Een praktijkproef waarbij de Aziatische duizendknoop met heet water wordt bestreden, heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd. De uitheemse woekerplant is na drie jaar weliswaar verzwakt maar nergens helemaal weg, meldt de provincie Gelderland.

Maaien en afvoeren, verhitten van besmette grond, toedienen van stroomstoten, injecteren van ozon, uitzetten van de Japanse bladvlo, afgraven van grond. Allerlei methoden worden er ingezet om de Aziatische duizendknoop en dan vooral de uit Japan afkomstige variant te lijf te gaan. Maar geen enkele is zaligmakend; het blijkt erg lastig om van de woekeraar af te komen. In Gelderland is de relatief nieuwe bestrijdingsmethode van heet water onder de loep genomen. Deze wordt in de praktijk geregeld gebruikt.

De proef om hiermee de Aziatische duizendknoop definitief te verwijderen, is volgens de provincie Gelderland – opdrachtgever van het onderzoek – niet succesvol. Dat blijkt uit een tussenrapportage van het kennisinstituut Probos over de jaren 2018 tot en met 2020. Gedurende deze periode hebben enkele aannemers de plant in ruim dertig wegbermen vijf tot zeven keer per jaar behandeld. Maar nergens is het gelukt om de duizendknoop voor honderd procent weg te krijgen.

Wortelstengels afgenomen
Bij de methode wordt water dat tegen het kookpunt aanzit (ongeveer 98 graden Celsius) over de plant gesproeid. Hierdoor gaan de bovengrondse delen kapot. Vaak combineert de aannemer dit met het injecteren van heet water in de grond, waardoor de duizendknoopwortels lokaal verzwakken. Door brandwondjes en beschadiging van celwanden gaan wortels veelal dood. De wortels die overleven, zouden vatbaar worden voor schimmels.

De wortelstengels blijken bij de proef met 40 tot 90 procent te zijn afgenomen. De verschillen kunnen komen door het aantal behandelingen per jaar en de hoeveelheid water die per keer wordt geïnjecteerd, aldus Probos. