secundair logo knw 1

Foto Neolithic

De 3D geprinte walmuurput van Neolithic is op de RIONEDdag uitgeroepen tot innovatie van 2024 op het gebied van riolering en stedelijk waterbeheer. De 3D-printtechnologie met beton verandert het traditionele metselwerk van walmuurputten in een volledig op maat en binnen een kort tijdsbestek geklaarde klus. 

In Amsterdam plaatste Dura Vermeer vorig jaar in samenwerking met Neolithic, Waternet en de gemeente Amsterdam de allereerste 3D-geprinte walmuurput in het Jacob Catskade-project. Door de technologische aanpak werd een versnelde levering en installatie binnen een week mogelijk; de 3D-geprinte betonput van een meter hoog kon in een totale productietijd van slechts 40 minuten worden gerealiseerd. Bij traditionele methoden wordt de bekisting in een fabriek gemaakt en moet het beton vervolgens 28 dagen uitharden voordat het gebruikt kan worden, staat op de site van Dura Vermeer.

De samenwerking tussen het bouwbedrijf en Neolithic startte begin 2022. Dura Vermeer wilde ervaring opdoen met 3D-printen en vond in Neolithic een partner. "De focus ligt hierbij nadrukkelijk op ongewapende GWW-elementen, zoals de walmuurputten."

Na de succesvolle toepassing in Amsterdam dienden beide partners de prijs in voor deelname aan de verkiezing van RIONED innovatieprijs 2024. Op de RIONEDdag kreeg de inzending de meeste stemmen van de bezoekers.

Marieke Moorman, voorzitter raad van toezicht Stichting RIONED, zegt bij de toekenning van de prijs: “Neolithic laat zien hoe belangrijk het is om nieuwe toepassingen te bedenken voor bestaande situaties. Als je naar de inzendingen van de RIONED innovatieprijs kijkt dan zie je innovaties die de volle breedte van het werkveld bestrijken. Het laat zien dat stedelijk water volop in beweging is.” 

Naast de On-demand 3D-print putten waren genomineerd een tool van Rolsch die gemeenten inzicht biedt wanneer zij in zettingsgevoelig gebied delen van het rioolstelsel moeten vervangen en een toepassing (RIANT!) van Royal HaskoningDHV en Hoogheemraadschap van Rijnland die ‘online en up to date’ inzicht biedt in het functioneren van de afvalwaterketen, inclusief gemeentelijke gemalen.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Hoe bestaat het dat dit maar door gaat en dat de overheid zo lankmoedig ermee om gaat? Sleep de vervuilers voor de rechter overheid!!
Deze gegevens geven een goed overzicht en een schrikbarend beeld van de huidige situatie. De Volksgezondheid staat op het spel. Waarom is er geen inspectie van de Volksgezondheid voor de Milieuhygiene die dit soort zaken bewaakt en binnen de rijksoverheid de plicht heeft en verantwoordelijkheid neemt tot nadere acties? Een dergelijke instantie is hard nodig en is van belang voor alle betrokken partijen incl. het bedrijfsleven. Ook voor de drinkwaterbedrijven moet het van groot belang zijn dat binnen de organisatie van de rijksoverheid een organisatie bestaat die de belangen van de drinkwaterbedrijven als onderdeel van de zorg voor de Volkgezondheid behartigt en een zelfstandige verantwoordelijkheid heeft los van de politieke waan van de dag.
Ben benieuwd of dit ook werkt op PFAS en PFOA?
Je merkt uit reactie van riviergemeenten - achteruitgang van het landschap - dat geld van bebouwing in dit risicogebied toch zwaar telt. Als Rijkswaterstaat zou ik zeggen tegen die eigenaren: zwemdiploma is vereist voor alle bewoners, bij paniek wordt geen hulp geboden, uw verzekering en u als eigenaar zijn 100% voor schade zelf verantwoordelijk.
Wat ik mis in dit stuk, is hoe dit principe in andere landen wordt gehanteerd. En hoe de stoffenreeks en analyse frequentie in andere landen is. Ook dat heeft natuurlijk forse invloed op dit statische principe.  Mijn gevoel is (en ik heb toch al een aantal impact analyses gedaan in andere EU landen) dat we met het verlaten van dit principe een fors aantal plaatsen stijgen op de eu ranglijst waterkwaliteit. Wordt het daarmee beter, nee, wordt de kwaliteit slechter, ook nee. Moeten we onverlet doorgaan met emissiebeperking, zeker.