secundair logo knw 1

Het Bluebloqs biofilter bij het Sparta Stadion in Rotterdam I Foto: FieldFactors

FieldFactors heeft de Partners for Water Award 2024 gewonnen voor een project in de Spaanse stad Valladolid waarbij met het circulaire systeem BlueBloqs regenwater wordt opgevangen. Voor deze publieksprijs waren ook buitenlandse projecten van Nelen & Schuurmans en Royal HaskoningDHV genomineerd.

Daarmee is het voor de tweede keer in korte tijd raak voor FieldFactors want in januari werd de Delftse startup een van de tien winnaars van de Zero Water Waste Challenge van Uplink, het innovatieplatform van het World Economic Forum. Ook dat is een bekroning voor BlueBloqs. De innovatieve technologie wordt al op een aantal plekken in binnen- en buitenland toegepast.

De award die FieldFactors nu heeft gekregen, is een initiatief van Partners for Water. Dit programma van de Nederlandse overheid werkt inmiddels meer dan twintig jaar aan internationale watervraagstukken. Field Factors kreeg de prijs voor een project in de Spaanse stad Valladolid, na een stemming waaraan ruim driehonderd nationale en internationale professionals uit de watersector deelnamen.

Op natuurlijke manier regenwater benut
Volgens programmacoördinator Liliane Geerling van Partners for Water verandert BlueBloqs de manier waarop we omgaan met regenwater in stedelijk gebied. “BlueBloqs benut op een natuurlijke manier elke regendruppel en voorkomt daarmee dat het riool overstroomt. Dit hebben ze succesvol getest in de Spaanse stad Valladolid met behulp van een subsidie van Partners for Water.”

Kieran DartéeKieran Dartée met de award

De Partners for Water Award 2024 is vandaag uitgereikt tijdens het netwerkevenement Waterproof. Kieran Dartée, hoofd operatie van FieldFactors, is trots op de prijs. “Het project was voor ons een belangrijke eerste stap in Spanje voor het implementeren van een eerste water- en klimaatoplossing om de waterveiligheid daar te verbeteren. Hopelijk kijken we over vier jaar terug op dit vertrekpunt van nog veel nieuwe projecten die we kunnen realiseren, om nog sneller de transitie te kunnen bewerkstelligen naar een klimaatadaptieve wereld.”

Praktische en effectieve oplossingen
De andere twee genomineerden die het bij de publieksstemming niet haalden, zijn Nelen & Schuurmans en Royal HaskoningDHV. Advies- en IT-bureau Nelen & Schuurmans voerde in Tapei, de hoofdstad van Taiwan, een project uit waarmee overstromingsvoorspellingen met geadvanceerde ‘cloud computing’ worden gemaakt. Dat heeft de stedelijke weerbaarheid aanzienlijk vergroot.

Het project van advies en -ingenieursbureau Royal HaskoningDHV vond plaats in de Engels kustplaats Bacton. Het gaat om zandsuppleties – voor het eerst toegepast in het Verenigd Koninkrijk – waarbij gebruik is gemaakt van een digital twin-technologie. Dit heeft direct gezorgd voor kustbescherming en biedt tevens een langetermijnoplossing.

Alle genomineerden ontvingen een subsidie van Partners for Water, ook een voorwaarde om voor de prijs in aanmerking te komen. Zij hebben als pioniers in hun vakgebied sterk bijgedragen aan duurzaam waterbeheer in het buitenland, zo wordt gesteld. De projecten tonen volgens Partners for Water het belang van praktische en effectieve oplossingen en de noodzaak van gelijkwaardige samenwerking tussen lokale stakeholders en de Nederlandse watersector.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.