0
0
0
s2sdefault

Drinkwaterbedrijf PWN is begonnen met de aanleg van wat het grootste drijvende ‘dynamische’ zonnepark van Europa moet worden. In het bekken in Andijk drijven straks vijftien ronde eilanden met in totaal 67.000 zonnepanelen die met de zon meebewegen.

Daarmee wordt het volgens PWN het grootste drijvende ‘dynamische’ zonnepark van Europa. Nog groter is het zonnepark dat ten noorden van Zwolle in een zandwinplas drijft. Dat bestaat uit 72.000 panelen, die samen ruim 18 hectare beslaan, maar niet meebewegen met de zon. De capaciteit is 27,4 megawatt. Het park is eigendom van een consortium waarvan onder andere Energiefonds Overijssel deel uitmaakt.

Waterbedrijf Evides opende medio juli op de Rotterdamse productielocatie Kralingen een zonnepark dat zich zowel op het land als in het water bevindt en dat tot nu toe als het grootste drijvende zonvolgende park van Europa gold. Hier voorzien in totaal 4787 panelen met een vermogen van 1628 kilowatt de waterzuiveringsinstallaties van Evides van stroom.

Net als Evides werkt PWN in Andijk samen met het bedrijf Floating Solar. Dat is nu bijna klaar met de aanleg van het tweede eiland.

Ecologie
PWN wil niet dat de energieopwekking invloed heeft op de waterkwaliteit. Daarom worden eerst drie eilanden aangelegd, waarvan er een wordt volgehangen met sensoren die de waterkwaliteit permanent monitoren op bijvoorbeeld algenvorming, lichtdoorlating en ecologie. Pas als blijkt dat er geen ‘significant negatieve’ effecten zijn op de waterkwaliteit en de natuur, begint de aanleg van de volgende eilanden.

"Er is geen aanleiding om te denken dat het niet zou kunnen, maar we willen het zeker weten", zegt woordvoerder Lilly Wanjon van PWN. "Het is een belangrijk rustareaal voor vogels." Voor het onderzoek wordt ongeveer een jaar uitgetrokken.

De eilanden hebben elk een doorsnee van 140 meter doorsnee en een gezamenlijk vermogen van ruim 22 megawatt. Ze moeten bijdragen aan de doelstelling van PWN om in 2050 energieneutraal te zijn.

Slim combineren
De constructie van de installaties is zodanig open dat het zonlicht merendeels doorgelaten wordt. Sensoren meten de sterkte van de zon, de windkracht en andere parameters en zorgen volgens Floating Solar voor een optimaal resultaat. De panelen draaien met lieren mee in de richting van de zon.

Met de locatiekeuze - in het spaarbekken waar IJsselmeerwater wordt opgeslagen om er drinkwater van te maken - wil PWN functies slim combineren. "Zo worden we steeds duurzamer en blijft er meer ruimte over voor landschap en natuur", verklaart het drinkwaterbedrijf.

 

MEER INFORMATIE

Nieuwsbericht PWN
H2O-bericht: Nieuw zonnepark Evides heeft drijvende panelen die zon volgen
H2O-bericht: Zwolle heeft grootste drijvende zonnepark van Europa
H2O-bericht: Waterschappen komen op stoom met plaatsen zonnepanelen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

De reactie met betrekking tot beperkt zijn tot kano's en vlotten is niet correct. Ik ben met mijn boot van 10 x 3.5 meter gevaren tot aan Hardenberg, geen probleem.
Goedkoop en effectief lijkt mij "Cloud Seeding". Schiet in overleg met meteorologische dienst een raket met droogijs de wolken in boven een minder gevoelig gebied en laat het daar alvast lekker uitregenen.
Ik las ergens dat een stuwmeer vol was. Dit had voor deze regenperiode deels geleegd moeten worden. Nu moest dit stuwmeer zijn sluizen openen tijdens de regenval wat de ramp heeft verergerd.
Dit is goed nieuws dat de Tweede Kamer akkoord gaat met de afschaffing van de geborgde zetels in het bestuur van de waterschappen. De geborgde zetels waren ons - als democratisch gekozen bestuursleden - altijd een doorn in het oog.
Gisela Döll, Oud-bestuurslid HH Delfland
@Hans MiddendorpKlopt niet Hans. Zoals altijd ben je weer stigmatiserend bezig. Bedrijven worden helemaal niet ontzien in waterheffing. Er is alleen een klein probleem juist bij kleine bedrijven. En dat juist stip ik aan. Ik wil ook nog even beklemtonen als geborgd AB lid voor bedrijven, dus hoe zuiver wil je het hebben?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.