secundair logo knw 1

Foto Neolithic

De 3D geprinte walmuurput van Neolithic is op de RIONEDdag uitgeroepen tot innovatie van 2024 op het gebied van riolering en stedelijk waterbeheer. De 3D-printtechnologie met beton verandert het traditionele metselwerk van walmuurputten in een volledig op maat en binnen een kort tijdsbestek geklaarde klus. 

In Amsterdam plaatste Dura Vermeer vorig jaar in samenwerking met Neolithic, Waternet en de gemeente Amsterdam de allereerste 3D-geprinte walmuurput in het Jacob Catskade-project. Door de technologische aanpak werd een versnelde levering en installatie binnen een week mogelijk; de 3D-geprinte betonput van een meter hoog kon in een totale productietijd van slechts 40 minuten worden gerealiseerd. Bij traditionele methoden wordt de bekisting in een fabriek gemaakt en moet het beton vervolgens 28 dagen uitharden voordat het gebruikt kan worden, staat op de site van Dura Vermeer.

De samenwerking tussen het bouwbedrijf en Neolithic startte begin 2022. Dura Vermeer wilde ervaring opdoen met 3D-printen en vond in Neolithic een partner. "De focus ligt hierbij nadrukkelijk op ongewapende GWW-elementen, zoals de walmuurputten."

Na de succesvolle toepassing in Amsterdam dienden beide partners de prijs in voor deelname aan de verkiezing van RIONED innovatieprijs 2024. Op de RIONEDdag kreeg de inzending de meeste stemmen van de bezoekers.

Marieke Moorman, voorzitter raad van toezicht Stichting RIONED, zegt bij de toekenning van de prijs: “Neolithic laat zien hoe belangrijk het is om nieuwe toepassingen te bedenken voor bestaande situaties. Als je naar de inzendingen van de RIONED innovatieprijs kijkt dan zie je innovaties die de volle breedte van het werkveld bestrijken. Het laat zien dat stedelijk water volop in beweging is.” 

Naast de On-demand 3D-print putten waren genomineerd een tool van Rolsch die gemeenten inzicht biedt wanneer zij in zettingsgevoelig gebied delen van het rioolstelsel moeten vervangen en een toepassing (RIANT!) van Royal HaskoningDHV en Hoogheemraadschap van Rijnland die ‘online en up to date’ inzicht biedt in het functioneren van de afvalwaterketen, inclusief gemeentelijke gemalen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!