secundair logo knw 1

De Morgencirculair-tool is gelanceerd door Stichting RIONED en wordt ondersteund door kenniscentrum STOWA. De tool is gevuld met handvatten voor het stimuleren van circulariteit in projecten op het gebied van stedelijk water.

“De vraag voor de tool komt van een aantal gemeenten”, vertelt Marleen Arntz, projectmanager bij RIONED. “We hebben in Nederland de doelstelling om in 2030 ons primaire grondstoffen gebruik te halveren en in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Dat is nog al wat en leidt bij onder andere waterbeheerders natuurlijk tot de vraag: hoe doen we dat dan precies.”

Marleen Arntz removebg previewMarleen Arntz 
De Morgencirculair-tool is ontwikkeld om die nationale circulariteitsdoelstellingen te vertalen in projectdoelstellingen. Opdrachtgevers, projectleiders, duurzaamheidsadviseurs van gemeenten en waterschappen vormen de voornaamste doelgroep. “Als we bij het uitvoeren van projecten op het gebied van stedelijk water blijven wachten tot we alles precies door kunnen rekenen, dan halen we de ambities nooit. Onze onderliggende boodschap is daarom: begin gewoon en je zult zien dat het bij de uitvoering van elk project mogelijk is om circulaire impact te pakken.”

Ter voorbereiding op de tool werd met meerdere gemeenten een zogeheten klantreis ondernomen, om in kaart te brengen hoe gemeenten hun projecten precies organiseerden. Ook een aantal waterschappen werd in deze fase gevraagd om mee te denken. Door hogescholen zijn interviews gehouden om vast te stellen welke belemmeringen er in het stedelijk waterbeheer worden ervaren om circulair te werken.

 

Concreet probeert de tool antwoord te geven op vragen over het formuleren van circulaire ambities, over momenten om circulaire strategieën in het projectproces in te passen en over meetbaarheid en onderbouwing van circulaire oplossingen. “Dat hebben we geprobeerd op een zo laagdrempelig mogelijke manier te doen en stap-voor-stap te begeleiden. De tool is ook zo gebouwd dat de verzamelde kennis makkelijk kan worden doorgegeven, bijvoorbeeld van ontwerp- tot realisatiefase.”

In de zomer van 2023 werd de eerste demoversie van de tool gelanceerd, de afgelopen maanden zijn gebruikt om verschillende testfases te doorlopen. “Maar wij blijven eraan werken. Komend najaar zullen we de tool bijvoorbeeld updaten met informatie over de samenwerking tussen overheden en marktpartijen. Ook blijven we inspirerende circulaire praktijkverhalen optekenen en delen. Uiteindelijk hopen we dat de tool een inspirerende werking zal hebben en zo nog meer partijen in het stedelijk waterbeheer te helpen bij het verwezenlijken van circulaire ambities.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.