secundair logo knw 1

We hebben Nederland met elkaar erg ingewikkeld gemaakt. Door steeds zorgvuldiger alle ambities en belangen te willen wegen lopen we langzaam vast. Absoluut met goede bedoelingen, maar zoals bekend: de weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen.

door Harrie Timmer

Harrie Timmer column 180 vk Harrie TimmerDeze complexiteit is extreem zichtbaar in bouwprojecten. Aan de basis ligt het probleem dat Nederland vol is en dat we al onze ambities niet altijd goed hebben afgestemd. We hebben goedgekeurde plannen voor natuur, water, volkshuisvesting, extensieve landbouw en bossen die bij elkaar opgeteld twee keer de oppervlakte van Nederland vragen. Daar moet jouw bouwproject dan nog tussen.

Dan wordt het lastig. Veel belangen hebben we netjes bij overheden verankerd in beleid, regels en procedures inclusief gedragsregels: eerst even informeel komen praten, dan pas de procedures. Tijdens die gesprekken blijkt al snel dat niet iedereen jouw project een goed idee vindt en dat deze professionele en gepassioneerde mensen de regels beter kennen dan jij. Er is dan altijd wel een rapport te vinden waaruit blijkt dat een bepaalde zeldzame keversoort potentieel aanwezig kan zijn én een regel dat zijn habitat niet verstoord mag worden.

Het wordt dan de uitdagende opgave van voor de initiatiefnemer om binnen de verschillende gemeenten, provincies en waterschappen de verschillende inzichten uit verschillende subafdelingen tot een gedragen voorstel te smeden. Een voorstel dat daarna ook nog door verschillende procedures moet met inspraak, bezwaar en andere tijdrovende zaken.

“Aan het bevoegde gezaag”, schreef een oud-collega 25 jaar geleden ‘per ongeluk’ in een formele brief aan de provincie. Ambtenarenhumor. Altijd leuk.

Resultaat is dat je voor de ontwikkeling en bouw van een simpel drinkwaterpompstation inmiddels 20 jaar nodig hebt

Met elkaar tot een gedragen voorstel komen is in de praktijk een krachtenspel waar heel veel energie en geld in verloren gaat en ook niet altijd lukt. Veel goede en dure mensen zijn jaren bezig met naar links duwen om hun belang goed te dienen. Andere goede en dure mensen duwen vanuit hun belang naar rechts. Per saldo een energievernietigingsproces waar vele jaren werk en miljoenen euro’s in verdwijnen zonder dat we er echt plezier van hebben.

Resultaat is dat je voor de ontwikkeling en bouw van een simpel drinkwaterpompstation inmiddels 20 jaar nodig hebt. Bij elkaar zo langdurig dat het twijfelachtig wordt of we altijd genoeg drinkwater zullen hebben. Naar de maan ging vlugger.

Kan dat niet slimmer? Lastig, maar niet onmogelijk. Het is in principe natuurlijk goed dat alle belangen zorgvuldig worden gewogen. Toch zijn er wel praktische oplossingsrichtingen. In de Tweede Kamer is bijvoorbeeld het tijdsprobleem opgelost door spreektijd te beperken tot 2 minuten en 4 vragen. Dat dwingt tot focussen op hoofdpunten.

Iets soortgelijks kan misschien ook voor belangrijke infrastructurele projecten. Een soort Crisis en Herstelwet Plus. Procedures en zorgvuldige besluitvorming maximaal 2 jaar, 3 maanden tijd voor bezwaren en afhandeling en klaar. Goed om te proberen?

Harrie Timmer is geohydroloog en schrijft een column in het vakblad

 

MEER COLUMNS VAN HARRIE TIMMER
Nee, ik wil geen transitie

De feiten en de waarheid
Hoe dan wel?
Voorbij het stofje van het jaar
Bestuurders en Ingenieurs 
Leve Europa
Don’t look down
De disfunctionele kringloop van rijksbeleid en regionale regie
We zijn ze, en ze doen het best goed
Een geborgde zetel voor de regenboogforel
Doen is het nieuwe denken
Het parallelle universum van de waterwereld
Nader onderzoek wordt niet aanbevolen
Een wet op de milieudoelen
U drinkt uw eigen gezeik

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

h2ologoprimair    PODIUM

Podium is een platform voor opinies, blogs en door waterprofessionals geschreven artikelen (Uitgelicht). H2O draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze bijdragen, maar bepaalt wel of een bijdrage in aanmerking komt voor plaatsing. De artikelen mogen geen commerciële grondslag hebben.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.