secundair logo knw 1

Henk Ovink heeft het Ereteken van Verdienste in goud gekregen voor zijn werk als watergezant. Het ereteken is een Nederlandse ministeriële onderscheiding die wordt verleend voor bijzondere en persoonlijke verdiensten.

Henk Ovink 180 vk 2 Henk OvinkOvink wordt geëerd voor zijn ‘enorm gedreven inzet’ als watergezant 'voor schoner en voldoende water, in landen over de hele wereld'. Hij was Nederlands eerste speciale watergezant en heeft het werk acht gedaan. Zijn laatste grote klus was de organisatie van de in maart gehouden UN 2023 Water Conference in New York met Nederland als co-host.

“Met behulp van Henk Ovink zijn talloze internationale initiatieven gelanceerd, projecten in gang gezet en partnerschappen ontstaan”, schrijft het ministerie van Buitenlandse Zaken als toelichting bij de uitreiking van het ereteken.

“Voorbeelden zijn de wederopbouw na waterrampen in bijvoorbeeld de VS na Orkaan Sandy, en in Peru na overstromingen. Ook stimuleerde hij innovaties via bijvoorbeeld het programma ‘Water as Leverage’, waar hij de bewoners van steden in India, Bangladesh en Colombia bijeen brengt om samen te werken aan één oplossing voor verschillende uitdagingen op het gebied van water. Daarnaast vervulde Henk Ovink een bijzondere rol als ‘sherpa’ bij de eerste VN Waterconferentie in bijna 50 jaar, afgelopen maart in New York.”

Aan het eind van de zomer wordt afscheid genomen van Ovink, meldt het ministerie. Meike van Ginneken volgt hem op. Ze begint 1 augustus.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Dan kunnen we dus ook mest drogen en het gedroogde gedeelte terugvaren naar Zuid Amerika alszijnde stikstof.

Waarom dure, complexe en onderhouds intensieve ondergrondse oplossingen stimuleren als je water ook bovengronds kunt opvangen?
Begin eerst maar met het Veluwe meer en de randmeren uit te diepen en baggeren....perfecte opslagbuffer voor overvloed aan water.
@SebastiaanDat is een goede vraag als we het over de waterkwaliteit van rivieren hebben, maar in dit project zijn vooral kleine watertjes gemeten. Dat komt niet uit het buitenland, dus daar zullen we echt zelf mee aan de slag moeten!
Bijzonder. Veel waterschappen spreken nog van ‘aan en afhaakproblematiek’ waarbij de zorg juist is voor afhakende bedrijven, lees verminderde heffingsopbrengsten.
Natuurlijk is het slim als bedrijven afhaken, met duurzamere zuivering, eventueel gevolgd tot eigen directe lozing in gebied, en vervolgens tot eigen waterhergebruik. Prima.
Maar aub geen dogma. We spreken nog steeds over stedelijk afvalwater, waarbij het bedrijfswater zeker af en toe een waardevolle bijdrage is in de gehele keten.
In @KNW, @skiw, @vemw @dbc verband nog maar eens over spreken.