het wel, voor iedereen. “Het gaat hier om de grootste wetswijziging sinds 1848.”

Veluwemassief als reservoir voor drinkwater
Het grondwater in het Veluwemassief is bij uitstek geschikt om te voorzien in de stijgende vraag naar drinkwater. De wateraccu moet nog wel worden opgeladen, stelt Jos Peters (Leading Professional Water Supply bij Royal HaskoningDHV). Hij vindt dat het gesprek hierover intensiever moet. Zijn voorzet: “Naaldbos eruit en loofbomen erin zou voldoende zijn, of infiltratie van voorgezuiverd rivierwater.” In H2O podium reageren drie partijen: Vitens, Natuurmonumenten en Vallei en Veluwe.

Nieuwe wapens tegen medicijnresten
Waterschappen zijn naarstig op zoek naar goede technieken om medicijnresten te verwijderen. Aa en Maas heeft op rioolwaterzuiveringsinstallatie Aarle-Rixtel zowel ozon als UV-licht met waterstof- peroxide getest. Beide oxidatieve technieken hebben potentie, maar bij deze waterzuivering scoorde de eerste techniek het beste.

EN VERDER

REDACTIONEEL
Fundamentele hervormingen

IN THE PICTURE
Furkan Arslan: ‘Ik wil uitgedaagd worden, laten zien wat ik kan’

COLUMN
Ties Rijcken: Ware integraliteit

HOOGSTANDJE
De eerste van 11 vispassages in de Linge is meteen een bijzondere

WATERTECHNIEK

 • Eerste lading Kaumera geleverd
 • Acquaint en Brabant Water gaan PipeScanner gebruiken
 • Smartbox op Pampus
 • Bufferblocks tegen regenval, droogte én bodemdaling
 • ’s Werelds grootste ijzerzandfilter ligt in Brabant

NEW BUSINESS

 • Coronacrisis: projecten naar voren halen
 • Hergebruik regenwater centraal in ecodorp Boekel
 • Grote test van ozontechnieken op rwzi Wervershoof
 • Pilot op Afsluitdijk: ontzouten op basis electrodialyse

WATERWETENSCHAP

Zeldzame kokerjuffer spectaculair resultaat beekherstelproject Aa
In 2016/2017 heeft waterschap Aa en Maas de Aa tussen Heeswijk-Dinther en Den Bosch heringericht. Met succes: twee jaar later werd voor het eerst de zeldzame kokerjuffer Hydropsyche bulgaromanorum aangetroffen.

Overlast stedelijk grondwater onderzoeken op wijkniveau
Om overlast door het stedelijk grondwater te voorkomen, heeft de gemeente Amsterdam toekomstbestendig beleid geïntroduceerd. Dit wordt per individueel nieuwbouwproject getoetst, terwijl onderzoek uitwijst dat het stedelijk grondwatersysteem beter op wijk- of regionaalniveau bekeken kan worden.

H2O ONLINE

WATERNETWERK

 • Burgerparticipatie in Klimaatadaptatie
 • Serie Webinars Water in de circulaire economie
 • Jan Jansen: leermeester, baas en collega