secundair logo knw 1

  • Colors: Blue Color

In Vlaanderen wordt volgend voorjaar drinkwater geproduceerd uit gezuiverd rioolwater. Het gaat in eerste instantie om de productie van bijna 400 miljoen liter drinkwater per jaar. Het proefproject in Aalst moet als voorbeeld dienen voor verdere opschaling, want Vlaanderen wil de drinkwaterproductie klimaatrobuuster maken.

De verwachte effecten op de waterkwaliteit zijn minimaal als de bufferzones rondom Natura 2000-gebieden worden verkleind. Dat schrijft minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat in antwoord op Kamervragen van Mpanzu Bamenga. Het Kamerlid voor D66 wil weten wat de gevolgen voor de waterkwaliteit zijn als de bufferzones worden verkleind van 250 naar 100 meter, zoals Madlener wil.

Steeds meer waterschappen scharen zich achter de oproep aan minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat om het gebruik van PFAS landelijk te verbieden. Naast de De Dommel, Brabantse Delta en Rivierenland steunen De Stichtse Rijnlanden, Schieland en de Krimpenerwaard, Rijnland en Hollandse Delta de oproep, melden regionale media. De waterschappen willen dat uiterlijk 1 januari 2026 het gebruik landelijk wordt verboden.

Twee deuren van de Robbengatsluis in Lauwersoog zijn vervangen door nieuwe exemplaren van extreem dun, licht en sterk beton. Daarmee is Groningen naar eigen zeggen de eerste provincie ter wereld met dit duurzame alternatief voor traditionele sluisdeuren van hout of staal. Zelfs het zoute zeewater moet er de komende honderd jaar geen vat op krijgen. 

De Lekdijk is veilig. Dat is de belangrijkste conclusie van het eindrapport dat Waterschap Rivierenland vandaag heeft gepubliceerd over het onderzoek naar de dijk. Ook is de dijk verkeersveilig en blijft voor afhandeling van schade maatwerk nodig. In een reflectie zegt het waterschap: "Bij de dijkversterking van de Lekdijk tussen Kinderdijk en Schoonhovenseveer is zeker niet alles goed gegaan."

De helft van de waterschappen zegt de afgelopen twee jaar op het juiste moment bij de ontwikkeling van ruimtelijke plannen betrokken te zijn. Voor een meerderheid is dat ook ‘in voldoende mate’ gebeurd. Dat blijkt uit Waterschapspeil 2024, waarin de Unie van Waterschappen een overzicht geeft van het werk van de 21 waterschappen in 2022 en 2023.

De nieuwe Vlaamse regering trekt minder geld uit voor de Blue Deal, het programma dat Vlaanderen moet beschermen tegen de gevolgen (droogte en wateroverlast) van de klimaatverandering. Voor de uitvoering van het programma is de komende jaren 290 miljoen euro beschikbaar, aanzienlijk minder dan de half miljard euro die minister Zuhal Demir van Omgeving in het vorige kabinet uittrok voor het programma dat ze in 2020 lanceerde.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.