secundair logo knw 1

  • Colors: Blue Color

Wetenschappers van Yale University en het Oak Ridge National Laboratory in de VS hebben voor het eerst een systematische verkenning uitgevoerd naar de rol van moleculaire structuren en functionele groepen van polymeer antiscalants bij het stabiliseren van oververzadigde kiezelzuuroplossingen. Deze oplossingen leiden tot vorming van silicaatverbindingen, die zich bijvoorbeeld afzetten aan de binnenzijde van waterleidingen en fittingen en de staat van de leidingen negatief beïnvloeden.

De combinatie Heijmans-GMB sluit een vierjarige raamovereenkomst met drinkwaterproducent Vitens voor de renovatie of nieuwbouw van drinkwaterproductielocaties. Het bedrijf is een van de drie aannemers waarmee Vitens in zee gaat. Het drinkwaterbedrijf maakt vrijdag 1 maart bekend welke dat, inclusief Heijmans-GMB, zijn.

Startup SusPhos uit Leeuwarden wil met zuiveringsslibverwerker SNB een fabriek bouwen die fosfaat gaat terugwinnen uit vliegas, het restproduct dat overblijft na de verbranding van slib. De recyclingfabriek moet naast de reeds bestaande slibverwerkingsinstallatie van SNB in Moerdijk komen.

Holland Water blijft op overnamepad. De marktleider in technologie-gedreven legionellabeheer neemt branchegenoot Ulfima over. Het is de vierde overname sinds Holland Water eind 2020 een samenwerkingsverband aanging met investeringsmaatschappij OxGreenfield.

FieldFactors heeft de Partners for Water Award 2024 gewonnen voor een project in de Spaanse stad Valladolid waarbij met het circulaire systeem BlueBloqs regenwater wordt opgevangen. Voor deze publieksprijs waren ook buitenlandse projecten van Nelen & Schuurmans en Royal HaskoningDHV genomineerd.

De 3D geprinte walmuurput van Neolithic is op de RIONEDdag uitgeroepen tot innovatie van 2024 op het gebied van riolering en stedelijk waterbeheer. De 3D-printtechnologie met beton verandert het traditionele metselwerk van walmuurputten in een volledig op maat en binnen een kort tijdsbestek geklaarde klus. 

Het innovatieve DEX-filter op de zuivering in Lelystad verwijdert 70 procent van de microverontreinigingen uit het rioolwater. Dat blijkt uit een pilot van Waterschap Zuiderzeeland, STOWA en Witteveen+Bos. Onduidelijk is nog of het filter ook voor PFAS goed werkt. Dat wordt op een andere locatie getest. 

Ammoniumpieken in het rioolwater worden op de rioolwaterzuiveringsinstallatie Eindhoven aangepakt met zuivere zuurstofbeluchting. De innovatie zorgt ervoor dat de pieken met 30 procent worden gedempt, blijkt uit de eerste resultaten. Volgens waterschap De Dommel wordt hiermee sterfte van vissen voorkomen.

Paques Biomaterials heeft 14 miljoen euro aan investeringsgeld opgehaald voor de bouw van een demofabriek in Emmen waarin het biopolymeer Caleyda wordt geproduceerd. In de toekomst moet er een full-scale extractiefabriek komen waar het biopolymeer op grote schaal (6 miljoen kg per jaar) geproduceerd gaat worden.

Laatste reacties op onze artikelen

@LaumannsZoals gezegd laumanns het middel werd en wordt niet gebruikt in de bollenteelt en sierteelt sector!
@LaumannsLezen is voor Laumanns een kunst. Als het middel niet gebruikt is in de bollenteelt, waarom dan volharden in de beschuldiging naar die sector toe? Bijzonder.
Het lijkt er toch wel zeer aannemelijk dat bollenboeren deze bestrijdingsmiddelen nog steeds illegaal gebruiken, gewoon omdat ze er mee weg komen. Dit omdat de NVWA te weinig mankracht heeft en het Waterschap weer eens zeer gemakkelijk ervan uitgaat dat oa boerenbedrijven zich aan de wet houden en de gifmiddelen niet zouden gebruiken.
Wat opvalt is dat wederom MOB dit aan het licht brengt en het zonder MOB gewoon onder het tapijt was geschoffeld. Het gaat nl om metingen van Hoogheemraadschap Hollands Noorderwartier uit 2022 zelf die door MOB zijn geanalyseerd.
Het is echter de verantwoordelijkheid vh waterschap zelf om de metingen te analyseren en daarop actie te ondernemen door onderzoek te starten en de NVWA te waarschuwen. Dat is niet gebeurd, want pas nu, bijna 2 jaar na de metingen en alleen op instigatie van MOB, start het waterschap een onderzoek. Het lijkt er sterk op dat het waterschap doelbewust nalatig is en dat dat komt omdat de boeren te sterk zijn vertegenwoordigd in dit orgaan. Burgers, flora en fauna zijn de dupe.
Eerlijk gezegd, het lijkt mij evident dat deze opzettelijke nalatigheid vh waterschap onrechtmatig is. Corruptie zou ik zelfs niet uitsluiten. Maar natuurlijk, gaan we uit van bovenwettelijke inspanningen vh waterschap dat ze zich aan de wet houden, net als de boeren… Het kan toch niet zo zijn dat het waterschap ooit iets verkeerd zou doen? Nee mensen, het waterschap treft geen blaam, zij zorgen er heus wel voor dat u weer rustig kunt slapen, toch? Of had de NVWA dan toch eigenlijk ietsjes (2 jaar eerder) gewaarschuwd moeten worden?  Nou ja, zo erg is het niet, 1 op de 3 mensen krijgt kanker of heeft 't gehad dus waar maken we ons zorgen over….
@Rien VerstallenMisschien ook de anti vries of de-icers die gebruikt zijn bij de vliegbasis.