secundair logo knw 1

De Japanse duizendknoop komt het meest voor I Foto: HOerwin56 via Pixabay

Een praktijkproef waarbij de Aziatische duizendknoop met heet water wordt bestreden, heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd. De uitheemse woekerplant is na drie jaar weliswaar verzwakt maar nergens helemaal weg, meldt de provincie Gelderland.

Maaien en afvoeren, verhitten van besmette grond, toedienen van stroomstoten, injecteren van ozon, uitzetten van de Japanse bladvlo, afgraven van grond. Allerlei methoden worden er ingezet om de Aziatische duizendknoop en dan vooral de uit Japan afkomstige variant te lijf te gaan. Maar geen enkele is zaligmakend; het blijkt erg lastig om van de woekeraar af te komen. In Gelderland is de relatief nieuwe bestrijdingsmethode van heet water onder de loep genomen. Deze wordt in de praktijk geregeld gebruikt.

De proef om hiermee de Aziatische duizendknoop definitief te verwijderen, is volgens de provincie Gelderland – opdrachtgever van het onderzoek – niet succesvol. Dat blijkt uit een tussenrapportage van het kennisinstituut Probos over de jaren 2018 tot en met 2020. Gedurende deze periode hebben enkele aannemers de plant in ruim dertig wegbermen vijf tot zeven keer per jaar behandeld. Maar nergens is het gelukt om de duizendknoop voor honderd procent weg te krijgen.

Wortelstengels afgenomen
Bij de methode wordt water dat tegen het kookpunt aanzit (ongeveer 98 graden Celsius) over de plant gesproeid. Hierdoor gaan de bovengrondse delen kapot. Vaak combineert de aannemer dit met het injecteren van heet water in de grond, waardoor de duizendknoopwortels lokaal verzwakken. Door brandwondjes en beschadiging van celwanden gaan wortels veelal dood. De wortels die overleven, zouden vatbaar worden voor schimmels.

De wortelstengels blijken bij de proef met 40 tot 90 procent te zijn afgenomen. De verschillen kunnen komen door het aantal behandelingen per jaar en de hoeveelheid water die per keer wordt geïnjecteerd, aldus Probos. Ook is de aanpak effectiever op schaduwrijke plekken dan op plekken met veel licht. In waterhoudende bodems, bijvoorbeeld langs waterkanten, neemt de hitte van het geïnjecteerde water vaak te snel af in de bodem om veel effect op de wortels te hebben.

Plant niet volledig bestreden
De duizendknoop is nog aanwezig op de proeflocaties, zij het minder en lager. Wortels die niet in contact zijn gekomen met heet water, lopen volledig gezond uit. De conclusie is duidelijk, vindt de provincie: de duizendknoop kan met heet water niet volledig worden bestreden. Wel wordt de proef op een paar locaties tot en met eind 2022 voortgezet, om te kijken of toch niet sprake is van ‘de aanhouder wint’.

De provincie wijst nog op een ander nadeel van de bestrijdingswijze met heet water. De kosten zijn erg hoog. Om op locatie water op temperatuur te brengen en houden, is er veel energie nodig. Ook moet vrij veel water naar de plek worden gebracht.

 

MEER INFORMATIE
Bericht Provincie Gelderland
Rapportage van Probos
H2O Actueel: actie haven Rotterdam
H2O Actueel: Japanse bladvlo
H2O Actueel: injecteren met ozon
H2O Actueel: verhittingstechniek
H2O Actueel: stroommethode

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?