secundair logo knw 1

Foto Neolithic

De 3D geprinte walmuurput van Neolithic is op de RIONEDdag uitgeroepen tot innovatie van 2024 op het gebied van riolering en stedelijk waterbeheer. De 3D-printtechnologie met beton verandert het traditionele metselwerk van walmuurputten in een volledig op maat en binnen een kort tijdsbestek geklaarde klus. 

In Amsterdam plaatste Dura Vermeer vorig jaar in samenwerking met Neolithic, Waternet en de gemeente Amsterdam de allereerste 3D-geprinte walmuurput in het Jacob Catskade-project. Door de technologische aanpak werd een versnelde levering en installatie binnen een week mogelijk; de 3D-geprinte betonput van een meter hoog kon in een totale productietijd van slechts 40 minuten worden gerealiseerd. Bij traditionele methoden wordt de bekisting in een fabriek gemaakt en moet het beton vervolgens 28 dagen uitharden voordat het gebruikt kan worden, staat op de site van Dura Vermeer.

De samenwerking tussen het bouwbedrijf en Neolithic startte begin 2022. Dura Vermeer wilde ervaring opdoen met 3D-printen en vond in Neolithic een partner. "De focus ligt hierbij nadrukkelijk op ongewapende GWW-elementen, zoals de walmuurputten."

Na de succesvolle toepassing in Amsterdam dienden beide partners de prijs in voor deelname aan de verkiezing van RIONED innovatieprijs 2024. Op de RIONEDdag kreeg de inzending de meeste stemmen van de bezoekers.

Marieke Moorman, voorzitter raad van toezicht Stichting RIONED, zegt bij de toekenning van de prijs: “Neolithic laat zien hoe belangrijk het is om nieuwe toepassingen te bedenken voor bestaande situaties. Als je naar de inzendingen van de RIONED innovatieprijs kijkt dan zie je innovaties die de volle breedte van het werkveld bestrijken. Het laat zien dat stedelijk water volop in beweging is.” 

Naast de On-demand 3D-print putten waren genomineerd een tool van Rolsch die gemeenten inzicht biedt wanneer zij in zettingsgevoelig gebied delen van het rioolstelsel moeten vervangen en een toepassing (RIANT!) van Royal HaskoningDHV en Hoogheemraadschap van Rijnland die ‘online en up to date’ inzicht biedt in het functioneren van de afvalwaterketen, inclusief gemeentelijke gemalen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.