secundair logo knw 1

Drijvende zonnepanelen in het bekken bij Andijk. Foto PWN

Drinkwaterbedrijf PWN is begonnen met de aanleg van wat het grootste drijvende ‘dynamische’ zonnepark van Europa moet worden. In het bekken in Andijk drijven straks vijftien ronde eilanden met in totaal 67.000 zonnepanelen die met de zon meebewegen.

Daarmee wordt het volgens PWN het grootste drijvende ‘dynamische’ zonnepark van Europa. Nog groter is het zonnepark dat ten noorden van Zwolle in een zandwinplas drijft. Dat bestaat uit 72.000 panelen, die samen ruim 18 hectare beslaan, maar niet meebewegen met de zon. De capaciteit is 27,4 megawatt. Het park is eigendom van een consortium waarvan onder andere Energiefonds Overijssel deel uitmaakt.

Waterbedrijf Evides opende medio juli op de Rotterdamse productielocatie Kralingen een zonnepark dat zich zowel op het land als in het water bevindt en dat tot nu toe als het grootste drijvende zonvolgende park van Europa gold. Hier voorzien in totaal 4787 panelen met een vermogen van 1628 kilowatt de waterzuiveringsinstallaties van Evides van stroom.

Net als Evides werkt PWN in Andijk samen met het bedrijf Floating Solar. Dat is nu bijna klaar met de aanleg van het tweede eiland.

Ecologie
PWN wil niet dat de energieopwekking invloed heeft op de waterkwaliteit. Daarom worden eerst drie eilanden aangelegd, waarvan er een wordt volgehangen met sensoren die de waterkwaliteit permanent monitoren op bijvoorbeeld algenvorming, lichtdoorlating en ecologie. Pas als blijkt dat er geen ‘significant negatieve’ effecten zijn op de waterkwaliteit en de natuur, begint de aanleg van de volgende eilanden.

"Er is geen aanleiding om te denken dat het niet zou kunnen, maar we willen het zeker weten", zegt woordvoerder Lilly Wanjon van PWN. "Het is een belangrijk rustareaal voor vogels." Voor het onderzoek wordt ongeveer een jaar uitgetrokken.

De eilanden hebben elk een doorsnee van 140 meter doorsnee en een gezamenlijk vermogen van ruim 22 megawatt. Ze moeten bijdragen aan de doelstelling van PWN om in 2050 energieneutraal te zijn.

Slim combineren
De constructie van de installaties is zodanig open dat het zonlicht merendeels doorgelaten wordt. Sensoren meten de sterkte van de zon, de windkracht en andere parameters en zorgen volgens Floating Solar voor een optimaal resultaat. De panelen draaien met lieren mee in de richting van de zon.

Met de locatiekeuze - in het spaarbekken waar IJsselmeerwater wordt opgeslagen om er drinkwater van te maken - wil PWN functies slim combineren. "Zo worden we steeds duurzamer en blijft er meer ruimte over voor landschap en natuur", verklaart het drinkwaterbedrijf.

 

MEER INFORMATIE

Nieuwsbericht PWN
H2O-bericht: Nieuw zonnepark Evides heeft drijvende panelen die zon volgen
H2O-bericht: Zwolle heeft grootste drijvende zonnepark van Europa
H2O-bericht: Waterschappen komen op stoom met plaatsen zonnepanelen

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Johan FliermanDe metingen van die afgelopen 120 jaar geven maar al te duidelijk aan hoeveel invloed dus de mens heeft.
Nu dan 7 miljard mensen die echt geen stapje terug willen doen.
We blijven dus al die fossiele materialen gewoon in de fik steken.
De wereld wordt daar een aardig stormachtig ruig planeetje van.
Veel succes met deze geweldige actie, samenwerken met onze buren! Maar vergeet niet dat ze in Duitsland een andere taal spreken, ook m.b.t. het water, meetmethodes, waarden en normen. 

De aarde regelt haar zaken zelf daar hebben we als mensen geen enkele invloed op ze is er al miljarden jaren en we meten pas 120 jaar onze invloed dus…
Als de twee probleemkelders zijn afgesloten dan lopen we toch geen risico meer? Of zijn de verkeerde kelders per ongeluk afgesloten?
De waterschappen blijven achter bij de hoeveelheden neerslag die de komende jaren op ons afkomen. Dijkverhoging zal geen uitweg bieden in de ontstane situatie en zelfs gevaarlijk. Geef water zelf de ruimte in de huidige tijd en ga het gesprek aan met de landbouw of laat de landbouw zelf beslissen in kritieke regio's. Neerslaghoeveelheden van boven de 100 mm in een etmaal is geen uitzondering in deze tijd fase.