secundair logo knw 1

  • Colors: Blue Color

H2O Premium biedt u volledige artikelen uit het vakblad. De artikelen zijn beschikbaar voor de abonnees van H2O en leden van KNW. Bestaande leden kunnen hieronder inloggen. Meer informatie over onze abonnementen? Klik dan hier.

Duitsland sluit haar kolenmijnen. Volgens de wet gaat uiterlijk in 2038 de laatste kolenmijn in het land dicht. In 2030 sluiten twee kolenmijnen net over de Limburgse grens. De eigenaar, energiereus RWE, wil ze omvormen tot meren. Daar is heel veel water voor nodig en dat moet uit de Rijn komen.

Dijkgraaf, gedeputeerde, staatssecretaris, hoogleraar – en nu dan de derde deltacommissaris. Na een half jaar in functie vertelt Co Verdaas over zijn ambities, zorgen en drijfveren. ‘Ik verwacht niet dat we een plan voor Nederland kunnen maken waarbij iedereen in z’n handen staat te klappen.’

Eind mei lanceerden de waterschappen Vallei en Veluwe, Rivierenland, Stichtse Rijnlanden, Limburg en Rijnland de Verdygo Community. Ze tekenden een samenwerkingsovereenkomst om dit modulaire waterzuiveringssysteem verder te ontwikkelen en in te zetten. Hun visie: standaardisatie en modulair denken zijn de hoekstenen van de toekomstige zuivering.

Hergebruik van restwater de normaalste zaak van de wereld maken. Dat is de ambitie van de meer dan 40 partijen die lid zijn van De WaterBank. Het realiseren van verschillende waterdeals is dit jaar het hoofddoel. Ook wordt gewerkt aan een interactief verbindingsplatform om vraag en aanbod beter bij elkaar te brengen. “Denk aan Funda maar dan met wateraanbod.”