H2O juni vp 400 Jules van Lier: ‘Ons land wordt gezien als speeltuin’
Anaerobe afvalwaterbehandeling is een mooie circulaire techniek met een groen verleden en een rooskleurige toekomst. Van dat laatste is de Delftse hoogleraar Jules van Lier vast overtuigd. Nederland speelt op dit terrein een voortrekkersrol. “Wat wij als redelijk normaal beschouwen, is voor buitenlanders vaak een eyeopener.”

Veel spanningen bij opstart energiefabriek Amersfoort
De energiefabriek van waterschap Vallei en Veluwe in Amersfoort is een succesverhaal, maar de weg die moest worden afgelegd om er te komen zorgde voor problemen en spanningen.

Dijken verhogen, schulden indammen
Waterveiligheid is een kostbare zaak. In de jaren 2019-2022 investeren de waterschappen € 5,8 miljard in hun infrastructuur. En nog eens € 100 miljoen extra per jaar voor klimaatadaptatie. Ook wil de sector al in 2025 volledig energieneutraal opereren. Voorop in duurzaamheid, maar hoe duurzaam is de financiering van deze overvolle agenda? Wat als de rente stijgt?

Veiligheidsraamwerk leidt tot eerste miljoenenbesparing
Bij de versterking van dijken kunnen kabels en leidingen in die dijk vertraging in de uitvoering opleveren of tot een flinke kostenpost leiden. Ze moeten uitgegraven en verlegd worden of er zijn kostbare beschermingsconstructies nodig. Met het nieuwe Veiligheidsraamwerk Kabels en Leidingen kan beoordeeld worden of dergelijke maatregelen echt nodig zijn. De eerste resultaten zijn opmerkelijk.

Een handje uitgegist slib
Innovaties in afvalwaterzuivering lopen soms tegen onverwachte problemen aan. Dat gebeurde bijvoorbeeld bij de inbedrijfname van een DEMON-installatie op de awzi van Schiphol. Evides Industriewater vond in samenwerking met Sweco een oplossing.

Een deltaplan voor Mozambique
Niet eerder werd Mozambique zo kort na elkaar getroffen door twee van zulke krachtige cyclonen als Idai en Kenneth. Voorlopig zijn de gevolgen nog niet te overzien, maar één ding is volgens de Delftse hoogleraar Luuk Rietveld wel duidelijk: een ‘deltaplan’ is nodig.

Waterwijze steden
In 2007 woonde voor het eerst meer dan de helft van de wereldbevolking in steden. Naar verwachting stijgt dat percentage naar 60 procent in 2030. Terwijl steden grote watervervuilers zijn. Om steden te helpen bij het verbeteren van hun waterbeheer, ontwikkelde onderzoeker Stef Koop een set meetbare indicatoren.

EN VERDER

REDACTIONEEL
Sorry, geld is op

IN THE PICTURE
Karlijn Looman: ‘Ik wil iets betekenen voor mijn omgeving’

HOOGSTANDJE
Vechtstromen: Vergistingsbollen in de steigers

WATERTECHNIEK

  • Omgekeerde osmoseinstallatie met KI
  • Tube en bellenscherm om microplastics te vangen
  • Een waterdoorlaatbare tegel van bagger
  • Zweeds model bevalt Aa en Maas

WATERWETENSCHAP

  • Ziekteverwekkers in drinkwater: naar snelle testen in het veld
  • Citizen science in watersector vergroot bewustzijn en vertrouwen

H2O ONLINE

WATERNETWERK

  • Van KI naar digitale transformatie
  • KRW Doelen 2027 ­ Dilemma’s en oplossingsscenario’s
  • AD16 – Accelerating natural cycles
  • Ding mee naar de Scriptieprijs

 

 

 

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het