secundair logo knw 1

In de nieuw waterfabriek in Gevninge test drinkwaterbedrijf HOFOR gemalen calciet uit Nederland als duurzaam entmateriaal voor het ontharden van drinkwater

Van Zutven Feed Processing in Veghel heeft de eerste lading gemalen calciet geleverd aan het drinkwaterbedrijf HOFOR in Kopenhagen. Het is voor het eerst dat het circulaire entmateriaal voor ontharden van water wordt gebruik in Denemarken. Afzetorganisatie AquaMinerals spreekt over ‘een signifcante mijlpaal’.

In Nederland zijn drinkwaterbedrijven in de afgelopen jaren overgestapt van zand naar calciet als entmateriaal. Bij het ontharden van drinkwater komen calcietkorrels vrij. Dat gebeurt op ruim 50 productielocaties in Nederland en Vlaanderen. In Nederland wordt op deze manier jaarlijks ongeveer 73.000 ton kalkkorrels als reststof geproduceerd.

Tot 2 jaar geleden werd het circulaire entmateriaal in een pilotfabriek in het Amsterdamse havengebied gemaakt. Van Zutven Feed Processing bouwde een full-scale productielocatie ter vervanging van de pilotfabriek. In Veghel worden de korrels vermalen tot fijn calciumcarbonaat dat in de voedingsindustrie (feed en food) kan worden afgezet.

Vanaf medio 2023 wordt in de productiefabriek entmateriaal gemaakt en geleverd aan drinkwaterproductielocaties in Nederland en België. Vanuit Denemarken werd ook belangstelling getoond voor het circulaire entmateriaal, wat nu heeft geresulteerd in de levering van de eerste lading.

HOFOR, het grootste nutsbedrijf in Denemarken dat verantwoordelijk is voor levering van drinkwater, stadsverwarming, stadsgas, stadskoeling en afvalwaterzuivering, test in de nieuwe waterzuiveringsinstallatie 'Værket ved Gevninge' het gemalen calciet als entmateriaal in plaats van zand.

De nieuwe fabriek in Gevninge maakt deel uit van HOFOR's modernisering van het waterleidingbedrijf en heeft een jaarlijkse productie van circa 8,3 miljoen m3 drinkwater. De Denen zien de proef met circulair calciet als onderdeel van het initiatief om de duurzaamheid van het onthardingsproces te verbeteren. “Dit markeert een significante mijlpaal in onze voortdurende inspanningen om de waterzuiveringsprocessen niet alleen efficiënter, maar ook duurzamer te maken”, stelt AquaMinerals in een bericht.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

En de lozingen van de waterschappen zelf? Heeft al iemand een idee wat daar aan te doen is?
Interessante innnovatie.
Wat ik me nu afvraag met die sluitdeuren: ze moeten een faalkans hebben van iets van 10^-4 per jaar, mogelijk nog een factor 10 lager.
Hoeveel kogels heeft men laten vallen (op verschillende plaatsen) om te concluderen dat de faalkans als gevolg van een impact (25 kg bal van 22 meter hoogte lijkt me inderdaad een aardige klap geven) op een voldoende laag niveau zit?
Natuurlijk is een gat op één plek niet direct einde levensduur van deur, maar hij zal iig niet mogen bezwijken.
@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…