Yoline Maria Clair Ruiter met de Stockholm Junior Water Prize | The Netherlands 2024

Yoline Maria Clair Ruiter heeft de Stockholm Junior Water Prize | The Netherlands 2024 gewonnen. De scholiere deed dat met een onderzoek naar mogelijkheden om onkruidverdelgers uit het water te zuiveren met behulp van BODAC-filters. Dankzij deze winst dingt ze ook mee naar de internationale Stockholm Junior Water Prize.

Jaarlijks organiseert waterkennisinstituut Wetsus de Nederlandse versie van de Stockholm Junior Water Prize voor leerlingen van middelbare scholen. “Het is voor ons een geweldige manier om scholieren een podium te bieden en tegelijkertijd de watersector te promoten”, zegt Monique Suelmann, adviseur Leermiddelen water bij Wetsus.

“Dit jaar waren er uiteindelijk zes inzendingen, die hun voorstellen hebben gepitcht aan de jury”, vervolgt Suelmann. “Deze inzendingen waren allen van een goed niveau en boden ook een mooie verscheidenheid aan onderwerpen. Dat varieerde van water zuiveren met zand en een onderzoek naar waterstromen bij een cashewnotenfabriek in Benin tot een meer sociale invalshoek over consumentengedrag en microplastics.”

Maar de keuze van de jury, met daarin onder andere watergezant Meike van Ginneken en Boris van Breukelen, associate professor aan de TU Delft, viel op het onderzoek van Yoline Maria Clair Ruiter: ‘Biological Oxygen-Dosed Activitated Carbon (BODAC) filters: A bioprocess for in water sustaining herbicide removal’.

Suelmann roemt de professionaliteit van dit onderzoek. “Het onderzoek, volledig in het Engels trouwens, las als een wetenschappelijk artikel, inclusief verwijzingen. Ook had ze een sterke pitch en wist ze de vragen van de jury goed te beantwoorden.”

Die laatste kwaliteit zal haar aan in augustus mogelijk goed van pas komen. De nationale competities doen namelijk ook dienst als kwalificatie voor de internationale Stockholm Junior Water Prize, die tijdens World Water Week zal worden uitgereikt.

Suelmann: “Daar zal ze haar onderzoek mogen presenteren via een hele korte pitch en een interactieve poster. Maar de nadruk ligt op verschillende gesprekken met groepjes juryleden. De jury komt nu eerst nog met een uitgebreidere feedback om mee te nemen in het onderzoek, voor we dat naar Stockholm indienen. Dan volgt de voorbereiding op het evenement in Zweden, daar hoort dan ook nog een filmpje bij om het project te presenteren voor de publieksprijs.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.