secundair logo knw 1

Inzicht komt met de jaren. In 2006 was Prins Willem-Alexander samen met 30.000 andere congresgangers op het 4e World Water Forum in Mexico. Moeder belde trots: “Jullie boegbeeld op TV!”

door Harrie Timmer

Harrie Timmer column 180 vk Harrie TimmerSnel inschakelen leerde: inderdaad. Water was prominent in beeld. Het was me ontgaan. Vreemd. Inmiddels werkte ik al 15 jaar in de overzichtelijke drinkwaterwereld en kende vrijwel iedereen in mijn bubbel. Met Nederland als mondiaal kenniscentrum rond drinkwater zou toch raar zijn als ik niet iemand van die 30.000 zou kennen.

Navraag leerde: het was raar. Ik kende niemand. Pas toen besefte ik het bestaan van een parallel universum op watergebied. Naast mijn wereld bestond een platform ‘Waar de watergemeenschap en belangrijke besluitvormers kunnen samenwerken en op lange termijn vooruitgang kunnen boeken bij mondiale wateruitdagingen’. Hier leefden mensen die met grote ernst het belang van drinkwater bepleitte in luxe afgelegen oorden zonder enige inhoudelijke ervaring op het terrein zelf. Mensen die blijkbaar ook wat vinden van jouw dagelijks werk, maar waar je verder nooit iets van merkt.

Een openbaring. Ik was boos en jaloers. Nairobi, Rio, Mexico-stad. Had ik best heen gewild, al begreep ik later dat het niet alleen maar mooi en ver is. Je moet ook willen luisteren naar een Nigeriaanse minister die 1,5 uur spreekt terwijl hij 20 minuten heeft. Het diner loopt dus altijd uit.

Zaken als de Sustainable Development Goals, de Aarhus Conventie en het Kiev Protocol hebben uiteindelijk ook enige praktische waarde

Inmiddels weer 15 jaar wijzer denk ik dat dit soort bijeenkomsten niet alléén maar zinloos geneuzel op meta niveau zijn. “Bent u ook voor de wereldvrede?”, zoals mijn voormalig directeur soms cynisch zei. Zaken als de Sustainable Development Goals (SDG’s), de Aarhus Conventie en het Kiev Protocol hebben ondanks hun ogenschijnlijke vrijblijvendheid uiteindelijk ook enige praktische waarde. Het geeft handvatten voor overheden en NGO’s om iets te doen aan de verbetering aan de drinkwatervoorziening of het tegengaan van vervuiling van (drink)waterbronnen. 

Zelfs voor Nederland kan het waardevol zijn. Met internationale afspraken regelen we dat land A niet al het water pikt van land B, of dat vervuilingsbronnen van grensoverschrijdende rivieren worden aangepakt en geregistreerd. Al zijn deze afspraken vaak juridisch halfzacht en in de praktijk matig uitgewerkt, helpt het toch de goede kant op. Beschaafde landen houden zich immers aan hun afspraken, en via het Europese hof zijn landen in Europa ook nog aanspreekbaar. 

Ik ben dus om. Het volgende Wereld Water Forum is in Dakar (2021). Klinkt als lekker weer. Nu nog het wormgat naar dit parallelle universum vinden…

Harrie Timmer is geohydroloog, deze bijdrage verscheen als column in H2O maart

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?