secundair logo knw 1

“Tel uw zegeningen”, citeert mijn moeder regelmatig. Ze heeft natuurlijk gelijk. We staan vaak onvoldoende stil bij al het goede dat we met elkaar hebben bereikt. Hier zijn we onze eigen vijand. Voor veel mensen klinken revoluties, transities, ’out-of-the-box-denken’ en paradigma-veranderingen veel aantrekkelijker en dynamischer dan het koesteren wat je hebt. Dat associëren we met conservatief, behoudend, degelijk en saai. Nieuw en fundamenteel anders is aantrekkelijk. In de afgelopen eeuw zijn er miljoenen mensen gesneuveld voor het ideaalbeeld van een volstrekt andere samenleving. 

door Harrie Timmer

Harrie Timmer column 180 vk De verlokking van nieuw en anders leidt soms ook tot overwaardering van ongeschoold denkwerk. Aardige studenten ‘Interdisciplinary Sustainability Transitions’ die zelfverzekerd aanbieden om frisse ideeën te genereren waar uw vastgeroeste professionals niet opkomen.

Altijd goed om zoiets te beproeven. De opbrengst valt meestal tegen. Uit leerboeken over succesvolle innovaties blijkt dat normaal 1 op de 10 ideeën goed zijn. Ervaring met out-of-the-box-denkers op watergebied is 0 van de 10. De eerstvolgende frisse denker die suggereert dat we met opgevangen regenwater op huisniveau zelfvoorzienend kunnen zijn, of dat we allemaal drijvende woningen moeten gaan maken krijgt een rekenmachine naar zijn hoofd. Geslaagde innovaties komen eigenlijk altijd van geschoolde professionals.

Nuancering
Frisse ideeën kwamen ook uit New York. Tijdens de UN-waterconferentie in maart 2023 werd regelmatig gezegd dat we ook veel kunnen leren van de zuidelijke landen als het gaat om de omgang met droogte. Hier past wat nuancering. Het lijkt misschien leerzaam en verstandig om altijd de kraan open te hebben boven een plastic reservoir op je balkon voor het geval er weer eens een uurtje bedenkelijk water wordt geleverd in Nairobi, maar verder leer je daar vooral hoe het niet moet.

Geslaagde innovaties komen eigenlijk altijd van geschoolde professionals

De saaie werkelijkheid is dat de hoge kwaliteit van de Nederlandse drinkwatervoorziening vooral te danken is aan 170 jaar goed opgeleide ingenieurs en gewetensvolle vakmensen. We sturen onze slimste meisjes en jongens naar Delft en na 5-6 jaar zwoegen en aansluitend interne bijscholing mogen ze zich onder begeleiding bemoeien met het drinkwatersysteem. Onze vakmensen lassen, monteren en repareren conform uitgewerkte voorschriften al generaties lang onze installaties. Zo zijn we gegroeid naar een robuust systeem dat decennia meegaat en het laagste lekverlies van Europa kent. Saaie degelijkheid maakt het verschil waar op wereldniveau jaloers naar gekeken wordt.

Goed doordacht
Reden genoeg om aan te nemen dat het huidige systeem en de keuzes die daarin gemaakt zijn over bronnen en zuiveringen, goed doordacht zijn. Ongeschoolde oproepen vanuit de zijlijn om een grote transitie moeten dan ook welwillend, maar met gezonde scepsis, worden bekeken. Onthoud: briljante ideeën om het fundamenteel anders te doen die nergens voet aan de grond krijgen, zijn misschien minder briljant dan gedacht. Koester het goede wat je hebt. Moeders zien het vaak goed.

Harrie Timmer is geohydroloog en schrijft een column in het vakblad

 

MEER COLUMNS VAN HARRIE TIMMER 
De feiten en de waarheid
Hoe dan wel?
Voorbij het stofje van het jaar
Bestuurders en Ingenieurs 
Leve Europa
Don’t look down
De disfunctionele kringloop van rijksbeleid en regionale regie
We zijn ze, en ze doen het best goed
Een geborgde zetel voor de regenboogforel
Doen is het nieuwe denken
Het parallelle universum van de waterwereld
Nader onderzoek wordt niet aanbevolen
Een wet op de milieudoelen
U drinkt uw eigen gezeik  

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Je reactie is nog niet geplaatst. We checken hem eerst.
    Ruben · 6 months ago
    Gelukkig staan we met zijn allen stil veranderd er niets in de wereld en heeft geen enkele innovatie ons ooit verder gebracht... We leven nog steeds op een platte wereld en de sterren zijn gaatjes in een gordijn, wat een fijne wereld was dat.... 

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!