secundair logo knw 1

  • Colors: Blue Color

H2O Premium biedt u volledige artikelen uit het vakblad. De artikelen zijn beschikbaar voor de abonnees van H2O en leden van KNW. Bestaande leden kunnen hieronder inloggen. Meer informatie over onze abonnementen? Klik dan hier.

Het doel van energieneutraliteit in 2025 is binnen bereik en de waterschappen zijn nu op weg naar klimaatneutraliteit in 2035 en - als volgende stip op de horizon - circulariteit. Waarmee is de meeste winst te behalen en wat zijn de uitdagingen? De focus ligt op het zoveel mogelijk terugdringen van de uitstoot van lachgas en methaan, blijkt uit de Klimaatmonitor.

Peter Glas neemt 1 december afscheid als deltacommissaris. Nog één keer hamert hij op het belang van het Deltaprogramma, een klimaatbestendige ruimtelijke inrichting, kennis als basis voor ingrijpende maatregelen en de verantwoordelijkheid van burgers en bedrijven. ‘Hypotheekvoorwaarden en verzekeringspremies zijn straks niet meer overal hetzelfde.’ 

In de zomer van 2022 leken grote delen van de rivier de Po een langgerekt grindpad door het Noord-Italiaanse landschap. De rivier stond historisch laag. De bron stond zelfs maandenlang droog. Reden voor de opleiding Watermanagement van de Hogeschool Rotterdam om de rivier de Po te kiezen als bestemming voor een studiereis. Initiatiefnemer Annebeth Loois vertelt. "Gezien de klimatologische ontwikkelingen is het geen raar idee om de Po te zien als het voorbeeld voor de Nederlandse rivieren."

Om zelfvoorzienend te worden onderzoeken Texelse boeren samen met adviesbureau Acacia Water ondergrondse regenwateropslag op het eiland. Na tien jaar experimenteren is de oogst van een proefperceel dit seizoen veelbelovend. “De pootaardappelen gaven een meeropbrengst van 15 procent”, zegt Jouke Velstra, directeur van Acacia Water en Fixeau.

In de waterwereld dankt Alphons van Winden zijn bekendheid aan zijn wekelijkse Waterpeilen, een actuele vooruitblik op de waterstanden in de grote rivieren. Wie is de man achter deze veel geraadpleegde rivierverwachting? Een gesprek over liefde voor hoogwatergolven, getallenreeksen, ooibossen en een zorgelijke prop in het Pannerdens Kanaal.

Wat in 2003 begon als een initiatief met de weddenschap dat het niet langer zou duren dan 5 jaar, bestaat nog steeds: Wetsus, het Europees centrum voor duurzame watertechnologie in Leeuwarden. In 20 jaar tijd heeft het onderzoeksinstituut vaste grond onder de voeten gekregen. “We hebben nu een behoorlijk grote reputatie wereldwijd in de watersector.”