secundair logo knw 1

  • Colors: Blue Color

De combinatie Heijmans-GMB sluit een vierjarige raamovereenkomst met drinkwaterproducent Vitens voor de renovatie of nieuwbouw van drinkwaterproductielocaties. Het bedrijf is een van de drie aannemers waarmee Vitens in zee gaat. Het drinkwaterbedrijf maakt vrijdag 1 maart bekend welke dat, inclusief Heijmans-GMB, zijn.

Startup SusPhos uit Leeuwarden wil met zuiveringsslibverwerker SNB een fabriek bouwen die fosfaat gaat terugwinnen uit vliegas, het restproduct dat overblijft na de verbranding van slib. De recyclingfabriek moet naast de reeds bestaande slibverwerkingsinstallatie van SNB in Moerdijk komen.

Holland Water blijft op overnamepad. De marktleider in technologie-gedreven legionellabeheer neemt branchegenoot Ulfima over. Het is de vierde overname sinds Holland Water eind 2020 een samenwerkingsverband aanging met investeringsmaatschappij OxGreenfield.

FieldFactors heeft de Partners for Water Award 2024 gewonnen voor een project in de Spaanse stad Valladolid waarbij met het circulaire systeem BlueBloqs regenwater wordt opgevangen. Voor deze publieksprijs waren ook buitenlandse projecten van Nelen & Schuurmans en Royal HaskoningDHV genomineerd.

De 3D geprinte walmuurput van Neolithic is op de RIONEDdag uitgeroepen tot innovatie van 2024 op het gebied van riolering en stedelijk waterbeheer. De 3D-printtechnologie met beton verandert het traditionele metselwerk van walmuurputten in een volledig op maat en binnen een kort tijdsbestek geklaarde klus. 

Het innovatieve DEX-filter op de zuivering in Lelystad verwijdert 70 procent van de microverontreinigingen uit het rioolwater. Dat blijkt uit een pilot van Waterschap Zuiderzeeland, STOWA en Witteveen+Bos. Onduidelijk is nog of het filter ook voor PFAS goed werkt. Dat wordt op een andere locatie getest. 

Ammoniumpieken in het rioolwater worden op de rioolwaterzuiveringsinstallatie Eindhoven aangepakt met zuivere zuurstofbeluchting. De innovatie zorgt ervoor dat de pieken met 30 procent worden gedempt, blijkt uit de eerste resultaten. Volgens waterschap De Dommel wordt hiermee sterfte van vissen voorkomen.

Paques Biomaterials heeft 14 miljoen euro aan investeringsgeld opgehaald voor de bouw van een demofabriek in Emmen waarin het biopolymeer Caleyda wordt geproduceerd. In de toekomst moet er een full-scale extractiefabriek komen waar het biopolymeer op grote schaal (6 miljoen kg per jaar) geproduceerd gaat worden.

Sweco Nederland neemt milieuadviesbureau Econsultancy over. Door de overname wordt Sweco één van de grootste aanbieders van ecologische expertise in Nederland, aldus een persverklaring. Over financiële details zijn geen mededelingen gedaan.

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.