secundair logo knw 1

De installatie van de Bubble Barrier in het Van Harinxmakanaal in Harlingen l Foto The Great Bubble Barrier/Zeevonk

In de Friese havenstad Harlingen is onlangs de vierde Bubble Barrier van Europa geplaatst. Het bellenscherm in het Van Harinxmakanaal moet voorkomen dat plastic het beschermde Werelderfgoed Waddenzee instroomt. De Bubble Barrier Harlingen wordt op 23 mei officieel in gebruik genomen. 

Dat heeft The Great Bubble Barrier, het bedrijf achter de innovatie, vandaag – op Unesco Werelderfgoeddag – bekendgemaakt. De eerste Bubble Barrier werd in 2019 in Amsterdam geïnstalleerd, gevolgd door Katwijk in 2022 en Vila do Conde, Portugal in 2023. 

Harlingen, de enige zeehaven van Friesland en de toegangspoort tot de Waddenzee, speelt een belangrijke rol in de bescherming van Werelderfgoed Waddenzee. Op initiatief van betrokken inwoners heeft de gemeente Harlingen zich daarom samen met de provincie Fryslân en Rijkswaterstaat ingezet voor de komst van een Bubble Barrier. Die is mogelijk gemaakt dankzij het Waddenfonds.  

H2O april 2024 promo Lees hier meer over H2O april

De Bubble Barrier vangt plastic in waterwegen af met luchtbellen. "Het systeem werkt dag en nacht zonder de reguliere activiteiten van de waterweg te belemmeren, waardoor het een langdurige en effectieve oplossing is om plasticvervuiling dicht bij de bron te bestrijden", aldus Francis Zoet van The Great Bubble Barrier.  

Kerstbomen
De installatie bestaat uit een bellenscherm, een opvangsysteem en een luchttoevoer. Het bellenscherm wordt gecreëerd door lucht door een geperforeerde buis op de bodem van het kanaal te pompen. Dit genereert een opwaartse stroming die plastic naar het oppervlak leidt. 

Door het bellenscherm diagonaal in de waterweg te plaatsen, duwt de natuurlijke stroming van het kanaal het plastic naar de zijkant, het opvangsysteem in. Dat wordt door de gemeente geleegd. 

Uit onderzoek blijkt dat het systeem deeltjes opvangt vanaf 1 millimeter en dat het 86 procent van het drijvende testmateriaal onderschept. In Amsterdam zijn zelfs tv’s en kerstbomen aangetroffen, zegt Zoet tegen Omrop Fryslân

Vismigratie
De komende tijd voert Wageningen University & Research monitoringsonderzoek uit naar het opgevangen plastic in Harlingen. Het bureau ATKB onderzoekt de effecten van het systeem op de vismigratie.  

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bijzonder dat Boutkan en Buijsse beter weten wat de problemen in het riool en bij de afvalwaterverwerking zijn, dan de daarin gespecialiseerde organisaties.
Afgezien daarvan, kan een kleuter bedenken dat als plastic (a) in het milieu een probleem is én (b) "nul" vocht opneemt, dat het dan ook niet handig is om dit in wegwerpdoekjes te verwerken die NIET gescheiden ingezameld worden maar met het toiletwater worden weggespoeld.  
Kan er ook niet zo’n richtlijn worden opgesteld voor de intensieve landbouw? In Nederland betalen boerenbedrijven immers géén verontreinigingsheffing en zuiveringsbelasting en worden de kosten van vervuiling van oppervlakte- en grondwater naar de belastingbetaler geschoven. 
Het voorgezuiverd oppervlaktewater is ook een belangrijke bron voor drinkwater. Naast WAAG is het noodzakelijk om op zoek te gaan naar andere bronnen voor drinkwater, wellicht effluent van rioolwaterzuiveringen
Vitaliseren, 100% natuurlijk,  agrarische bedrijven. Vraag naar concept voor geitenboerderij willem dam in amsterdamse bos, geitkwaliteit, bodem en afvalwater verbeteren  pfos/pfas verdwijnt.