secundair logo knw 1

“De geest is gewillig, maar het vlees is zwak.” De Bijbelse citaten van moeder zijn altijd een bron van wijsheid. Het is inmiddels wel helder dat we met onze 8 miljard medemensen de grenzen overschrijden van wat de wereld aankan. We moeten minder grondstoffen gebruiken en minder plastic, stikstof, CO2, chemicaliën, pesticiden en medicijnresten in het milieu brengen. Zonder ingrijpen raakt alles op, koken we onze planeet en komen we om in ons eigen vuil.


door Harrie Timmer


Harrie Timmer 180 vk Tegelijkertijd heb ik in mijn eigen keukenkastje een vierkante meter schoonmaakmiddelen met bedenkelijke ingrediënten, in mijn badkamer een verzameling wasmiddelen en cosmetische producten én in mijn schuurtje industriële stoffen als aceton, afbijt en terpentine. Allemaal hele praktische middelen die bij gebruik in de lucht en het water verdwijnen. Oma had voldoende aan zand, zeep en soda, maar dat was een 70 jaar terug. Een schoon geweten en een snelle schone vaat (EDTA!) is lastig te combineren.

Dezelfde spagaat geldt voor het klimaat en zakelijk vliegen. Naar Berlijn met de trein is nog wel te doen. Gotenburg of Griekenland eigenlijk alleen voor de hele principiële collega’s. En om nu een interessant congres over het milieu te laten schieten vanwege het milieu is ook zo wat.

Ik vermoed dat deze gespletenheid bij meerdere mensen speelt. We willen best goed zijn, maar als er keuzes gemaakt moeten worden is de verleiding van snel, praktisch en makkelijk vaak te groot. Zonder strenge moeder zijn we ‘onbekwaam tot enig goeds en geneigd tot alle kwaad’ zoals de Heidelbergse Catechismus ons leert.

Om nu een interessant congres over het milieu te laten schieten vanwege het milieu is ook zo wat

Het is daarom wijs dat we onszelf nationaal en Europees via wetten en regels keihard binden aan wat we weten dat goed is, maar waar we spontaan weinig voor willen laten. De Kaderrichtlijn Water, de Nitraatrichtlijn, regels die uiterst giftige stoffen Europees verbieden, regels die voedsel duurder maken maar wel ecologisch en diervriendelijk geproduceerd, regels die vliegen asociaal duur maken, enzovoorts.

Als iets goeds collectief wordt geregeld en afgedwongen gaat het goede vrijwel gedachteloos. We moeten dan wel de lusten en lasten eerlijk verdelen. Een melkveehouder wil best leven van 80 koeien in plaats van 200, als de melkprijs maar 2,5 keer hoger is en de consument dus flink meer betaalt voor melk, boter, kaas en yoghurt.

Mijn (onze?) karakterzwakte en de kracht van de marktwerking moet dus beteugeld door de overheid om essentiële waarden te beschermen. Voorstel is dan ook om met onze gewillige geest één keer per vier jaar goed na te denken en te stemmen met de blik op de toekomst, met het besef dat eenvoudige oplossingen waarschijnlijk fout zijn. Dan kunnen we met ons zwakke vlees de rest van de tijd weer in de comfortabele kortetermijnstand. Is er nog voetbal op TV of iets leuks op Netflix?


Harrie Timmer is geohydroloog en schrijft een column in het vakblad


MEER COLUMNS VAN HARRIE TIMMER

HUP OSOA!
'Aan het bevoegde gezaag'
Nee, ik wil geen transitie

De feiten en de waarheid
Hoe dan wel?
Voorbij het stofje van het jaar
Bestuurders en Ingenieurs 
Leve Europa
Don’t look down
De disfunctionele kringloop van rijksbeleid en regionale regie
We zijn ze, en ze doen het best goed
Een geborgde zetel voor de regenboogforel
Doen is het nieuwe denken
Het parallelle universum van de waterwereld
Nader onderzoek wordt niet aanbevolen
Een wet op de milieudoelen
U drinkt uw eigen gezeik

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.