secundair logo knw 1

Waar Nederland de eerste stappen zet voor effluent hergebruik als drinkwaterbron, is dat in West-Vlaanderen al jarenlang goed gebruik. Met membraantechnieken, ultrafiltratie en omgekeerde osmose produceert drinkwaterbedrijf Aquaduin 50 procent van de drinkwatervraag met hergebruikt effluent als bron. Wat kunnen wij leren van onze zuiderburen?


Tekst Rens Nijholt | Beeld Aquaduin


“Eigenlijk krijgen we nooit vervelende reacties”, antwoordt Emmanuel Van Houtte, geoloog bij Aquaduin, op de vraag of klanten er moeite mee hebben dat hun drinkwater gemaakt is van afvalwater. “Ondanks dat we er altijd heel open over zijn geweest, weten de meeste mensen niet waar hun drinkwater vandaan komt.”

Emmanuel Van Houtte 220 Emmanuel Van HoutteAquaduin realiseerde een bezoekerscentrum en kreeg publiciteit toen prins Laurent de proefinstallaties bezocht. Ook verzorgt het drinkwaterbedrijf rondleidingen in de vakantieperiode in het waterwingebied. “De mensen in de streek zijn heel tevreden met het systeem, omdat we nu een grotere leveringszekerheid hebben”, stelt Van Houtte.