Iris Reuselaars gaat bij RWS directie Scheepvaartverkeer- en Watermanagement leiden
Iris Reuselaars wordt directeur Scheepvaartverkeer en Watermanagement bij Rijkswaterstaat bij het onderdeel Verkeer- en Watermanagement. Ze begint 26 september.
Iris Reuselaars wordt directeur Scheepvaartverkeer en Watermanagement bij Rijkswaterstaat bij het onderdeel Verkeer- en Watermanagement. Ze begint 26 september.
Vivienne Frankot gaat aan de slag als interim directeur van WMD. Zij neemt de taken waar van Leo Hendriks, die met ingang van 1 september stopt.
Mark Fletcher is benoemd als nieuwe voorzitter van British Water, de brancheorganisatie voor water- en afvalwater in Groot-Brittannië.
Hein Pieper, dijkgraaf van Waterschap Rijn en IJssel, is opnieuw benoemd als lid van de EU Mission Board voor klimaatadaptatie en klimaatverandering. Pieper gaat zich onder meer bezighouden met Europese klimaatprojecten die als goed voorbeeld en wellicht ter navolging kunnen dienen.
Constantijn Jansen op de Haar wordt de nieuwe burgemeester van de gemeente Kapelle. Zijn benoeming betekent dat de Stichtste Rijnlanden op zoek moet naar een nieuwe hoogheemraad.
Matthijs Kok, hoogleraar Overstromingsrisico aan TU Delft, brengt in Suriname de wateroverlast in kaart. Zijn onderzoek is mogelijk de opmaat tot inzet van het Dutch Risk Reduction Team.
Jantsje van Loon-Steensma is aan de slag gegaan als lector Nature-based River Management bij Hogeschool Van Hall Larenstein.
Hans Mommaas wordt de nieuwe voorzitter van de Commissie voor de milieueffectrapportage. Mommaas is nu nog directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving.
Joris Baecke is de nieuwe portefeuillehouder Bodem & Water bij LTO Nederland. Hij start op 15 augustus in deze functie.
Marcel Vissers is aangetreden als hoogheemraad bij het Hoogheemraadschap van Delfland. Hij gaat zich onder meer bezighouden met waterkwaliteit.
Wytske Postma wordt de nieuwe directeur-bestuurder van Stichting De Noordzee. Zij start op 1 september met haar werkzaamheden.
Jan van Weperen, dagelijks bestuurder van Wetteskip Fryslân, wordt wethouder van de gemeente Ooststellingwerf. Zijn plaats in het dagelijks bestuur wordt ingenomen door Frank Jorna.
Harry Berkouwer is op de docentendag van Wateropleidingen verkozen tot docent van het Jaar 2021/2022. Berkouwer scoorde met een 4,6 gemiddeld het hoogst (schaal 1-5).
Cees Zoon is toegetreden tot het algemeen bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Zoon volgt in de fractie Water Natuurlijk Albert Smit op die onlangs aan de slag is gegaan als wethouder van Assen.
Harry Wagemakers stopt bij waterschap Hollandse Delta als lid van het dagelijks bestuur. De heemraad treedt om gezondheidsredenen terug.
Het dagelijks bestuur van waterschap Brabantse Delta is weer op sterkte na de toetreding van Louis van der Kallen en Alwijn ten Cate. Ze nemen de plaats in van Kees de Jong en Hans Peter Verroen die beiden wethouder zijn geworden, in respectievelijk Dongen en Bergen op Zoom.
Fokke van Zeijl wordt tijdelijk de nieuwe voorzitter van de AWP. Hij volgt Ron van Megen op, die wegens familie-omstandigheden niet beschikbaar is voor een tweede termijn als voorzitter.
Kunstenaar en uitvinder Ap Verheggen heeft met de SunGlacier de Over Hoop Prijs 2021 gewonnen. De SunGlacier condenseert waterdamp uit de buitenlucht en geldt als geschikte watermaker in droge, hete gebieden.
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier maakte vandaag bekend dat dijkgraaf Luc Kohsiek per 1 januari 2023 afscheid neemt.
Joyce Sylvester is voorgedragen als de nieuwe dijkgraaf van waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Sylvester volgt Gerhard van den Top op die eerder dit jaar burgemeester is geworden van de gemeente Hilversum.
Marcel Belt wordt op 16 juni geïnstalleerd als wethouder van de gemeente Leidschendam-Voorburg. Dat betekent dat hij stopt als hoogheemraad bij Delfland.
Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.
