secundair logo knw 1

De Morgencirculair-tool is gelanceerd door Stichting RIONED en wordt ondersteund door kenniscentrum STOWA. De tool is gevuld met handvatten voor het stimuleren van circulariteit in projecten op het gebied van stedelijk water.

“De vraag voor de tool komt van een aantal gemeenten”, vertelt Marleen Arntz, projectmanager bij RIONED. “We hebben in Nederland de doelstelling om in 2030 ons primaire grondstoffen gebruik te halveren en in 2050 een volledig circulaire economie te hebben. Dat is nog al wat en leidt bij onder andere waterbeheerders natuurlijk tot de vraag: hoe doen we dat dan precies.”

Marleen Arntz removebg previewMarleen Arntz 
De Morgencirculair-tool is ontwikkeld om die nationale circulariteitsdoelstellingen te vertalen in projectdoelstellingen. Opdrachtgevers, projectleiders, duurzaamheidsadviseurs van gemeenten en waterschappen vormen de voornaamste doelgroep. “Als we bij het uitvoeren van projecten op het gebied van stedelijk water blijven wachten tot we alles precies door kunnen rekenen, dan halen we de ambities nooit. Onze onderliggende boodschap is daarom: begin gewoon en je zult zien dat het bij de uitvoering van elk project mogelijk is om circulaire impact te pakken.”

Ter voorbereiding op de tool werd met meerdere gemeenten een zogeheten klantreis ondernomen, om in kaart te brengen hoe gemeenten hun projecten precies organiseerden. Ook een aantal waterschappen werd in deze fase gevraagd om mee te denken. Door hogescholen zijn interviews gehouden om vast te stellen welke belemmeringen er in het stedelijk waterbeheer worden ervaren om circulair te werken.

 

Concreet probeert de tool antwoord te geven op vragen over het formuleren van circulaire ambities, over momenten om circulaire strategieën in het projectproces in te passen en over meetbaarheid en onderbouwing van circulaire oplossingen. “Dat hebben we geprobeerd op een zo laagdrempelig mogelijke manier te doen en stap-voor-stap te begeleiden. De tool is ook zo gebouwd dat de verzamelde kennis makkelijk kan worden doorgegeven, bijvoorbeeld van ontwerp- tot realisatiefase.”

In de zomer van 2023 werd de eerste demoversie van de tool gelanceerd, de afgelopen maanden zijn gebruikt om verschillende testfases te doorlopen. “Maar wij blijven eraan werken. Komend najaar zullen we de tool bijvoorbeeld updaten met informatie over de samenwerking tussen overheden en marktpartijen. Ook blijven we inspirerende circulaire praktijkverhalen optekenen en delen. Uiteindelijk hopen we dat de tool een inspirerende werking zal hebben en zo nog meer partijen in het stedelijk waterbeheer te helpen bij het verwezenlijken van circulaire ambities.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!