0
0
0
s2smodern

Drinkwaterbedrijf PWN is begonnen met de aanleg van wat het grootste drijvende ‘dynamische’ zonnepark van Europa moet worden. In het bekken in Andijk drijven straks vijftien ronde eilanden met in totaal 67.000 zonnepanelen die met de zon meebewegen.

Daarmee wordt het volgens PWN het grootste drijvende ‘dynamische’ zonnepark van Europa. Nog groter is het zonnepark dat ten noorden van Zwolle in een zandwinplas drijft. Dat bestaat uit 72.000 panelen, die samen ruim 18 hectare beslaan, maar niet meebewegen met de zon. De capaciteit is 27,4 megawatt. Het park is eigendom van een consortium waarvan onder andere Energiefonds Overijssel deel uitmaakt.

Waterbedrijf Evides opende medio juli op de Rotterdamse productielocatie Kralingen een zonnepark dat zich zowel op het land als in het water bevindt en dat tot nu toe als het grootste drijvende zonvolgende park van Europa gold. Hier voorzien in totaal 4787 panelen met een vermogen van 1628 kilowatt de waterzuiveringsinstallaties van Evides van stroom.

Net als Evides werkt PWN in Andijk samen met het bedrijf Floating Solar. Dat is nu bijna klaar met de aanleg van het tweede eiland.

Ecologie
PWN wil niet dat de energieopwekking invloed heeft op de waterkwaliteit. Daarom worden eerst drie eilanden aangelegd, waarvan er een wordt volgehangen met sensoren die de waterkwaliteit permanent monitoren op bijvoorbeeld algenvorming, lichtdoorlating en ecologie. Pas als blijkt dat er geen ‘significant negatieve’ effecten zijn op de waterkwaliteit en de natuur, begint de aanleg van de volgende eilanden.

"Er is geen aanleiding om te denken dat het niet zou kunnen, maar we willen het zeker weten", zegt woordvoerder Lilly Wanjon van PWN. "Het is een belangrijk rustareaal voor vogels." Voor het onderzoek wordt ongeveer een jaar uitgetrokken.

De eilanden hebben elk een doorsnee van 140 meter doorsnee en een gezamenlijk vermogen van ruim 22 megawatt. Ze moeten bijdragen aan de doelstelling van PWN om in 2050 energieneutraal te zijn.

Slim combineren
De constructie van de installaties is zodanig open dat het zonlicht merendeels doorgelaten wordt. Sensoren meten de sterkte van de zon, de windkracht en andere parameters en zorgen volgens Floating Solar voor een optimaal resultaat. De panelen draaien met lieren mee in de richting van de zon.

Met de locatiekeuze - in het spaarbekken waar IJsselmeerwater wordt opgeslagen om er drinkwater van te maken - wil PWN functies slim combineren. "Zo worden we steeds duurzamer en blijft er meer ruimte over voor landschap en natuur", verklaart het drinkwaterbedrijf.

 

MEER INFORMATIE

Nieuwsbericht PWN
H2O-bericht: Nieuw zonnepark Evides heeft drijvende panelen die zon volgen
H2O-bericht: Zwolle heeft grootste drijvende zonnepark van Europa
H2O-bericht: Waterschappen komen op stoom met plaatsen zonnepanelen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bij de invoering van de WACC was destijds al bekend dat deze niet voldoende ruimte zou bieden bij een toename van de investeringsomvang. Dus de nu voorgestelde correctie is niet meer dan logisch. De noodzaak van een goede openbare drinkwatervoorziening voor de volksgezondheid staat immers niet ter discussie!
Op zichzelf zegt de overschrijding van risicogrenzen nog niets over de werkelijke risico's. Ook niet over cumulatie van risico's en wat voor effecten deze hebben op het aquatisch milieu. In zijn algemeenheid wordt verwezen naar onderzoek in het buitenland waaruit blijkt dat er effecten zijn op vissen (geslachtsverandering) en macrofaunagemeenschappen gerelateerd aan de aanwezigheid van effluent met medicijnresten. "Gezien de vergelijkbare gehalten van medicijnresten die in het Nederlandse oppervlaktewater worden gevonden, zijn die effecten ook in Nederland niet uit te sluiten". Zou juist daar niet meer onderzoek naar moeten worden gedaan?
In dit H2O-artikel staat inderdaad dat er liters zouden zijn vergeleken, maar dat klopt niet. In het RIVM-rapport is te lezen dat voor onkruidbestrijdingsmiddelen de hoeveelheid werkzame stof is vergeleken. Er is dus rekening gehouden met de hoeveelheid werkzame stof per middel en in het rapport kunt u per stof de ontwikkeling in de verkoopcijfers zien. Het klopt inderdaad dat je kg glyfosaat niet zomaar met kg organische zuren kunt vergelijken. Maar dat er een factor 16 over het hoofd is gezien, klopt niet.
Het rapport laat ook zien hoeveel verkochte eenheden er zijn per jaar per type middel. Hierin is er geen sterke afname in het aantal verkochte eenheden te zien. Maar ook hier geldt dat het middel met de ene werkzame stof mogelijk een andere verpakkingsgrootte heeft dan het middel met de andere werkzame stof. Kortom: zie voor meer details het RIVM-rapport. De reactie dat de toename van het gebruik aan insecticiden zou zijn veroorzaakt door de buxusmot is op basis van de beschikbare gegevens niet te onderbouwen, maar het zou best mee kunnen spelen. Mogelijk geeft een nader onderzoek hier meer duidelijkheid over.
Ik dacht dat dit al lang gebeurde bij 300+ zuiveringen in Nederland gebaseerd op het onderzoek van KWR? Is toch ook al een input voor het landelijke Corona Dashbord. Wat is hier anders aan ? Wordt er samengewerkt en voortgebouwd op het werk van KWR?
Te vrezen valt dat deze ideeën stranden op onbegrip en verwijten, want misschien zit alle benodigde kennis er in, maar het mist uiteindelijk draagvlak. De partijen achter de energie-ideeën in H2O zouden ook moeten kunnen melden dat intensief is meegedacht door de huidige gebruikers van het IJsselmeer. En dat is helaas niet het geval, en is ook niet simpelweg op te lossen door mee te liften op een natuurproject?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.