Cover H2O oktober 2019

Paul van Erkelens: ‘Het wordt tijd voor een blauwe omgevingsvisie’
De langstzittende dijkgraaf van Nederland houdt er eind dit jaar mee op. Paul van Erkelens, de hoogste baas van Wetterskip Fryslân, stond een kwart eeuw aan het roer. “We weten veel over de zoetwaterbel, de verzilting, de bodemdaling, de zeespiegelstijging en de grondwaterstanden, maar we hebben nog niet de tijd genomen om dat te bundelen.”

Getij moet Grevelingmeer reanimeren
Komt er dan toch een doorlaat in de Brouwersdam? Als minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat in november groen licht geeft, kan de planuitwerking beginnen. Daar is tien jaar (!) onderzoek en voorbereiding aan vooraf gegaan. Vanaf 2025 zou er weer getij kunnen zijn in de Grevelingen. Een unieke correctie op de Deltawerken. Zeker in het licht van de stijgende zeespiegel.

Maatwerk voor overzeese vacatures
Een Virtual Water Marketplace voor bedrijven die op zoek zijn naar waterprofessionals voor internationale projecten, waterinstituut IHE Delft start een online platform met alumni.

Tot over de oren in de slibcrisis
Er was al een tekort aan verwerkingscapaciteit voor zuiveringsslib in Nederland. Maar nu vier van de zes verbrandingsovens van het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB) al maanden stilliggen, is het probleem groter dan ooit. De waterschappen zitten tot over hun oren in de slibcrisis.

AIWW & Aquatech: eerste lustrum en ruim duizend exposanten
De Amsterdam International Water Week beleeft zijn eerste lustrum. Tijdens de vijfde editie is er speciale aandacht voor financiering van projecten en komen er nieuwe agreements. Op de Aquatech beurs zijn tientallen Nederlandse bedrijven te zien, die zich onder andere hebben verzameld in het Holland Pavilion. Een nieuw onderdeel hiervan is het Holland Innovation Park. In totaal staan er op de beurs ruim duizend exposanten en er worden meer dan 25.000 bezoekers verwacht, waarvan de helft uit het buitenland zal komen.

Onderzoek naar zelfherstellend vermogen van klei
Anne-Catherine Dieudonné is ingenieursgeologisch onderzoeker aan de TU Delft. Ze bestudeert er de invloed van klimaatverandering op het gedrag van gesteente en grond. Onlangs kende NWO haar een Veni-beurs toe, die ze gebruikt om het zelfherstellend vermogen van klei te doorgronden. Kunnen scheuren in dijken door droogte gerichter worden aangepakt of zelfs worden voorkomen?

EN VERDER

REDACTIONEEL
Gezeul met slib is maatschappelijk onverantwoord

IN THE PICTURE
Robert-Jan Ruifrok: ‘Water is rode draad in mijn werk’

HOOGSTANDJE
Een beter beeld van de zwakke plekken

WATERTECHNIEK

 • Productie 75.000 Levvelblocs voor Afsluitdijk begonnen
 • Kaumera moet eerst de landbouw veroveren
 • Test geeft industrie inzicht in nieuwe waterzuiveringsmethoden
 • Autonome watermonitoring met Pelikaandrone
 • Zonvolgende drijvende zonnepanelen
 • BlueRoof test voedingsbodem van rioolafval
 • ‘Steenwol filtert vuil uit afspoelend regenwater’

BRANDED CONTENT
Kaumera, wondermiddel uit afvalwater

NEW BUSINESS

 • Column: Holland Innovation Park, the place to be
 • HIP, nieuw platform voor innovaties op Aquatech
 • Paques stimuleert jonge bedrijven in Biobizz hub
 • Langs innovaties in de praktijk


WATERWETENSCHAP

Ecologische watersysteemanalyse: waterbalans geeft inzicht
Welke kennisbehoefte hebben Nederlandse waterbeheerders naar de relaties tussen hydrologie, waterkwaliteit en ecologie? Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) voerde een inventarisatie uit.

Hoe extreem was de droogte van 2018?
De Nederlandse zomer van 2018 werd gekenmerkt door een lange droge periode. Met uitzondering van het zuidwesten, was het in heel Europa veel warmer en droger dan normaal. Welk effect had die droogte op het waterbodemsysteem? De langjarige berekeningen van het Nationaal Water Model bieden inzicht.

H2O ONLINE

WATERNETWERK

 • Droogte - andere kijk op waterbeheer
 • Nominaties Waternetwerk Scriptieprijs 2019
 • ISSM: call for abstracts 11e editie in NL 

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het