secundair logo knw 1

Ong Tze-Ch’in, ceo van Singapore’s National Water Agency (PUB), feliciteert Gertjan Medema

Gertjan Medema heeft de Lee Kuan Yew Water Prize 2024 toegekend gekregen. De microbioloog krijgt de prestigieuze internationale prijs voor zijn baanbrekende onderzoek en bijdragen aan rioolwateronderzoek voor virusdetectie in afvalwater tijdens de COVID-pandemie.

Medema krijgt de prijs 18 juni uitgereikt tijdens de Singapore International Water Week door president Tharman Shanmugaratnam van Singapore. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 300.000 Singapore Dollar (ruim 200.000 euro), een certificaat en een gouden medaille.

De Lee Kuan Yew Water Prize wordt tweejaarlijks toegekend door de stadstaat Singapore aan personen of organisaties die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het oplossen van waterproblemen in de wereld door middel van innovatief beleid of programma's.

De winnaars zijn vaak pioniers op het gebied van watertechnologie en innovatie. Dat geldt ook voor Medema. Zijn werk is baanbrekend geweest bij de ontwikkeling van rioolwaterdetectie als instrument voor volksgezondheidsurveillance tijdens de pandemie.

De wetenschapper begon in 2020 bij aanvang van de pandemie met collega’s al vroeg met detectie en monitoring van verspreiding van het SARS-CoV-2 virus in Nederland door het verzamelen en testen van rioolwatermonsters op 9 locaties. Nederland liep daarmee voorop met rioolwatersurveillance en Medema groeide tijdens de pandemie al snel uit tot vraagbaak voor de hele wereld.


LEES OOK het interview van H2O met Gertjan Medema tijdens de coronacrisis


De impact van zijn werk was duidelijk vanaf zijn eerste wetenschappelijke publicatie, schrijft onderzoeksinstituut KWR, waaraan Medema verbonden is. “Rioolwatersurveillance is sindsdien wereldwijd erkend als krachtig hulpmiddel voor de vroege detectie van ziekten zoals SARS-CoV-2, zelfs voordat gevallen via klinische tests worden gemeld.”

Momenteel, schrijft KWR, wordt op meer dan 4.000 locaties in 72 landen, waaronder Singapore, rioolwatersurveillance toegepast om SARS-CoV-2 te monitoren.


HERSTEL 23/04
Er stond geschreven dat de prijs jaarlijks wordt toegekend. Dat is niet juist. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt. Dit is aangepast.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.