Colors: Blue Color

H2O Premium biedt u volledige artikelen uit het vakblad. De artikelen zijn beschikbaar voor de abonnees van H2O en leden van KNW. Bestaande leden kunnen hieronder inloggen. Meer informatie over onze abonnementen? Klik dan hier.

Hoeveel zoet water is er op de wereld? Hoe is dat water verdeeld en welke gebieden hebben, of krijgen, te maken met waterschaarste? En als die schaarste toeneemt, welke gevolgen heeft dat dan voor de voedselvoorziening, de volksgezondheid en het milieu? Marc Bierkens, hoogleraar Geowetenschappen aan de Universiteit Utrecht, weet het of wil het ontdekken. “Waar weinig water is, komt nog minder water.”

Lees meer...

Opnieuw is het voorjaar extreem droog. De zekerheid van altijd en overal volop water van goede kwaliteit lijkt voltooid verleden tijd. Wat betekent dit voor de industrie? Veel bedrijven zijn grootverbruikers. Van energiecentrale tot bierbrouwerij: zonder water vallen ze per direct stil.

Lees meer...

Afgelopen winter viel er met name in februari veel neerslag. Op sommige plekken – zoals in Limburg – zelfs zoveel dat er wateroverlast optrad. Ook op de Veluwe en in Drenthe viel tot 3 keer de normale hoeveelheid regen. De oude reflex is dan: zo snel mogelijk afvoeren! Maar het adagium van het Waterbeheer 21e eeuw (WB21) luidt: “Afvoeren als het moet, opslaan als het kan”. Is dat gelukt?

Lees meer...

Het is geen sinecure om een innovatieve meettechniek voor bacteriën in drinkwater wettelijk goedgekeurd te krijgen. De drinkwaterlaboratoria hebben veel geleerd van de gang van zaken bij de acceptatie van de MALDI-TOF bevestigingsmethode. Door het nu over een andere boeg te gooien gaat het soepeler dan voorheen.

Lees meer...

Veertien jonge onderzoekers van het NWO-programma All-Risk bogen zich de afgelopen jaren over de nieuwe veiligheidsnormen voor dijken. Die moeten ervoor zorgen dat we ook straks nog in de Nederlandse delta kunnen wonen en werken. Programmaleider Matthijs Kok blikt terug en kijkt vooruit.

Lees meer...

Klimaatverandering is niet alleen een milieuvraagstuk, maar heeft een directe relatie met veiligheid en conflicten. Tom Middendorp, oud-commandant der strijdkrachten, ondervond dit aan den lijve. Hij schreef er pas het boek ‘Klimaatgeneraal – Bouwen aan weerbaarheid’ over. ‘Watertekorten hebben een ontwrichtende werking.’

Lees meer...
Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!