Royal HaskoningDHV en Wageningen University hebben met Aureau een ‘duurzame zuiveringstechnologie’ ontwikkeld die klaar is om aan de nieuwe eisen van de herziene Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater te voldoen. De technologie is effectief in het verwijderen van microverontreinigingen en haalt verwijderingsrendementen tot boven de 90 procent, claimen de ontwikkelaars.
De Aurea-technologie, die tot voor kort bekend stond als de BO3-technologie, combineert twee bestaande, effectieve technologieën: een biologische adsorptiefiltratie (bijvoorbeeld biologische actiefkoolfiltratie) met een chemische oxidatieve behandelingsfase (bijvoorbeeld ozonisatie of geavanceerde oxidatieprocessen).
“Dit doet Aurea met een lager energieverbruik en met een kleinere CO2-footprint ten opzichte van conventionele technologieën”, zegt Arnoud de Wilt, consultant micropollutants & wastewater technology bij Royal HaskoningDHV. Met deze duurzame kenmerken en het hoge verwijderingsrendement sluit de nieuwe zuiveringstechnologie goed aan bij de nieuwe eisen die worden gesteld in de herziene Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater, aldus De Wilt. “Die richtlijn gaat van rwzi’s een microverontreinigingenverwijdering van 80 procent vereisen. Diezelfde richtlijn schrijft ook energieneutraliteit en circulariteit voor op de rwzi’s.”
Een van de belangrijkste energiebesparingen zit in de synergie tussen de innovatieve biologische actiefkoolfiltratie (BAKF) en ozonisatie, aldus De Wilt. “Bij conventionele actiefkoolbehandeling dient de actiefkool frequent gereactiveerd te worden, een zeer energie-intensief en kostbaar proces, met een actiefkoolverlies van 15 tot 20 procent per reactivatie. Het unieke van Aurea is dat de actiefkool nóóit gereactiveerd wordt. Door de juiste omstandigheden te creëren, faciliteert het BAKF de groei van gespecialiseerde micro-organismen die een aanzienlijk deel van de microverontreinigingen afbreken.”
Dit komt de tweede processtap, de ozonisatie voor de verwijdering van de overgebleven microverontreinigingen, zeer ten goede, aldus de consultant. Door voorbehandeling met BAKF wordt de ozonisatie uitgelegd op een zeer lage ozondosering. Het energieverbruik van deze ozonisatiestap is daardoor 50 tot 75 procent lager dan van een conventionele ozoninstallatie, zo is de claim. “Deze energiebesparing is milieuvriendelijker en resulteert ook in lagere operationele uitgaven.”
De technologie wordt geïmplementeerd op de rwzi’s in Zeist en Weert, aldus het advies- en ingenieursbureau. Daarnaast is ‘er veel belangstelling onder de waterschappen’. De technologie is evenwel niet alleen geschikt voor rioolwaterzuiveringsinstallaties, maar ook toepasbaar op drinkwaterproductielocaties en industriële afvalwaterzuiveringsinstallaties, wordt gesteld.
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toich is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens ze zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen.
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de adminstratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet.