secundair logo knw 1

Royal HaskoningDHV en Wageningen University hebben met Aureau een ‘duurzame zuiveringstechnologie’ ontwikkeld die klaar is om aan de nieuwe eisen van de herziene Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater te voldoen. De technologie is effectief in het verwijderen van microverontreinigingen en haalt verwijderingsrendementen tot boven de 90 procent, claimen de ontwikkelaars.

De Aurea-technologie, die tot voor kort bekend stond als de BO3-technologie, combineert twee bestaande, effectieve technologieën: een biologische adsorptiefiltratie (bijvoorbeeld biologische actiefkoolfiltratie) met een chemische oxidatieve behandelingsfase (bijvoorbeeld ozonisatie of geavanceerde oxidatieprocessen).

“Dit doet Aurea met een lager energieverbruik en met een kleinere CO2-footprint ten opzichte van conventionele technologieën”, zegt Arnoud de Wilt, consultant micropollutants & wastewater technology bij Royal HaskoningDHV. Met deze duurzame kenmerken en het hoge verwijderingsrendement sluit de nieuwe zuiveringstechnologie goed aan bij de nieuwe eisen die worden gesteld in de herziene Europese Richtlijn Stedelijk Afvalwater, aldus De Wilt. “Die richtlijn gaat van rwzi’s een microverontreinigingenverwijdering van 80 procent vereisen. Diezelfde richtlijn schrijft ook energieneutraliteit en circulariteit voor op de rwzi’s.” 

Een van de belangrijkste energiebesparingen zit in de synergie tussen de innovatieve biologische actiefkoolfiltratie (BAKF) en ozonisatie, aldus De Wilt. “Bij conventionele actiefkoolbehandeling dient de actiefkool frequent gereactiveerd te worden, een zeer energie-intensief en kostbaar proces, met een actiefkoolverlies van 15 tot 20 procent per reactivatie. Het unieke van Aurea is dat de actiefkool nóóit gereactiveerd wordt. Door de juiste omstandigheden te creëren, faciliteert het BAKF de groei van gespecialiseerde micro-organismen die een aanzienlijk deel van de microverontreinigingen afbreken.”

Dit komt de tweede processtap, de ozonisatie voor de verwijdering van de overgebleven microverontreinigingen, zeer ten goede, aldus de consultant. Door voorbehandeling met BAKF wordt de ozonisatie uitgelegd op een zeer lage ozondosering. Het energieverbruik van deze ozonisatiestap is daardoor 50 tot 75 procent lager dan van een conventionele ozoninstallatie, zo is de claim. “Deze energiebesparing is milieuvriendelijker en resulteert ook in lagere operationele uitgaven.”

De technologie wordt geïmplementeerd op de rwzi’s in Zeist en Weert, aldus het advies- en ingenieursbureau. Daarnaast is ‘er veel belangstelling onder de waterschappen’. De technologie is evenwel niet alleen geschikt voor rioolwaterzuiveringsinstallaties, maar ook toepasbaar op drinkwaterproductielocaties en industriële afvalwaterzuiveringsinstallaties, wordt gesteld.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

@Arie van LitDank Arie voor jouw steun. Tja, anderen komen op voor 'ons land'. Ik voor ook mijn water, ook mijn milieu, ook mijn bodem, ook mijn natuur. Iemand moet het doen. 
@Elsa Loosjes (zeer geïnteresDat gaat heel lang duren. En dat is ook de bedoeling van dit boerenbruin rechtse kabinet. Stel je voor dat we de problemen zouden oplossen, wat moeten ze dan? Wie stemt er dan nog op hen? 
Mooi verwoord. Het kabinet in spé heeft velen verleid met termen als 'het geven van duidelijkheid', terwijl er in de praktijk door in te zetten in bewezen niet duurzaam beleid, er grote onzekerheden gaan ontstaan. Ook hier moet het gezegde van 'de wal keert het schip' zich klaarblijkelijk nog maar weer eens in de praktijk gaan bewijzen.
Geheel eens met de reactie van dhr. Peters. "Natuur is leuk", maar even niet als het de landbouw in de weg zit. Dan poetsen we het weg als lastig (kleine snippers??) of ongewenst. Gemiste kans want, afgezien de intrinsieke verantwoording die de overheid en haar burgers heeft voor het behoud van onze natuur is het ook van groot belang voor drinkwater, economie (recreatie/vestigingsklimaat), wetenschap en het welbevinden van miljoenen mensen. En dat poets je niet weg tegen de marginale landbouw- en visserijbelangen.