Cover H2O oktober 2019

‘We moeten over de schutting kijken’
Annemieke Nijhof: boegbeeld van de topsector Water, voorzitter van het Netherlands Water Partnership (NWP) én voormalig voorzitter van de klimaattafel mobiliteit. Met recht een hoofdrolspeler als het gaat om water en klimaat. Hoe kijkt zij terug op 2019? En hoe ziet zij de toekomst?

Dutch Design: Ideeën waar de waterprofessional nooit opkomt
Geef ontwerpers zes weken de tijd om aan een ‘watervraag’ uit de praktijk te werken. Je krijgt een stroom ideeën waar de sector zelf nooit op zou zijn gekomen. Het was te zien op de Water Ambassade tijdens de Dutch Design Week 2019. Dit smaakt naar meer. Eindhoven krijgt mogelijk een permanente ‘hub’ voor water, design en innovatie.

Een prijs en een prinses om scholieren te interesseren voor water
Hoe interesseer je scholieren voor wateronderzoek? Je organiseert de Dutch Junior Water Prize. De winnaar met het beste idee voor waterinnovatie kwalificeert zich voor de internationale finale in Zweden. Daar wordt jaarlijks de junior-variant van de ‘Nobelprijs voor wateronderzoek’ uitgereikt. Door een prinses.

De vernieuwingsdrang van Waternet
Global Water Intelligence plaatste Jan Peter van der Hoek, directeur Innovatie van Waternet en hoogleraar drinkwatertechniek aan TU Delft, hoog (8e) op de mondiale Technology Power List. De notering is een erkenning voor het Amsterdamse watercyclusbedrijf als ontwikkelaar van nieuwe toepassingen.

Focus op integrale dijkversterking
Het innovatieprogramma van het Hoogwaterbeschermingsprogramma gaat een nieuwe fase in. De komende jaren richt de innovatie zich op integrale dijkversterking. En de tot nu toe ontwikkelde nieuwe technieken moeten op grote schaal toegepast gaan worden.

‘De circulaire economie vraagt om meer regie, prikkels en drang’
Het streven naar een circulaire economie is in haar ogen te vrijblijvend. Er is geen enkele sanctie als de doelen voor 2030 en 2050 niet worden gehaald. Volgens Winnie Sorgdrager, voorzitter van de Taskforce herijking afvalstoffen, is er meer druk nodig. “Meer centrale regie, meer financiële prikkels vanuit de overheid en uiteindelijk ook meer drang.”

EN VERDER

REDACTIONEEL
Kaumera, lichtpuntje van 2019

IN THE PICTURE
Jiska Taal: ‘Juist jongeren bij het werk van waterschappen betrekken’

HOOGSTANDJE
Brabantse Delta verdubbelt persleiding in boerenland

WATERTECHNIEK
Aquatech-winnaar Kaumera is een ‘game-changer’

WATERINNOVATIEPRIJS 2019
Grote uitdagingen, veel innovatiekracht en inspirerende winnaars

NEW BUSINESS

 • Dynamische Aquatech en 10-jarige Water Alliance
 • Jotem geeft robuuste smartbox een update
 • Tien jaar Water Alliance: let’s celebrate

WATERWETENSCHAP

 • Medicijnresten in water: hoe pakken we dat aan?
  Het medicijngebruik in Nederland blijft groeien. Hoe kunnen we voorkomen dat resten ervan de kwaliteit van ons oppervlaktewater en drinkwater aantasten? Waterschap Aa en Maas heeft dit voor vier stofgroepen uitgewerkt.
 • Risicobenadering voor droogte: lessen uit 4 jaar onderzoek
  Na het extreem droge 2018, overwegen diverse partijen maat- regelen te nemen om de effecten van droogte in de toekomst te beperken. De vraag is echter of de baten van de maatregelen opwegen tegen de kosten. De risicobenadering voor droogte die de afgelopen jaren is ontwikkeld biedt inzicht.

H2O ONLINE

WATERNETWERK

 • Gepiep, Gekraak, Geratel en Ge….
 • Winnaars Waternetwerk Scriptieprijs 2019
 • Wil je spiegelen, sparren, jobshadowen? KNW matcht

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het