Colors: Blue Color

H2O Premium biedt u volledige artikelen uit het vakblad. De artikelen zijn beschikbaar voor de abonnees van H2O en leden van KNW. Bestaande leden kunnen hieronder inloggen. Meer informatie over onze abonnementen? Klik dan hier.

0
0
0
s2smodern

Rijkswaterstaat wil zandsuppleties langs de kust vanaf 2030 emissieloos uitvoeren. De waterschappen zitten op hetzelfde spoor bij dijkversterkingen. Grootste bron van CO₂-uitstoot is het materieel: van vrachtwagens en graafmachines tot sleephopperzuigers. Vrijwel alles nog door diesel aangedreven. Hoe ga je naar nul? De eerste winst zit in slim ontwerpen: hoe minder grondverzet, hoe minder uitstoot.

Lees meer...

0
0
0
s2smodern

Rivierklimaatpark IJsselpoort is een van de voorlopers voor het Programma Integraal Riviermanagement. Het is een plan waarin alles samenkomt: ruimte voor de rivier, aanpassingen aan klimaatverandering, maatregelen voor de scheepvaart, economische dynamiek, nieuwe natuur en een rivierpark voor wandelaars, fietsers en watersporters. Hoe gaat dat allemaal samen? Een verkenningstocht langs de dijk.

Lees meer...

0
0
0
s2smodern

In 2027 moet de glastuinbouw ‘nagenoeg emissieloos’ zijn. Met een intensieve begeleiding van tuinders willen het Hoogheemraadschap van Delfland, de omgevingsdienst en de branche de waterkwaliteit op orde krijgen. Hoe staat het ervoor? Op pad in de glazen stad.

Lees meer...

0
0
0
s2smodern

Neerslag vasthouden op de Sallandse Heuvelrug? Met het team van De Eeuwige Bron bedacht Lodewijk van Nieuwenhuijze een grootschalig netwerk van landschappelijke wadi’s. Eerder stond hij aan de wieg van Plan Ooievaar, het concept waarvan de ontwerpprincipes terug te vinden zijn in het programma Ruimte voor de Rivier. Met beide concepten won Van Nieuwenhuijze de EO Wijersprijs, illustratief voor de impact van zijn denkbeelden op het waterbeheer.

Lees meer...

0
0
0
s2smodern

Het Wetskills-programma vierde in 2020 het 10-jarig bestaan. Tijdens een ‘challenge’ werken internationale studenten en jonge professionals twee weken aan oplossingen voor lokale watervraagstukken. “De energie spat er vanaf.”

Lees meer...

0
0
0
s2smodern

Met behulp van een microwaterkrachtcentrales gaat het waterschap Aa en Maas een viertal stuwen zelfvoorzienend maken. Mooi bijkomend effect: het rad voorziet 5 à 10 huishoudens van stroom. De techniek past in het beleid van het waterschap om in 2030 energieneutraal te zijn. “Ook al is de energieopbrengst gering; we willen de kleine mogelijkheden niet laten lopen”, zegt Peter Ketelaars, lid van het dagelijks bestuur bij het waterschap.

Lees meer...