Colors: Blue Color

H2O Premium biedt u volledige artikelen uit het vakblad. De artikelen zijn beschikbaar voor de abonnees van H2O en leden van KNW. Bestaande leden kunnen hieronder inloggen. Meer informatie over onze abonnementen? Klik dan hier.

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb was aanwezig bij de waterconferentie van de Verenigde Naties. Eind maart troffen duizenden bestuurders, wetenschappers en hoogwaardigheidsbekleders elkaar in New York. Dat had volgens Aboutaleb al veel eerder moeten gebeuren. “Water raakt aan alles en iedereen. Waarom veertig jaar wachten?”

Droogvallende Venetiaanse grachten, slecht gevulde spaarbekkens in Frankrijk en drinkwatertekorten in Spanje. Midden- en Zuid-Europa gaan gebukt onder de gevolgen van klimaatverandering. Regeringen kondigen nieuw beleid aan, maar bieden de plannen soelaas? Niko Wanders, hydroloog en droogte-expert, bekijkt de situatie per land. “Er worden veel noodgrepen toegepast.”

De watertechnologiesector krijgt de komende tien jaar een steun in de rug met het Groeiplan Watertechnologie. Het programma moet een belangrijke impuls geven aan de innovatiekracht, groei en export van de sector. Maar wat het initiatief óók brengt is een niet eerder vertoonde samenwerking tussen 600 partijen in de watersector. “We hebben elkaar gevonden. Dat is misschien nog wel het belangrijkste.”

Waar waterschappen tot voor kort vooral aandacht hadden voor het terugdringen van CO2-emissies, komen nu ook methaan en lachgas in beeld. Voor het eerste broeikasgas hebben de waterschappen inmiddels plannen voor rioolwaterzuiveringen gemaakt. De ambitie is om de methaanuitstoot met 80 procent te reduceren. “Wij leggen de lat hoog voor onszelf.”

Het Amsterdamse watercyclusbedrijf Waternet krijgt een nieuwe organisatiestructuur. Dat ging niet zonder slag of stoot. Sander Mager, dagelijks bestuurder bij waterschap Amstel, Gooi en Vecht en vicevoorzitter van de Unie van Waterschappen, kijkt terug. Maar ook vooruit. "Het moment is gekomen dat de waterschappen moeten aangeven: tot hier en niet verder."

De laatste jaren buitelen de pilots en nieuwe toepassingen voor baggerspecie of slib over elkaar heen. Waar komen deze ontwikkelingen vandaan, wat zijn de lessons learned en hoe ziet de toekomst van slib eruit? Een rondje langs de blubbervelden.