secundair logo knw 1

Ook in zeeschuim kunnen chemische stoffen zoals PFAS zitten l Foto Unsplash/Daniel Sanchez

Voor het eerst worden de officiële zwemlocaties in Noord-Holland dit jaar nu ook op de aanwezigheid van PFAS gecontroleerd. De provincie wil erachter komen wat de gezondheidsrisico’s voor zwemmers zijn. Ze waarschuwt strandbezoekers alert te zijn op kinderen en huisdieren die in zeeschuim spelen.

Micro-organismen en chemische stoffen zoals PFAS kunnen zich namelijk ophopen in zeeschuim, aldus de provincie. "Het is daarom verstandig zoveel mogelijk te voorkomen dat ze het zeeschuim inslikken."

Gisteren, op 1 mei, is het zwemseizoen voor open water overal in Nederland weer van start gegaan. Tot 1 oktober controleren de waterschappen in opdracht van de provincies de waterkwaliteit op de aangewezen zwemlocaties. Op een informatiebord bij de locatie of op de website zwemwater.nl is te zien of er een waarschuwing of een negatief zwemadvies geldt. 

De waterschappen onderzoeken maandelijks of vaker of het water bijvoorbeeld geen (poep)bacteriën of blauwalg bevat. De provincie Noord-Holland laat dit jaar voor het eerst ook controleren op de aanwezigheid van PFAS. Dat gebeurt bij 46 van de 151 aangewezen zwemlocaties, op twee verschillende momenten.

Landelijke oproep
Aanleiding zijn de zorgen die in het hele land bestaan over mogelijk te hoge PFAS-concentraties en de gezondheidsrisico's voor zwemmers en watersporters, aldus de provincie. "Landelijk is ook opgeroepen om PFAS te meten in zwemwateren", zegt een woordvoerder van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Dat voert de metingen uit samen met de twee andere waterschappen in Noord-Holland, het Hoogheemraadschap van Rijnland en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. "Iedere provincie bepaalt in overleg met de waterschappen hoe aan het landelijk onderzoek invulling gegeven wordt."

Verder gaat de provincie in gesprek met onder meer de drie waterschappen, Rijkswaterstaat en andere provincies over de mogelijkheden om andere gevaarlijke stoffen in beeld te brengen.

Handen wassen
Vooralsnog luidt het advies aan de inwoners om altijd te douchen na het zwemmen in open water of, mocht dat niet kunnen, in ieder geval de handen te wassen voordat er gegeten wordt. Dat geldt ook voor watersporters die in aanraking komen met open water, zoals surfers en kajakkers. 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Duidelijk verhaal Marjolijn
Ik heb het gehele artikel slechts diagonaal gelezen maar wat ik al vast mis is dat het nog steeds geen beleid is om de bedrijven te (gaan) verbieden om ons nog een klein beetje goede gronddrinkwater te ge- of beter misbruiken voor proceskoeling. Hoogstens nog toe te staan in een gesloten circuit waardoor slechts incidenteel moet worden aangevuld en mits de warmte wordt hergebruikt, b.v. voor eigen of wijkverwarming. Zo kun je twee vliegen in een klap slaan (sorry voor de PvdD). En ja, dan moet er ook weer gecontroleerd en gehandhaafd gaan worden. Daar zal de politiek dan weer niet zo blij van worden. 
Vorig jaar 50m3 verbruikt dus mijn best gedaan en terug naar 30m3. Rekening 157.50 waarvan 31 voor water en de rest belasting en rechten. Denkt u nu echt dat ik dit jaar op een kuub meer of minder kijk. Ik geef t gras weer lekker water van de zomer.
Helemaal eens met deze opinie van Herman van Dam. Ik zou de totale onbeheersbaarheid van de grondwaterkwantiteit bij grootschalige infiltratie nog willen toevoegen als tegenargument. Vanwege de enorme reponstijd vergroot je het risico op grootschalige grondwateroverlast gigantisch als je in het grootste deelsysteem van de Veluwe gaat infiltreren. De enorme schade die afgelopen jaar is opgetreden (en nog steeds oploopt) rond de Veluwe door excessieve natuurlijke infiltratie (alle neerslagrecords verbroken) mag daarvoor in mijn beeld als empirische waarschuwing worden opgevat.
Goed verhaal Herman, vanuit de hydrologie en het belang van de vegetatie