secundair logo knw 1

  • Colors: Blue Color

H2O Premium biedt u volledige artikelen uit het vakblad. De artikelen zijn beschikbaar voor de abonnees van H2O en leden van KNW. Bestaande leden kunnen hieronder inloggen. Meer informatie over onze abonnementen? Klik dan hier.

Energievoorziening is in rap tempo van saai onderwerp tot hot topic geworden. Geopolitieke ontwikkelingen, duurzaamheidsdoelstellingen en de energietransitie zijn hierbij de bepalende factoren. Ook de waterschappen moeten zich voorbereiden op grote veranderingen op de energiemarkt.

De politiek kan een voorbeeld nemen aan de watersector, betoogt Marjan Slob. Want daar wordt tenminste nagedacht over waarden. Tijdens het laatste Deltacongres nam de filosoof, essayist en Denker des Vaderlands het begrip solidariteit onder de loep. “Als je wéét dat je op een risicovolle plek woont en in de positie bent om jezelf te beschermen tegen het water, dan moet je dat ook doen. Anders ben je een zwartrijder in ons solidariteitssysteem.”

Na jaren van relatieve rust op het tarievenfront zijn de waterschapslasten en drinkwaterprijzen sinds 2023 flink aan het stijgen. Wat is er aan de hand in Nederland-Waterland? Een tweeluik over de uitdagingen waarvoor de watersector op middellange en lange termijn staat. Deel 1: de waterschappen.

In de laatste maand van het jaar kreeg Nederland drie stormen te verwerken, vier kort achter elkaar opvolgende hoogwaterpieken in de grote rivieren en uitzonderlijk veel regen. Drie experts in waterbeheer blikken terug op deze bijzondere natte samenloop van omstandigheden. Welke lessen zijn er te leren? “Nergens was de waterveiligheid in het geding.”

Zes jaar lang werkten de onderzoekers van het KNMI aan de nieuwe klimaatscenario’s. Vier verschillende toekomstpaden maken duidelijk hoe het klimaat in Nederland de komende decennia verandert, afhankelijk van de uitstoot van broeikasgassen. Directeur Maarten van Aalst licht toe. "Mijn grootste nachtmerrie? Een situatie als bij de overstromingen in Duitsland in 2021."

Het is dan eindelijk zover. Wat de grootste wetswijziging sinds 1848 wordt genoemd, wordt na jaren uitstel realiteit. In de Omgevingswet die op 1 januari 2024 in werking treedt, zijn 26 wetten waaronder de Waterwet samengevoegd. Wat betekent dit voor de waterschappen? Welke nieuwe mogelijkheden krijgen zij en hoe hebben zij zich voorbereid? Eugène Meuleman, Paul van Eijk, Tanja Klip-Martin en Frank Groothuijse laten hierover hun licht schijnen.{show usergroups="Manager,Administrator,Super Users,Volledig lidmaatschap,Author,Editor,Publisher"}