secundair logo knw 1

Het zonne-eiland en de panelen op land met verderop de Van Brienenoordbrug I foto: Evides

Evides Waterbedrijf heeft op de Rotterdamse drinkwaterproductielocatie Kralingen een zonnepark geopend dat zich zowel op land als op water bevindt. Bij het deel op het spaarbekken zorgen lieren en sensoren ervoor dat de panelen kunnen meedraaien met de zon. Met één hectare is dit nu het grootste zonvolgende drijvende zonnepark in Europa.

Evides wil de productie van drinkwater energieneutraal maken en het nieuwe zonnepark op productielocatie Kralingen brengt dit een stapje dichter bij. Het afgelopen vrijdag geopende park telt 4.787 panelen, die een vermogen van 1.628 kilowattpiek hebben. De jaaropbrengst is ruim 2 gigawattuur. Dat komt overeen met wat 650 huishoudens gemiddeld in een jaar verbruiken. De stroom wordt geleverd aan de waterzuiveringsinstallaties op het Evides-terrein.

Zonne-eiland in spaarbekken
Het zonnepark bevindt zich gedeeltelijk op water en gedeeltelijk op land. Het drijvende deel ligt in het spaarbekken waar rivierwater wordt opgeslagen om er drinkwater van te maken. Deze installatie heeft een cirkelvorm en meet één hectare. Tussen het bekken en het hoofdkantoor van Evides ligt nog een halve hectare aan zonnepanelen.

De panelen die op het bekken dobberen, kunnen de zon volgen en dat is bijzonder. Volgens Evides en het bedrijf Floating Star gaat het om het momenteel grootste zonvolgende drijvende zonnepark in Europa en misschien zelfs in de wereld. In Zwolle is eerder deze maand het grootste drijvende zonnepark van Europa in bedrijf gegaan, maar daar bewegen de 72 duizend panelen niet mee met de zon.

In Kralingen draait het zonne-eiland met behulp van lieren. Daarvoor meten sensoren de sterkte van de zon, de windkracht en andere parameters. De zonnekracht wordt op deze manier zo effectief mogelijk benut. De drijvende panelen brengen tot 30 procent meer op dan panelen op land.

Mogelijkheden bij alle bekkens onderzocht
Het is de tweede zonnepark van Evides na het park op land op productielocatie Braakman bij Terneuzen. Het waterbedrijf wil kijken of het mogelijk is om panelen op alle spaarbekkens te plaatsen. Vooral de drie grote bekkens in de Brabantse Biesbosch — De Gijster, Honderd en Dertig en Petrusplaat — bieden aantrekkelijke kansen. De voorwaarde is dat drijvende zonnepanelen geen negatieve effecten hebben op de waterkwaliteit en de ecologie. Dat zal nu in Kralingen worden onderzocht.

Evides bezit het zonnepark niet zelf, omdat het bedrijf zich wil concentreren op de kerntaak van goed en betrouwbaar drinkwater leveren. Floating Star heeft het park gefinancierd en geplaatst en is ook verantwoordelijk voor het beheer. Het bedrijf blijft eigenaar van de panelen. Bij nieuwe projecten voor het opwekken van duurzame energie wil Evides op een vergelijkbare manier met professionele partijen samenwerken.

 

MEER INFORMATIE
Evides over opening van zonnepark in Kralingen
H2O-bericht over zonneparken in Zwolle en Kralingen
H2O-bericht over eerste zonnepark Evides (2018)
H2O-bericht over herstel spaarbekken De Gijster
H2O-vakartikel over effect zonnepanelen op waterkwaliteit

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):