secundair logo knw 1

Het Bluebloqs biofilter bij het Sparta Stadion in Rotterdam I Foto: FieldFactors

FieldFactors heeft de Partners for Water Award 2024 gewonnen voor een project in de Spaanse stad Valladolid waarbij met het circulaire systeem BlueBloqs regenwater wordt opgevangen. Voor deze publieksprijs waren ook buitenlandse projecten van Nelen & Schuurmans en Royal HaskoningDHV genomineerd.

Daarmee is het voor de tweede keer in korte tijd raak voor FieldFactors want in januari werd de Delftse startup een van de tien winnaars van de Zero Water Waste Challenge van Uplink, het innovatieplatform van het World Economic Forum. Ook dat is een bekroning voor BlueBloqs. De innovatieve technologie wordt al op een aantal plekken in binnen- en buitenland toegepast.

De award die FieldFactors nu heeft gekregen, is een initiatief van Partners for Water. Dit programma van de Nederlandse overheid werkt inmiddels meer dan twintig jaar aan internationale watervraagstukken. Field Factors kreeg de prijs voor een project in de Spaanse stad Valladolid, na een stemming waaraan ruim driehonderd nationale en internationale professionals uit de watersector deelnamen.

Op natuurlijke manier regenwater benut
Volgens programmacoördinator Liliane Geerling van Partners for Water verandert BlueBloqs de manier waarop we omgaan met regenwater in stedelijk gebied. “BlueBloqs benut op een natuurlijke manier elke regendruppel en voorkomt daarmee dat het riool overstroomt. Dit hebben ze succesvol getest in de Spaanse stad Valladolid met behulp van een subsidie van Partners for Water.”

Kieran DartéeKieran Dartée met de award

De Partners for Water Award 2024 is vandaag uitgereikt tijdens het netwerkevenement Waterproof. Kieran Dartée, hoofd operatie van FieldFactors, is trots op de prijs. “Het project was voor ons een belangrijke eerste stap in Spanje voor het implementeren van een eerste water- en klimaatoplossing om de waterveiligheid daar te verbeteren. Hopelijk kijken we over vier jaar terug op dit vertrekpunt van nog veel nieuwe projecten die we kunnen realiseren, om nog sneller de transitie te kunnen bewerkstelligen naar een klimaatadaptieve wereld.”

Praktische en effectieve oplossingen
De andere twee genomineerden die het bij de publieksstemming niet haalden, zijn Nelen & Schuurmans en Royal HaskoningDHV. Advies- en IT-bureau Nelen & Schuurmans voerde in Tapei, de hoofdstad van Taiwan, een project uit waarmee overstromingsvoorspellingen met geadvanceerde ‘cloud computing’ worden gemaakt. Dat heeft de stedelijke weerbaarheid aanzienlijk vergroot.

Het project van advies en -ingenieursbureau Royal HaskoningDHV vond plaats in de Engels kustplaats Bacton. Het gaat om zandsuppleties – voor het eerst toegepast in het Verenigd Koninkrijk – waarbij gebruik is gemaakt van een digital twin-technologie. Dit heeft direct gezorgd voor kustbescherming en biedt tevens een langetermijnoplossing.

Alle genomineerden ontvingen een subsidie van Partners for Water, ook een voorwaarde om voor de prijs in aanmerking te komen. Zij hebben als pioniers in hun vakgebied sterk bijgedragen aan duurzaam waterbeheer in het buitenland, zo wordt gesteld. De projecten tonen volgens Partners for Water het belang van praktische en effectieve oplossingen en de noodzaak van gelijkwaardige samenwerking tussen lokale stakeholders en de Nederlandse watersector.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans A.J. MiddendorpHoi Hans, dank voor je reactie en je vraag. André en ik pleiten voor een plan B: dus niet boeren ondersteunen die met hun subsidietrekkers bulkproducten produceren in monocultuur (dat is plan A). Wij pleiten voor het ondersteunen van boeren bij welke natuur, landschap en cultuur wél in goede handen is. Dat zijn veelal de kleinere boeren. Die moeten we perspectief bieden, ondersteunen. Als we slim zijn zorgen we dat zij meer ontvangen voor hun producten. André en ik hopen dat er méér plan-B-boeren komen, niet minder. De natuur zal er wel bij varen, evenals de kwaliteit van onze bronnen voor drinkwater.
Jos
Waarom niet gelijk combineren met een algemenere inrichting van het Markermeer om het inlaatwater van het Hoogheemraadschap HHNK te verbeteren, zwevende stof te verwijderen, hiervoor werden rond 1995 al plannen gesmeed. En ook natuurlijk ook om het effect van het door het Mantel gemaal bij Schardam op het Markermeer te neutraliseren. Dan kunnen de Marker Wadden gelijk 10 maal zo groot worden.
Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat!