secundair logo knw 1

“Tel uw zegeningen”, citeert mijn moeder regelmatig. Ze heeft natuurlijk gelijk. We staan vaak onvoldoende stil bij al het goede dat we met elkaar hebben bereikt. Hier zijn we onze eigen vijand. Voor veel mensen klinken revoluties, transities, ’out-of-the-box-denken’ en paradigma-veranderingen veel aantrekkelijker en dynamischer dan het koesteren wat je hebt. Dat associëren we met conservatief, behoudend, degelijk en saai. Nieuw en fundamenteel anders is aantrekkelijk. In de afgelopen eeuw zijn er miljoenen mensen gesneuveld voor het ideaalbeeld van een volstrekt andere samenleving. 

door Harrie Timmer

Harrie Timmer column 180 vk De verlokking van nieuw en anders leidt soms ook tot overwaardering van ongeschoold denkwerk. Aardige studenten ‘Interdisciplinary Sustainability Transitions’ die zelfverzekerd aanbieden om frisse ideeën te genereren waar uw vastgeroeste professionals niet opkomen.

Altijd goed om zoiets te beproeven. De opbrengst valt meestal tegen. Uit leerboeken over succesvolle innovaties blijkt dat normaal 1 op de 10 ideeën goed zijn. Ervaring met out-of-the-box-denkers op watergebied is 0 van de 10. De eerstvolgende frisse denker die suggereert dat we met opgevangen regenwater op huisniveau zelfvoorzienend kunnen zijn, of dat we allemaal drijvende woningen moeten gaan maken krijgt een rekenmachine naar zijn hoofd. Geslaagde innovaties komen eigenlijk altijd van geschoolde professionals.

Nuancering
Frisse ideeën kwamen ook uit New York. Tijdens de UN-waterconferentie in maart 2023 werd regelmatig gezegd dat we ook veel kunnen leren van de zuidelijke landen als het gaat om de omgang met droogte. Hier past wat nuancering. Het lijkt misschien leerzaam en verstandig om altijd de kraan open te hebben boven een plastic reservoir op je balkon voor het geval er weer eens een uurtje bedenkelijk water wordt geleverd in Nairobi, maar verder leer je daar vooral hoe het niet moet.

Geslaagde innovaties komen eigenlijk altijd van geschoolde professionals

De saaie werkelijkheid is dat de hoge kwaliteit van de Nederlandse drinkwatervoorziening vooral te danken is aan 170 jaar goed opgeleide ingenieurs en gewetensvolle vakmensen. We sturen onze slimste meisjes en jongens naar Delft en na 5-6 jaar zwoegen en aansluitend interne bijscholing mogen ze zich onder begeleiding bemoeien met het drinkwatersysteem. Onze vakmensen lassen, monteren en repareren conform uitgewerkte voorschriften al generaties lang onze installaties. Zo zijn we gegroeid naar een robuust systeem dat decennia meegaat en het laagste lekverlies van Europa kent. Saaie degelijkheid maakt het verschil waar op wereldniveau jaloers naar gekeken wordt.

Goed doordacht
Reden genoeg om aan te nemen dat het huidige systeem en de keuzes die daarin gemaakt zijn over bronnen en zuiveringen, goed doordacht zijn. Ongeschoolde oproepen vanuit de zijlijn om een grote transitie moeten dan ook welwillend, maar met gezonde scepsis, worden bekeken. Onthoud: briljante ideeën om het fundamenteel anders te doen die nergens voet aan de grond krijgen, zijn misschien minder briljant dan gedacht. Koester het goede wat je hebt. Moeders zien het vaak goed.

Harrie Timmer is geohydroloog en schrijft een column in het vakblad

 

MEER COLUMNS VAN HARRIE TIMMER 
De feiten en de waarheid
Hoe dan wel?
Voorbij het stofje van het jaar
Bestuurders en Ingenieurs 
Leve Europa
Don’t look down
De disfunctionele kringloop van rijksbeleid en regionale regie
We zijn ze, en ze doen het best goed
Een geborgde zetel voor de regenboogforel
Doen is het nieuwe denken
Het parallelle universum van de waterwereld
Nader onderzoek wordt niet aanbevolen
Een wet op de milieudoelen
U drinkt uw eigen gezeik  

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Ruben · 6 months ago
    Gelukkig staan we met zijn allen stil veranderd er niets in de wereld en heeft geen enkele innovatie ons ooit verder gebracht... We leven nog steeds op een platte wereld en de sterren zijn gaatjes in een gordijn, wat een fijne wereld was dat.... 

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.