secundair logo knw 1

De installatie van de Bubble Barrier in het Van Harinxmakanaal in Harlingen l Foto The Great Bubble Barrier/Zeevonk

In de Friese havenstad Harlingen is onlangs de vierde Bubble Barrier van Europa geplaatst. Het bellenscherm in het Van Harinxmakanaal moet voorkomen dat plastic het beschermde Werelderfgoed Waddenzee instroomt. De Bubble Barrier Harlingen wordt op 23 mei officieel in gebruik genomen. 

Dat heeft The Great Bubble Barrier, het bedrijf achter de innovatie, vandaag – op Unesco Werelderfgoeddag – bekendgemaakt. De eerste Bubble Barrier werd in 2019 in Amsterdam geïnstalleerd, gevolgd door Katwijk in 2022 en Vila do Conde, Portugal in 2023. 

Harlingen, de enige zeehaven van Friesland en de toegangspoort tot de Waddenzee, speelt een belangrijke rol in de bescherming van Werelderfgoed Waddenzee. Op initiatief van betrokken inwoners heeft de gemeente Harlingen zich daarom samen met de provincie Fryslân en Rijkswaterstaat ingezet voor de komst van een Bubble Barrier. Die is mogelijk gemaakt dankzij het Waddenfonds.  

H2O april 2024 promo Lees hier meer over H2O april

De Bubble Barrier vangt plastic in waterwegen af met luchtbellen. "Het systeem werkt dag en nacht zonder de reguliere activiteiten van de waterweg te belemmeren, waardoor het een langdurige en effectieve oplossing is om plasticvervuiling dicht bij de bron te bestrijden", aldus Francis Zoet van The Great Bubble Barrier.  

Kerstbomen
De installatie bestaat uit een bellenscherm, een opvangsysteem en een luchttoevoer. Het bellenscherm wordt gecreëerd door lucht door een geperforeerde buis op de bodem van het kanaal te pompen. Dit genereert een opwaartse stroming die plastic naar het oppervlak leidt. 

Door het bellenscherm diagonaal in de waterweg te plaatsen, duwt de natuurlijke stroming van het kanaal het plastic naar de zijkant, het opvangsysteem in. Dat wordt door de gemeente geleegd. 

Uit onderzoek blijkt dat het systeem deeltjes opvangt vanaf 1 millimeter en dat het 86 procent van het drijvende testmateriaal onderschept. In Amsterdam zijn zelfs tv’s en kerstbomen aangetroffen, zegt Zoet tegen Omrop Fryslân

Vismigratie
De komende tijd voert Wageningen University & Research monitoringsonderzoek uit naar het opgevangen plastic in Harlingen. Het bureau ATKB onderzoekt de effecten van het systeem op de vismigratie.  

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Arie van LitDank Arie voor jouw steun. Tja, anderen komen op voor 'ons land'. Ik voor ook mijn water, ook mijn milieu, ook mijn bodem, ook mijn natuur. Iemand moet het doen. 
@Elsa Loosjes (zeer geïnteresDat gaat heel lang duren. En dat is ook de bedoeling van dit boerenbruin rechtse kabinet. Stel je voor dat we de problemen zouden oplossen, wat moeten ze dan? Wie stemt er dan nog op hen? 
Mooi verwoord. Het kabinet in spé heeft velen verleid met termen als 'het geven van duidelijkheid', terwijl er in de praktijk door in te zetten in bewezen niet duurzaam beleid, er grote onzekerheden gaan ontstaan. Ook hier moet het gezegde van 'de wal keert het schip' zich klaarblijkelijk nog maar weer eens in de praktijk gaan bewijzen.
Geheel eens met de reactie van dhr. Peters. "Natuur is leuk", maar even niet als het de landbouw in de weg zit. Dan poetsen we het weg als lastig (kleine snippers??) of ongewenst. Gemiste kans want, afgezien de intrinsieke verantwoording die de overheid en haar burgers heeft voor het behoud van onze natuur is het ook van groot belang voor drinkwater, economie (recreatie/vestigingsklimaat), wetenschap en het welbevinden van miljoenen mensen. En dat poets je niet weg tegen de marginale landbouw- en visserijbelangen.