Interessant artikel van Stephan Kuks over de toekomst van de waterschappen. Zelf vraag ik mij af of de waterschappen wel in staat zijn om antwoord te geven op de grote maatschappelijke vragen, die ook hij noemt. Hij zegt: "Nu wordt het tijd dat waterschappen duidelijk maken dat er vanuit water en bodem grenzen zijn, en dat de ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden van Nederland hierop moeten worden aangepast.” Dat lijkt op het oog een logische uitspraak, maar de grote vraag is of het huidige waterschap deze vraag wel inhoud kan geven. En niet vanwege dat het waterschap niet deskundig zou zijn, maar meer vanwege de samenstelling van het bestuur en dat het mandaat op de genoemde onderwerpen zeer beperkt is.
En natuurlijk, prachtig als Kuks vindt dat de waterschappen duidelijk stelling moeten nemen in het maatschappelijk debat over de toekomst van ons land, maar welke stelling dan? Het belang van de boeren? Het belang van de natuur? Het belang van woningbouw? Deze discussie hoort in eerste instantie thuis op het allerhoogste politieke niveau. Daar heeft men het de afgelopen decennia lelijk laten liggen, maar dat betekent niet dat nu het waterschap aan bod is. En natuurlijk voor het waterbeheer zijn de waterschappen de ogen en de oren van de samenleving. De waterschappen zijn bij uitstek degenen die van onderop knelpunten en ideeën kunnen aandragen om het beleid op provinciaal en nationaal niveau effectief vorm te geven. Maar ik moet er niet aan denken dat de waterschappen dat in die breedheid zelf zouden moeten gaan oppakken.
En om dan ook maar tegelijk tegen een heilig huis aan te schoppen, we zouden ons zelfs kunnen afvragen of waterschappen en het functioneren ervan nog wel van deze tijd is. Zeker als het gaat om ruimtelijke ordening en klimaat heeften provinciaal bestuur veel meer mandaat en dus veel meer slagkracht. Wat mij betreft zou het waterbeheer zo overgeheveld kunnen worden naar de provincie en zouden waterschappen omgevormd kunnen worden tot uitvoeringsorganisaties die het dagelijks waterbeheer doen. De RWZI’s zouden nutsbedrijf kunnen worden. Zeker zij zouden daarmee grote stappen kunnen maken in de efficiency van de waterzuivering.
Wat bedoel ik daarmee? In de afgelopen 10 tot 20 jaar zijn de RWZI ’s zich steeds meer gaan toeleggen op terugwinning van grondstoffen(fosfaat, cellulose, biogas, etc). Maar een grote doorbaak met substantieel resultaat heb ik tot nu toe niet echt gezien, misschien met uitzondering van een aantal initiatieven, zoals Waterstromen. Het succes van een goede afzet van reststromen wordt bepaald door kwantiteit en kwaliteit.
Eind vorige eeuw werd in de autobranche de organisatie Autorecycling Nederland opgericht. Ik was daarbij betrokken. Doel was om een hoger hergebruik te realiseren bij demontage van auto’s. Voor het ophalen een paar rubber strips per bedrijf was namelijk nooit veel belangstelling vanwege de geringe baten. Maar als je als verwerkingsbedrijf bij alle autodemontagebedrijven rubber kan ophalen, wordt het ineens interessant. Ook voor het autodemontage bedrijf, sommig restafval kreeg ineens een positieve geldwaarde.
Dat kan ook zomaar voor de RWZI’s gelden. Als ze met z’n allen gaan samenwerken en op landelijk niveau collectief contracten gaan afsluiten met afnemers dan kan dat voor beide partijen interessant worden. Bijvoorbeeld voor struviet. Zeker nu de totale gevolgen van kunstmest steeds meer onder het vergrootglas komen, zou struviet een geweldige vervanger kunnen zijn.
En een centrale organisatie, zoals ARN bij de autosector heeft nog meer voordelen. Je kunt een veel directere samenwerking met partijen als Wetsus en KWR tot stand brengen, waarbij uit een deel van de opbrengsten van de restproducten onderzoek gefinancierd kan worden om nog effectiever en efficiënter te worden met de terugwinning. Je zou dan ook kunnen kijken in hoeverre je samenwerkingen zou kunnen aangaan met bedrijven, die nu hun afvalwater moeten voorzuiveren. Bij Waterstromen werd zo’n samenwerking al tot stand gebracht met een voedselproducent en een leerlooier.
En als het echt succesvol zou worden, zou het zelfs kunnen leiden tot lagere belastingen(verontreinigingsheffing). Wat mij betreft is er wel één belangrijke voorwaarde aan verbonden, namelijk dat het zuiveren van communaal afvalwater altijd een publieke aangelegenheid blijft.
Wil Borm
Adviesgroep Borm & Huijgens - integraal waterbeheer
Redactie: dank, is gecorrigeerd.