secundair logo knw 1

De Morgencirculair-tool is gelanceerd door Stichting RIONED en wordt ondersteund door kenniscentrum STOWA. De tool is gevuld met handvatten voor het stimuleren van circulariteit in projecten op het gebied van stedelijk water.

“De vraag voor de tool komt van een aantal gemeenten”, vertelt Marleen Arntz, projectmanager bij RIONED. “We hebben in Nederland de doelstelling om in 2030 ons primaire grondstoffen gebruik te halveren en in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Dat is nog al wat en leidt bij onder andere waterbeheerders natuurlijk tot de vraag: hoe doen we dat dan precies.”

Marleen Arntz removebg previewMarleen Arntz 
De Morgencirculair-tool is ontwikkeld om die nationale circulariteitsdoelstellingen te vertalen in projectdoelstellingen. Opdrachtgevers, projectleiders, duurzaamheidsadviseurs van gemeenten en waterschappen vormen de voornaamste doelgroep. “Als we bij het uitvoeren van projecten op het gebied van stedelijk water blijven wachten tot we alles precies door kunnen rekenen, dan halen we de ambities nooit. Onze onderliggende boodschap is daarom: begin gewoon en je zult zien dat het bij de uitvoering van elk project mogelijk is om circulaire impact te pakken.”

Ter voorbereiding op de tool werd met meerdere gemeenten een zogeheten klantreis ondernomen, om in kaart te brengen hoe gemeenten hun projecten precies organiseerden. Ook een aantal waterschappen werd in deze fase gevraagd om mee te denken. Door hogescholen zijn interviews gehouden om vast te stellen welke belemmeringen er in het stedelijk waterbeheer worden ervaren om circulair te werken.

 

Concreet probeert de tool antwoord te geven op vragen over het formuleren van circulaire ambities, over momenten om circulaire strategieën in het projectproces in te passen en over meetbaarheid en onderbouwing van circulaire oplossingen. “Dat hebben we geprobeerd op een zo laagdrempelig mogelijke manier te doen en stap-voor-stap te begeleiden. De tool is ook zo gebouwd dat de verzamelde kennis makkelijk kan worden doorgegeven, bijvoorbeeld van ontwerp- tot realisatiefase.”

In de zomer van 2023 werd de eerste demoversie van de tool gelanceerd, de afgelopen maanden zijn gebruikt om verschillende testfases te doorlopen. “Maar wij blijven eraan werken. Komend najaar zullen we de tool bijvoorbeeld updaten met informatie over de samenwerking tussen overheden en marktpartijen. Ook blijven we inspirerende circulaire praktijkverhalen optekenen en delen. Uiteindelijk hopen we dat de tool een inspirerende werking zal hebben en zo nog meer partijen in het stedelijk waterbeheer te helpen bij het verwezenlijken van circulaire ambities.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Arie van LitDank Arie voor jouw steun. Tja, anderen komen op voor 'ons land'. Ik voor ook mijn water, ook mijn milieu, ook mijn bodem, ook mijn natuur. Iemand moet het doen. 
@Elsa Loosjes (zeer geïnteresDat gaat heel lang duren. En dat is ook de bedoeling van dit boerenbruin rechtse kabinet. Stel je voor dat we de problemen zouden oplossen, wat moeten ze dan? Wie stemt er dan nog op hen? 
Mooi verwoord. Het kabinet in spé heeft velen verleid met termen als 'het geven van duidelijkheid', terwijl er in de praktijk door in te zetten in bewezen niet duurzaam beleid, er grote onzekerheden gaan ontstaan. Ook hier moet het gezegde van 'de wal keert het schip' zich klaarblijkelijk nog maar weer eens in de praktijk gaan bewijzen.
Geheel eens met de reactie van dhr. Peters. "Natuur is leuk", maar even niet als het de landbouw in de weg zit. Dan poetsen we het weg als lastig (kleine snippers??) of ongewenst. Gemiste kans want, afgezien de intrinsieke verantwoording die de overheid en haar burgers heeft voor het behoud van onze natuur is het ook van groot belang voor drinkwater, economie (recreatie/vestigingsklimaat), wetenschap en het welbevinden van miljoenen mensen. En dat poets je niet weg tegen de marginale landbouw- en visserijbelangen.