secundair logo knw 1

Het Bluebloqs biofilter bij het Sparta Stadion in Rotterdam I Foto: FieldFactors

FieldFactors heeft de Partners for Water Award 2024 gewonnen voor een project in de Spaanse stad Valladolid waarbij met het circulaire systeem BlueBloqs regenwater wordt opgevangen. Voor deze publieksprijs waren ook buitenlandse projecten van Nelen & Schuurmans en Royal HaskoningDHV genomineerd.

Daarmee is het voor de tweede keer in korte tijd raak voor FieldFactors want in januari werd de Delftse startup een van de tien winnaars van de Zero Water Waste Challenge van Uplink, het innovatieplatform van het World Economic Forum. Ook dat is een bekroning voor BlueBloqs. De innovatieve technologie wordt al op een aantal plekken in binnen- en buitenland toegepast.

De award die FieldFactors nu heeft gekregen, is een initiatief van Partners for Water. Dit programma van de Nederlandse overheid werkt inmiddels meer dan twintig jaar aan internationale watervraagstukken. Field Factors kreeg de prijs voor een project in de Spaanse stad Valladolid, na een stemming waaraan ruim driehonderd nationale en internationale professionals uit de watersector deelnamen.

Op natuurlijke manier regenwater benut
Volgens programmacoördinator Liliane Geerling van Partners for Water verandert BlueBloqs de manier waarop we omgaan met regenwater in stedelijk gebied. “BlueBloqs benut op een natuurlijke manier elke regendruppel en voorkomt daarmee dat het riool overstroomt. Dit hebben ze succesvol getest in de Spaanse stad Valladolid met behulp van een subsidie van Partners for Water.”

Kieran DartéeKieran Dartée met de award

De Partners for Water Award 2024 is vandaag uitgereikt tijdens het netwerkevenement Waterproof. Kieran Dartée, hoofd operatie van FieldFactors, is trots op de prijs. “Het project was voor ons een belangrijke eerste stap in Spanje voor het implementeren van een eerste water- en klimaatoplossing om de waterveiligheid daar te verbeteren. Hopelijk kijken we over vier jaar terug op dit vertrekpunt van nog veel nieuwe projecten die we kunnen realiseren, om nog sneller de transitie te kunnen bewerkstelligen naar een klimaatadaptieve wereld.”

Praktische en effectieve oplossingen
De andere twee genomineerden die het bij de publieksstemming niet haalden, zijn Nelen & Schuurmans en Royal HaskoningDHV. Advies- en IT-bureau Nelen & Schuurmans voerde in Tapei, de hoofdstad van Taiwan, een project uit waarmee overstromingsvoorspellingen met geadvanceerde ‘cloud computing’ worden gemaakt. Dat heeft de stedelijke weerbaarheid aanzienlijk vergroot.

Het project van advies en -ingenieursbureau Royal HaskoningDHV vond plaats in de Engels kustplaats Bacton. Het gaat om zandsuppleties – voor het eerst toegepast in het Verenigd Koninkrijk – waarbij gebruik is gemaakt van een digital twin-technologie. Dit heeft direct gezorgd voor kustbescherming en biedt tevens een langetermijnoplossing.

Alle genomineerden ontvingen een subsidie van Partners for Water, ook een voorwaarde om voor de prijs in aanmerking te komen. Zij hebben als pioniers in hun vakgebied sterk bijgedragen aan duurzaam waterbeheer in het buitenland, zo wordt gesteld. De projecten tonen volgens Partners for Water het belang van praktische en effectieve oplossingen en de noodzaak van gelijkwaardige samenwerking tussen lokale stakeholders en de Nederlandse watersector.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Weer een geval van: de gevolgen proberen te gaan bestrijden en de oorzaak niet aanpakken. Zo blijft het werk in de wereld. En de vervuiling. 
Beste Carel, in de podcast kun je vinden op Spotify en  Apple Podcasts. Je kunt hem ook online beluisteren via de link in het bericht
Mooi! Jammer dat ik de serie niet terugvind als ik zoek in de NRC Podcast app.
Geachte redactie, ik ben verheugd dat eindelijk het besef is dat het klepelbeleid nu ter discussie is gesteld. Ik heb bij waterschap Hollandse delta al jaren als bestuurslid aangedrongen om het klepelen alleen als noodzaak te gebruiken. Ook heb ik div gesprekken gehad met SBB mbt klepelen in de duinen van Ouddorp waarbij de structuur volledig werd vernield. Dit jaar is eindelijk door beherende organisatie alleen maar gemaaid en wel in oktober waar mi de hele natuur in dit duingebied mee is geholpen. Het waterschap heeft nu ook bepaald dat klepelbeleid op de schop moet en in de toekomst alleen maar met maaibeleid mag worden uitgevoerd. Dus goed resultaat waar ik blij mee ben. Dit is natuurbehoud zoals het moet.
@JWBoehmerSommige desinformatie is te simplistisch om op te reageren. Zelfs citeren van een nieuwsbericht blijkt lastig (aanpak van dijken is lang niet altijd verhogen). Instabiliteit en kans op zettingsvloeiing worden ook aangepakt. Daarmee wordt ook de invloed van zee en maan beperkt, maar dan wel op basis van logische en bewezen relaties ipv dubieuze, onwaarschijnlijke en onbewezen hypotheses. Oei, toch gereageerd. Dom van me. Ik kan dit beter negeren.