0
0
0
s2smodern

Evides Waterbedrijf heeft op de Rotterdamse drinkwaterproductielocatie Kralingen een zonnepark geopend dat zich zowel op land als op water bevindt. Bij het deel op het spaarbekken zorgen lieren en sensoren ervoor dat de panelen kunnen meedraaien met de zon. Met één hectare is dit nu het grootste zonvolgende drijvende zonnepark in Europa.

Evides wil de productie van drinkwater energieneutraal maken en het nieuwe zonnepark op productielocatie Kralingen brengt dit een stapje dichter bij. Het afgelopen vrijdag geopende park telt 4.787 panelen, die een vermogen van 1.628 kilowattpiek hebben. De jaaropbrengst is ruim 2 gigawattuur. Dat komt overeen met wat 650 huishoudens gemiddeld in een jaar verbruiken. De stroom wordt geleverd aan de waterzuiveringsinstallaties op het Evides-terrein.

Zonne-eiland in spaarbekken
Het zonnepark bevindt zich gedeeltelijk op water en gedeeltelijk op land. Het drijvende deel ligt in het spaarbekken waar rivierwater wordt opgeslagen om er drinkwater van te maken. Deze installatie heeft een cirkelvorm en meet één hectare. Tussen het bekken en het hoofdkantoor van Evides ligt nog een halve hectare aan zonnepanelen.

De panelen die op het bekken dobberen, kunnen de zon volgen en dat is bijzonder. Volgens Evides en het bedrijf Floating Star gaat het om het momenteel grootste zonvolgende drijvende zonnepark in Europa en misschien zelfs in de wereld. In Zwolle is eerder deze maand het grootste drijvende zonnepark van Europa in bedrijf gegaan, maar daar bewegen de 72 duizend panelen niet mee met de zon.

In Kralingen draait het zonne-eiland met behulp van lieren. Daarvoor meten sensoren de sterkte van de zon, de windkracht en andere parameters. De zonnekracht wordt op deze manier zo effectief mogelijk benut. De drijvende panelen brengen tot 30 procent meer op dan panelen op land.

Mogelijkheden bij alle bekkens onderzocht
Het is de tweede zonnepark van Evides na het park op land op productielocatie Braakman bij Terneuzen. Het waterbedrijf wil kijken of het mogelijk is om panelen op alle spaarbekkens te plaatsen. Vooral de drie grote bekkens in de Brabantse Biesbosch — De Gijster, Honderd en Dertig en Petrusplaat — bieden aantrekkelijke kansen. De voorwaarde is dat drijvende zonnepanelen geen negatieve effecten hebben op de waterkwaliteit en de ecologie. Dat zal nu in Kralingen worden onderzocht.

Evides bezit het zonnepark niet zelf, omdat het bedrijf zich wil concentreren op de kerntaak van goed en betrouwbaar drinkwater leveren. Floating Star heeft het park gefinancierd en geplaatst en is ook verantwoordelijk voor het beheer. Het bedrijf blijft eigenaar van de panelen. Bij nieuwe projecten voor het opwekken van duurzame energie wil Evides op een vergelijkbare manier met professionele partijen samenwerken.

 

MEER INFORMATIE
Evides over opening van zonnepark in Kralingen
H2O-bericht over zonneparken in Zwolle en Kralingen
H2O-bericht over eerste zonnepark Evides (2018)
H2O-bericht over herstel spaarbekken De Gijster
H2O-vakartikel over effect zonnepanelen op waterkwaliteit

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

I.p.v. verbieden simpele oplossingen stimuleren. Hier een suggestie.
Bij 2 toiletten in huis gebruik er 1 voor de kleine boodschap en spoel deze pas voor het slapen gaan door en niet na elke plas.
Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.