H2O okt coverDeltacommissaris Wim Kuijken: stresstest moet
De stresstest is geen wettelijke verplichting maar ook niet vrijblijvend. Als gemeenten hieraan te weinig aandacht besteden, zal de deltacommissaris niet aarzelen om dat publiekelijk te melden. Wim Kuijken over het toenemende belang van ruimtelijke adaptatie en zijn verwachting van de stresstesten.

Water stijgt op de gemeentelijke agenda
De in maart gekozen gemeentebesturen moeten vol aan de bak als het gaat om waterbeleid. De lange, hete, droge zomer was voor wie nog niet wakker was een wake-up call. Hoe houden we droge voeten, hoe gaan we om met langdurige droogte en wat doen we tegen hittestress? H2O peilde bij gemeenten, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Unie van Waterschappen hoe hoog het water op de agenda staat.

Den Oever: Chicago aan de Waddenzee
Het was in 2006 even schrikken voor de bewoners van Den Oever. Hun Havendijk voldeed niet langer aan de veiligheidsnormen. Een verhoging met drie meter was noodzakelijk. Een traditionele dijkverzwaring zou ten koste gaan van het havengebied, kloppend hart van Den Oever. Het vissersdorp gaf zich niet gewonnen, de oplossing kwam uit Chicago.

Een quadcopter naast de laarzen in de achterbak
Drones, robots, algoritmen. De watersector ziet legio toepassingen. Sommige al (bijna) operationeel, andere nogal futuristisch. Drones die autonoom waterlopen en dijken inspecteren en na afloop een rapport presenteren compleet met aanbevelingen. Dat duurt nog even. Bovendien moet dan eerst de wet veranderen.

Vergeten boezemscheidingen
Je kunt maar beter goed voorbereid zijn. Met dat idee legden provincies tijdens de Koude Oorlog talloze sluisjes, dammetjes en schotbalkkeringen aan. Ze moesten bij bombardementen van waterkeringen voorkomen dat de polder onderliep. De bommen kwamen niet en de voorzieningen raakten in vergetelheid. Maar nu groeit het besef dat ze prima van pas kunnen komen bij huidige wateropgaven, zoals waterveiligheid.

Invasieve exoten blijven komen
De muskusrat is al lang niet meer de enige uitheemse soort. Het aantal overlast gevende exoten stijgt en nieuwe blijven komen. Bestrijding geeft kopzorgen.

EN VERDER:

REDACTIONEEL
De vaart erin?

IN THE PICTURE
Annet Both: ‘Betrokken van A tot Z, dat maakt het zo leuk’

HOOGSTANDJE
Een scherm zo groot als twee voetbalvelden

NEW BUSINESS
Een geslaagde happening
EWTW: Award, declaration en watermatches
Legerbasis van de toekomst: 80 procent minder water
Waterverbruik verminderen door te gamen

WATERTECHNIEK
Plastic fietspad tevens hemelwaterriool
Magneetscheider gaat fosfaat uit rioolslib halen
Mobiele meter test zwemwater snel op e.coli

WATERWETENSCHAP
Drinkwatersector beter voorbereid op klimaatverandering

H2O ONLINE

WATERNETWERK
Franse verleiding én leiderschap
KNW Kennis in de Regio: veiligheid
AIWW: Rotterdam Recommendations

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het

Welkom op de nieuwe site van H2O/KNW!

Wil je een rondleiding of ga je liever gelijk aan de slag?

Neem een rondleiding      Ga gelijk aan de slag