0
0
0
s2smodern

Evides Waterbedrijf heeft op de Rotterdamse drinkwaterproductielocatie Kralingen een zonnepark geopend dat zich zowel op land als op water bevindt. Bij het deel op het spaarbekken zorgen lieren en sensoren ervoor dat de panelen kunnen meedraaien met de zon. Met één hectare is dit nu het grootste zonvolgende drijvende zonnepark in Europa.

Evides wil de productie van drinkwater energieneutraal maken en het nieuwe zonnepark op productielocatie Kralingen brengt dit een stapje dichter bij. Het afgelopen vrijdag geopende park telt 4.787 panelen, die een vermogen van 1.628 kilowattpiek hebben. De jaaropbrengst is ruim 2 gigawattuur. Dat komt overeen met wat 650 huishoudens gemiddeld in een jaar verbruiken. De stroom wordt geleverd aan de waterzuiveringsinstallaties op het Evides-terrein.

Zonne-eiland in spaarbekken
Het zonnepark bevindt zich gedeeltelijk op water en gedeeltelijk op land. Het drijvende deel ligt in het spaarbekken waar rivierwater wordt opgeslagen om er drinkwater van te maken. Deze installatie heeft een cirkelvorm en meet één hectare. Tussen het bekken en het hoofdkantoor van Evides ligt nog een halve hectare aan zonnepanelen.

De panelen die op het bekken dobberen, kunnen de zon volgen en dat is bijzonder. Volgens Evides en het bedrijf Floating Star gaat het om het momenteel grootste zonvolgende drijvende zonnepark in Europa en misschien zelfs in de wereld. In Zwolle is eerder deze maand het grootste drijvende zonnepark van Europa in bedrijf gegaan, maar daar bewegen de 72 duizend panelen niet mee met de zon.

In Kralingen draait het zonne-eiland met behulp van lieren. Daarvoor meten sensoren de sterkte van de zon, de windkracht en andere parameters. De zonnekracht wordt op deze manier zo effectief mogelijk benut. De drijvende panelen brengen tot 30 procent meer op dan panelen op land.

Mogelijkheden bij alle bekkens onderzocht
Het is de tweede zonnepark van Evides na het park op land op productielocatie Braakman bij Terneuzen. Het waterbedrijf wil kijken of het mogelijk is om panelen op alle spaarbekkens te plaatsen. Vooral de drie grote bekkens in de Brabantse Biesbosch — De Gijster, Honderd en Dertig en Petrusplaat — bieden aantrekkelijke kansen. De voorwaarde is dat drijvende zonnepanelen geen negatieve effecten hebben op de waterkwaliteit en de ecologie. Dat zal nu in Kralingen worden onderzocht.

Evides bezit het zonnepark niet zelf, omdat het bedrijf zich wil concentreren op de kerntaak van goed en betrouwbaar drinkwater leveren. Floating Star heeft het park gefinancierd en geplaatst en is ook verantwoordelijk voor het beheer. Het bedrijf blijft eigenaar van de panelen. Bij nieuwe projecten voor het opwekken van duurzame energie wil Evides op een vergelijkbare manier met professionele partijen samenwerken.

 

MEER INFORMATIE
Evides over opening van zonnepark in Kralingen
H2O-bericht over zonneparken in Zwolle en Kralingen
H2O-bericht over eerste zonnepark Evides (2018)
H2O-bericht over herstel spaarbekken De Gijster
H2O-vakartikel over effect zonnepanelen op waterkwaliteit

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In de praktijk van het hoogheemraadschap van Delfland komt het 'oplossen van de agrarische weeffout' er op neer dat de subcategorie wegen (de andere helft van de categorie Ongebouwd) gewoon flink minder gaat betalen. Nogal wiedes, als je de 400% wegenopslag afschaft. Ruwweg een korting van 1 miljoen, die de andere categorieën mogen betalen. De wegbeheerders hadden er niet om gevraagd, en ook de boeren in nDelfland worden er gen cent wijzer van.
In de praktijk betalen de inwoners van Delfland al 90% van de watersysteemheffing, dus die draaien ook op voor deze lastenverlichting voor wegen. En even voor de orde van grootte: de subcategorie boeren binnen Ongebouwd betalen samen ook ongeveer 1 miljoen. Tja.
@D.D.de Gunst De naam Levvel is gebaseerd op 'Lely’s Erfgoed Veiliggesteld' in palindroom.
Geachte dames en heren,
Kunt u mij vertellen wat de naam levvel betekent?
Nederland is altijd al het braafste jongetje geweest, dus dan vraag ik me af: hoe doet de rest het?
De kop van dit artikel is nogal misleidend. "Nieuwe indicator gaat uitspoeling fosfaat tegen". Grappig, maar deed de oude indicator dat dan niet? Trouwens, indicatoren gaan natuurlijk nooit "iets tegen". Bovendien, fosfaat bindt toch in de bodem?
Volgens minister Schouten gaat de nieuwe #fosfaat indicator de uitspoeling van #nitraat tegen: H2O citeert: "...kunnen boeren met de gecombineerde fosfaatindicator beter bepalen hoeveel meststoffen de bodem nodig heeft... dit voorkomt uitspoeling van nitraat naar oppervlakte- en grondwater." Het gaat dus om nitraat, niet om fosfaat (want fosfaat bindt in de bodem).
En even verderop lezen we: "De meeste agrariërs kunnen op basis van de indicator evenveel tot zelfs iets meer bemesten op hun percelen dan ze nu doen." Uitspoeling tegengaan door iets meer te bemesten? Het klinkt als fake news.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.