secundair logo knw 1

Ong Tze-Ch’in, ceo van Singapore’s National Water Agency (PUB), feliciteert Gertjan Medema

Gertjan Medema heeft de Lee Kuan Yew Water Prize 2024 toegekend gekregen. De microbioloog krijgt de prestigieuze internationale prijs voor zijn baanbrekende onderzoek en bijdragen aan rioolwateronderzoek voor virusdetectie in afvalwater tijdens de COVID-pandemie.

Medema krijgt de prijs 18 juni uitgereikt tijdens de Singapore International Water Week door president Tharman Shanmugaratnam van Singapore. De prijs bestaat uit een geldbedrag van 300.000 Singapore Dollar (ruim 200.000 euro), een certificaat en een gouden medaille.

De Lee Kuan Yew Water Prize wordt tweejaarlijks toegekend door de stadstaat Singapore aan personen of organisaties die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het oplossen van waterproblemen in de wereld door middel van innovatief beleid of programma's.

De winnaars zijn vaak pioniers op het gebied van watertechnologie en innovatie. Dat geldt ook voor Medema. Zijn werk is baanbrekend geweest bij de ontwikkeling van rioolwaterdetectie als instrument voor volksgezondheidsurveillance tijdens de pandemie.

De wetenschapper begon in 2020 bij aanvang van de pandemie met collega’s al vroeg met detectie en monitoring van verspreiding van het SARS-CoV-2 virus in Nederland door het verzamelen en testen van rioolwatermonsters op 9 locaties. Nederland liep daarmee voorop met rioolwatersurveillance en Medema groeide tijdens de pandemie al snel uit tot vraagbaak voor de hele wereld.


LEES OOK het interview van H2O met Gertjan Medema tijdens de coronacrisis


De impact van zijn werk was duidelijk vanaf zijn eerste wetenschappelijke publicatie, schrijft onderzoeksinstituut KWR, waaraan Medema verbonden is. “Rioolwatersurveillance is sindsdien wereldwijd erkend als krachtig hulpmiddel voor de vroege detectie van ziekten zoals SARS-CoV-2, zelfs voordat gevallen via klinische tests worden gemeld.”

Momenteel, schrijft KWR, wordt op meer dan 4.000 locaties in 72 landen, waaronder Singapore, rioolwatersurveillance toegepast om SARS-CoV-2 te monitoren.


HERSTEL 23/04
Er stond geschreven dat de prijs jaarlijks wordt toegekend. Dat is niet juist. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt. Dit is aangepast.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Arie van LitDank Arie voor jouw steun. Tja, anderen komen op voor 'ons land'. Ik voor ook mijn water, ook mijn milieu, ook mijn bodem, ook mijn natuur. Iemand moet het doen. 
@Elsa Loosjes (zeer geïnteresDat gaat heel lang duren. En dat is ook de bedoeling van dit boerenbruin rechtse kabinet. Stel je voor dat we de problemen zouden oplossen, wat moeten ze dan? Wie stemt er dan nog op hen? 
Mooi verwoord. Het kabinet in spé heeft velen verleid met termen als 'het geven van duidelijkheid', terwijl er in de praktijk door in te zetten in bewezen niet duurzaam beleid, er grote onzekerheden gaan ontstaan. Ook hier moet het gezegde van 'de wal keert het schip' zich klaarblijkelijk nog maar weer eens in de praktijk gaan bewijzen.
Geheel eens met de reactie van dhr. Peters. "Natuur is leuk", maar even niet als het de landbouw in de weg zit. Dan poetsen we het weg als lastig (kleine snippers??) of ongewenst. Gemiste kans want, afgezien de intrinsieke verantwoording die de overheid en haar burgers heeft voor het behoud van onze natuur is het ook van groot belang voor drinkwater, economie (recreatie/vestigingsklimaat), wetenschap en het welbevinden van miljoenen mensen. En dat poets je niet weg tegen de marginale landbouw- en visserijbelangen.