secundair logo knw 1

In een zandwinplas zijn 72 duizend zonnepanelen geplaatst I foto: Energiefonds Overijssel

In een plas ten noorden van Zwolle dobberen 72 duizend zonnepanelen, die samen ruim achttien hectare beslaan. Dit drijvende zonnepark is het grootste van Europa. In de wereld zijn er alleen in China grotere te vinden.

De zonnepanelen liggen in de Bomhofsplas, een industriewater waar al dertig jaar zand wordt gewonnen. Op 30 procent van het wateroppervlak zijn de 72 duizend panelen geplaatst. Het park wordt morgen – 1 juli – aangesloten op het elektriciteitsnet.

Stroom voor 7.200 huishoudens
De capaciteit is 27,4 megawatt en in het eerste volledige jaar wordt een productie van 25 gigawattuur verwacht. Daarmee kunnen 7.200 huishoudens in Zwolle van groene stroom worden voorzien. 

Het zonnepark is gebouwd door GroenLeven, de marktleider in grootschalige zonne-energie in Nederland. Dit bedrijf bezat tot vandaag de aandelen. De eigendomspapieren zijn nu overgedragen aan een consortium, waartoe Energiefonds Overijssel, Blauwvinger Energie en een private investeerder behoren. Inwoners van Zwolle en andere belangstellenden krijgen na de zomer de mogelijkheid om financieel te participeren.

Er is volgens de betrokken partijen rekening gehouden met het leven onder en boven water. Zo zijn glas-glas panelen en brede lichtstraten gebruikt, waardoor licht het water blijft raken. Ook zijn drie biohutten geïnstalleerd. Zij bieden bescherming en voedsel voor visjes en waterdiertjes.

Deels drijvend zonnepark van Evides
Drinkwaterbedrijven en waterschappen laten zich eveneens niet onbetuigd, al zijn hun initiatieven kleinschaliger. Een nieuw voorbeeld is het deels drijvende zonnepark van Evides Waterbedrijf, dat te vinden is op de productielocatie Kralingen in Rotterdam. Hier zijn in totaal zo’n 4.800 zonnepanelen op land en water geplaatst. Op jaarbasis wordt ongeveer 1,7 miljoen kilowattuur aan energie opgewekt voor gebruik op de productielocatie. Het park is inmiddels een kleine maand in bedrijf en wordt op 10 juli officieel geopend. 

Volgens Evides blijft het niet hierbij en ligt de toekomst van het opwekken van eigen stroom op het water. Het waterbedrijf kijkt onder meer naar de mogelijkheid om zonnepanelen op de drie spaarbekkens in De Biesbosch te plaatsen. Evides heeft berekend dat vanwege de grootte van deze bekkens – samen 650 hectare – hier 100 procent van het stroomgebruik kan worden opgewekt.

 

MEER INFORMATIE
Energiefonds Overijssel over Zwols zonnepark
Evides over deels drijvend zonnepark in Rotterdam
H2O-bericht: zonnepanelen op water in natuurgebieden
H2O-bericht: initiatieven van waterschappen en Evides
H2O-bericht: STOWA-handreiking voor vergunningverlening
H2O-bericht: opbrengst zonnepanelen op land en op water
H2O-vakartikel: effect drijvende zonnepanelen op waterkwaliteit

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):
 
@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.