cover h2o april 22

Roelof Kruize: ‘Het watercyclusbedrijf blijft bestaan, dat is erkenning van de meerwaarde van dit model’
Ruim 15 jaar had Roelof Kruize de leiding bij het Amsterdamse watercyclusbedrijf Waternet. Met alle watertaken onder één dak is dit bedrijf enig in zijn soort in Nederland. Kruizes vertrek als directeur vindt plaats in een roerige tijd, maar hij gelooft nog altijd heilig in dit model.

‘Buitenzwemmen is een recht’
Buitenzwemmen is een recht. Daarom wil Kirsten van Santen, schrijfster van de eerste Nederlandse zwembiografie, overal in Nederland zwemtrapjes en water van goede kwaliteit. Zwemmen maakt mensen sterker, gezonder en verbindt hen met de natuur. ‘Wie zwemt, wordt lichter’.

‘Nederlandse waterdiplomatie moet veel transparanter’
In een advies uit 2011 stelt instituut Clingendael dat Nederland een vooraanstaande rol zou moeten spelen in de internationale waterdiplomatie. Een jaar later werd ‘water’ een van de pijlers van de Nederlandse ontwikkelingssamenwerking. Sociale wetenschapper Farhad Mukhtarov (Erasmus Universiteit), legde het Clingendael rapport onder de loep. “Hoe kun je een neutrale makelaar, of zelfs een arbiter zijn, als je zo overduidelijk ook een eigen economische belang nastreeft?”

Drukdrainage: slim sturen in het veenweidegebied
Met pompgestuurde onderwaterdrains, ofwel drukdrains, kan de grondwaterstand in het veenweidegebied veel beter op peil worden gehouden dan met reguliere onderwaterdrains, blijkt uit onderzoek. Daarmee lijkt het een goede maatregel om bodemdaling en CO2-uitstoot tegen te gaan. Maar ook hier is de praktijk weerbarstig.

Geeft proeftuin Floriade antwoord op wateruitdagingen?
Tien jaar na de toewijzing door de Nederlandse Tuinbouwraad aan Almere opent koning Willem Alexander op 13 april 2022 de Floriade in de polderstad. De tuinbouwexpo ligt midden in het Weerwater en leent zich daardoor goed voor innovaties op watergebied. In de ‘stadswijk van de toekomst’ is een vernieuwende warmtewinning aangelegd en wordt er geëxperimenteerd met circulaire bruggen. H2O kreeg een exclusieve rondleiding.

Trends op Aqua Nederland
Industrial Internet of Things is een ‘hot topic’, burgers en stakeholders willen realtime grond- waterstanden, thermische desinfectie-installaties voor de farmaceutische industrie zijn veel gevraagd en waterzuiveringen worden compacter, energiezuiniger maar er moet ook aandacht komen voor de CO2-productie van deze installaties. H2O ging op vakbeurs Aqua Nederland bij watertechbedrijven langs op zoek naar trends.

Tegelwippen
In het Nederlands kampioenschap tegelwippen doen dit jaar 115 gemeenten mee, ruim 30 meer dan vorig jaar. De campagne stimuleert burgers hun versteende tuinen en buurten te vergroenen. Er zijn nog vele hectares te gaan.


EN VERDER

REDACTIONEEL
Doorstart van een innovatief waterketenmodel

IN THE PICTURE
Marjel Klein Holkenborg: ‘Ik zit hier ontzettend op mijn plek!’

PODIUM
Arnhem in 2120: een natuurinclusieve, circulaire, sociale en gezonde stad

HOOGSTANDJE
397 damwandplanken trillend de grond in

COLUMN
Harrie Timmer: Don’t look down

WATERONDERZOEK
- Blauwalgen verdwenen na watersysteemherstel in de Groote Melanen
- Gedragskennis voor een betere waterkwaliteit

H2O ONLINE

WATERNETWERK
- Inspirerende duurzame rwzi
- Werken aan Water in Colombia - seminar
- KNW’s eerste MBO studentendag

Redactieadres

H2O
Koningskade 40
2596 AA Den Haag
redactie@h2o-media.nl
070 - 32 22 765

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!