secundair logo knw 1

De mangroves in de Deltagoot l Foto Deltares

Kunnen mangroven stormen weerstaan en zo kustgebieden beschermen? Om dat te testen, hebben onderzoekers van Deltares en de TU Delft afgelopen week een experiment met mangrovebomen uitgevoerd in de Deltagoot. De eerste bevindingen zijn positief: drie van de vier bomen bleven overeind in het golvengeweld.

1804 Bregje van WesenbeeckBregje van Wesenbeeck"We hebben net de laatste boom teruggevonden", vertelde ecoloog Bregje van Wesenbeeck van Deltares vanmorgen. "Die was verdwenen. Maar gelukkig hebben de andere drie het overleefd. En ik heb er nog 36 staan." 

In de 300 meter lange golfgoot van Deltares kan het flink stormen. Eerder werden hier al wilgen getest, nu was het de beurt aan de tropische mangroven die Van Wesenbeeck speciaal voor dit doel in een kas heeft opgekweekt. 

Mangroven worden vaak gezien als de spil in de kustbescherming van tropische kustgebieden, aldus de onderzoekers. Met hun grote wortels houden ze veel sediment vast en ze vangen de klappen van de golven op. 

"Er zijn een hoop beloftes dat mangroven stormen tegenhouden. Maar die beloftes zijn niet getest", zegt Bas Hofland, waterbouwkundige bij de TU Delft en projectleider van het WOODY-onderzoek waar het experiment onder valt. "De wetenschappelijke wereld zit hier met smart op te wachten."

Speciale sensoren
In de Deltagoot, de krachtigste golfgoot ter wereld, is het mogelijk om met echte bomen metingen te doen. Dat is belangrijk, legt Van Wesenbeeck uit, omdat modellen die voorspellen hoe bomen zich in water gedragen gebaseerd zijn op statische stokjes. "Maar juist bij flinke golven buigen bomen mee."

De afgelopen dagen voerden de onderzoekers de golven en de kracht op de mangrovebomen steeds verder op. Voor de metingen werd een nieuwe methode gebruikt die volgens de onderzoekers erg kosteneffectief is. 

"In plaats van de hele boom uit zijn context te halen en in een systeem van externe krachtmeters te hangen, maken we gebruik van de boom zelf. We meten direct de buiging van de stam, en met speciale sensoren kunnen we zo de kracht op de boom bepalen."

Zonder blad
In de eerste reeks metingen hadden de bomen hun blad nog, in de tweede reeks was dat verwijderd. "Bij de wilgen zagen we geen effect, maar hier duidelijk wel", zegt Van Wesenbeeck. "Het blad vertraagt de golf. Als de takken bij een echt grote storm afbreken, maakt dat de boom dus kwetsbaarder. Maar we weten ook dat ze wel weer aangroeien als de stam niet dood is." 

De onderzoekers gaan nu met de meetgegevens aan de slag en verwachten na de zomer de eerste resultaten te publiceren. In elk geval in Bangladesh en Indonesië wordt daar volgens Van Wesenbeeck met veel belangstelling naar uitgezien. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Arie van LitDank Arie voor jouw steun. Tja, anderen komen op voor 'ons land'. Ik voor ook mijn water, ook mijn milieu, ook mijn bodem, ook mijn natuur. Iemand moet het doen. 
@Elsa Loosjes (zeer geïnteresDat gaat heel lang duren. En dat is ook de bedoeling van dit boerenbruin rechtse kabinet. Stel je voor dat we de problemen zouden oplossen, wat moeten ze dan? Wie stemt er dan nog op hen? 
Mooi verwoord. Het kabinet in spé heeft velen verleid met termen als 'het geven van duidelijkheid', terwijl er in de praktijk door in te zetten in bewezen niet duurzaam beleid, er grote onzekerheden gaan ontstaan. Ook hier moet het gezegde van 'de wal keert het schip' zich klaarblijkelijk nog maar weer eens in de praktijk gaan bewijzen.
Geheel eens met de reactie van dhr. Peters. "Natuur is leuk", maar even niet als het de landbouw in de weg zit. Dan poetsen we het weg als lastig (kleine snippers??) of ongewenst. Gemiste kans want, afgezien de intrinsieke verantwoording die de overheid en haar burgers heeft voor het behoud van onze natuur is het ook van groot belang voor drinkwater, economie (recreatie/vestigingsklimaat), wetenschap en het welbevinden van miljoenen mensen. En dat poets je niet weg tegen de marginale landbouw- en visserijbelangen.