secundair logo knw 1

Yoline Maria Clair Ruiter met de Stockholm Junior Water Prize | The Netherlands 2024

Yoline Maria Clair Ruiter heeft de Stockholm Junior Water Prize | The Netherlands 2024 gewonnen. De scholiere deed dat met een onderzoek naar mogelijkheden om onkruidverdelgers uit het water te zuiveren met behulp van BODAC-filters. Dankzij deze winst dingt ze ook mee naar de internationale Stockholm Junior Water Prize.

Jaarlijks organiseert waterkennisinstituut Wetsus de Nederlandse versie van de Stockholm Junior Water Prize voor leerlingen van middelbare scholen. “Het is voor ons een geweldige manier om scholieren een podium te bieden en tegelijkertijd de watersector te promoten”, zegt Monique Suelmann, adviseur Leermiddelen water bij Wetsus.

“Dit jaar waren er uiteindelijk zes inzendingen, die hun voorstellen hebben gepitcht aan de jury”, vervolgt Suelmann. “Deze inzendingen waren allen van een goed niveau en boden ook een mooie verscheidenheid aan onderwerpen. Dat varieerde van water zuiveren met zand en een onderzoek naar waterstromen bij een cashewnotenfabriek in Benin tot een meer sociale invalshoek over consumentengedrag en microplastics.”

Maar de keuze van de jury, met daarin onder andere watergezant Meike van Ginneken en Boris van Breukelen, associate professor aan de TU Delft, viel op het onderzoek van Yoline Maria Clair Ruiter: ‘Biological Oxygen-Dosed Activitated Carbon (BODAC) filters: A bioprocess for in water sustaining herbicide removal’.

Suelmann roemt de professionaliteit van dit onderzoek. “Het onderzoek, volledig in het Engels trouwens, las als een wetenschappelijk artikel, inclusief verwijzingen. Ook had ze een sterke pitch en wist ze de vragen van de jury goed te beantwoorden.”

Die laatste kwaliteit zal haar aan in augustus mogelijk goed van pas komen. De nationale competities doen namelijk ook dienst als kwalificatie voor de internationale Stockholm Junior Water Prize, die tijdens World Water Week zal worden uitgereikt.

Suelmann: “Daar zal ze haar onderzoek mogen presenteren via een hele korte pitch en een interactieve poster. Maar de nadruk ligt op verschillende gesprekken met groepjes juryleden. De jury komt nu eerst nog met een uitgebreidere feedback om mee te nemen in het onderzoek, voor we dat naar Stockholm indienen. Dan volgt de voorbereiding op het evenement in Zweden, daar hoort dan ook nog een filmpje bij om het project te presenteren voor de publieksprijs.”

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Arie van LitDank Arie voor jouw steun. Tja, anderen komen op voor 'ons land'. Ik voor ook mijn water, ook mijn milieu, ook mijn bodem, ook mijn natuur. Iemand moet het doen. 
@Elsa Loosjes (zeer geïnteresDat gaat heel lang duren. En dat is ook de bedoeling van dit boerenbruin rechtse kabinet. Stel je voor dat we de problemen zouden oplossen, wat moeten ze dan? Wie stemt er dan nog op hen? 
Mooi verwoord. Het kabinet in spé heeft velen verleid met termen als 'het geven van duidelijkheid', terwijl er in de praktijk door in te zetten in bewezen niet duurzaam beleid, er grote onzekerheden gaan ontstaan. Ook hier moet het gezegde van 'de wal keert het schip' zich klaarblijkelijk nog maar weer eens in de praktijk gaan bewijzen.
Geheel eens met de reactie van dhr. Peters. "Natuur is leuk", maar even niet als het de landbouw in de weg zit. Dan poetsen we het weg als lastig (kleine snippers??) of ongewenst. Gemiste kans want, afgezien de intrinsieke verantwoording die de overheid en haar burgers heeft voor het behoud van onze natuur is het ook van groot belang voor drinkwater, economie (recreatie/vestigingsklimaat), wetenschap en het welbevinden van miljoenen mensen. En dat poets je niet weg tegen de marginale landbouw- en visserijbelangen.