secundair logo knw 1

Cover H2O maart 2024 400 Meteoroloog Gerrit Hiemstra: 'Wees eerlijk over de grenzen van het watersysteem’
Onvermoeibaar brengt voormalig weerman Gerrit Hiemstra de ernst en de gevolgen van de klimaatverandering onder de aandacht van het publiek. Hij houdt ook regelmatig lezingen voor waterbeheerders. Zijn boodschap aan hen: wees eerlijk over wat je kunt en vooral over wat je níet kunt. “Vroeg of laat zorgt de natuur voor situaties die we niet aankunnen.”

Forse tariefstijging drinkwater houdt komende jaren aan
Na jaren van relatieve rust op het tarievenfront zijn de waterschapslasten en drinkwaterprijzen sinds 2022 flink aan het stijgen. Wat is er aan de hand in Nederland-Waterland? Een tweeluik over de uitdagingen waarvoor de watersector op middellange en lange termijn staat. Deel 2: de drinkwaterbedrijven. “De vele uitdagingen hebben absoluut financiële gevolgen.”

Schoon drinkwater is een grondrecht in Cuba, maar leveren vergt immense inzet
Sinds 2019 staat het recht op schoon drinkwater in de Cubaanse grondwet. Tegelijkertijd is water op het eiland altijd schaars. Het gevolg? Een dagelijkse strijd om het water bij de mensen te krijgen. In haar nieuwe boek Manifiesto del Agua onderzocht en documenteerde fotografe Sanne Derks de inspanningen die nodig zijn om Cuba van drinkwater te voorzien.

Energievoorziening waterschappen fors onder druk
Energievoorziening is in rap tempo van saai onderwerp tot hot topic geworden. Geopolitieke ontwikkelingen, duurzaamheidsdoelstellingen en de energietransitie zijn hierbij de bepalende factoren. Ook de waterschappen moeten zich voorbereiden op grote veranderingen op de energiemarkt.

‘Geef beperkte ruimte in rivierbed niet te snel weg’
Hoewel de bouwbehoefte groot is in ons land, kiest de minister van Infrastructuur en Waterstaat voor aanscherping van het verbod op woningbouw in de uiterwaarden. Dat gebeurt op basis van een adviesrapport van TwynstraGudde en Sweco. “De beperkte ruimte in het rivierbed moet je niet te snel weggeven.”

Uniek: nieuw gemaal wisselt water uit tussen hoogheemraadschappen
Op maandag 21 januari tekenden het Hoogheemraadschap van Delfland en Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard een samenwerkingsovereenkomst om de zoetwatervoorziening in de regio te verbeteren. “We willen toekomstige problemen omtrent droogte en wateroverlast voorkomen”, zegt Josien van Cappelle, bestuurder bij HHSK.

Smart Energy Hub Zwolle: think big, act small
Het gebruik van interessante reststromen, een forse besparing van energie en op termijn het verdwijnen van de lachgasemissie. Of de Smart Energy Hub Zwolle deze verwachtingen volledig gaat waarmaken, zal de komende vijf jaar moeten uitwijzen. De initiatiefnemers van Waterschap Drents Overijsselse Delta en H2-Go B.V. hebben alvast veel vertrouwen in de koppeling tussen waterstofproductie en afvalwaterzuivering. “Think big and act small, dat is wat wij doen.”

Aqua Nederland 2024: Nog meer nadruk op kennisdeling en innovatie
Vignet 400 Beursspecial Beursorganisator Easyfairs legt dit jaar nog meer nadruk op kennisdeling en innovatie bij de organisatie van de 16 editie van Aqua Nederland. Op Next Level worden in het watertheater en stedelijk watertheater meer Adan 70 kennissessies gehouden. De beursvloer, de Watermarktplaats, telt ruim 300 exposanten.

Henri Spanjers over watertransitie industrie: ‘Watertechnologen moeten de fabriek in’
Ook voor de industrie wordt water een hoofdpijndossier: aan de voor- kant dreigt waterschaarste, aan de achterkant speelt het probleem van de waterkwaliteit. Als niet wordt ingegrepen krijgen bedrijven te maken met beperkingen. Watergebruik in het productieproces moet daarom kritisch worden herzien. Maar hoe doe je dat? “De watertechnologen moeten de fabriek in.”

Hoe verwijder je PFAS? ‘We moeten investeren in de infrastructuur’
Nijhuis Saur Industries werkt hard aan oplossingen om PFAS uit water te verwijderen. Welke technieken gebruikt het Doetinchemse bedrijf en hoe ver is het hiermee? “We moeten gaan investeren in de infra- structuur om het daadwerkelijk op te lossen”, zegt Eddie Broeders, business development manager municipal bij Nijhuis Saur Industries.

Bewierookte Ferr-Tech verovert markt afvalwaterbehandeling
Ferr-Tech sleepte met FerSol, een milieuvriendelijke oxidant, al meerdere prijzen in de wacht. Onlangs kroonde de Kamer van Koophandel het Meppelse bedrijf tot ‘meest innovatieve mkb-bedrijf van Nederland’. “Door alle aandacht zijn we heel knuffelbaar geworden”, zegt Judith le Fèvre, chief marketing officer bij Ferr-Tech.

 

EN VERDER

REDACTIONEEL
Aqua Nederland in teken van grote uitdagingen

COLUMN
Harrie Timmer: De geest is gewillig, maar het vlees is zwak

HOOGSTANDJE
Deze slagroomspuit print putten, taludtrappen en vishotels

IN THE PICTURE
Nik Verweel (24): ‘Klimaatverandering gaat ieders leven op zijn kop zetten’

H2O ONLINE
• Ook PFAS opkomende bedreiging voor grondwaterkwaliteit
• Ozoninstallatie rwzi Horstermeer in gebruik genomen
• Groen licht voor nieuwe EU-richtlijn stedelijk afvalwater
• PFAS-verwijdering uit grondwater: 3 veelbelovende adsorbentia
• ‘Niet-toetsbare stoffen’ meetbaar met nieuwe methode
• Vlaamse regering stemt in met kustplan tegen zeespiegelstijging
• 6 jaar BTO: wat hebben we geleerd?
• Tweede Kamer wil af van ‘one out, all out’-principe in KRW
• Backcasting: een circulaire waterorganisatie in 2050
• Microplastics van een textielwasserij en verwijdering in een rwzi
• Holland Water breidt portfolio verder uit met vierde overname
• Digitaal inzicht in beheerruimte van het watersysteem
• Drinkwaterlandschap: concept voor duurzame inrichting waterwingebieden

WATERONDERZOEK
• De helofytensloot werkt. Waar wachten we op?

WATERNETWERK
• Studiereis metropoolregio Lille
• Symposia over stikstof en lachgas
• KNW-kennissessies op vakbeurs Aqua Nederland
• Inzenden voor Waternetwerkprijzen


 Wilt u H2O lezen? Kijk hier voor een abonnement


 

Redactieadres

H2O
Koningskade 40
2596 AA Den Haag
redactie@h2o-media.nl
070 - 32 22 765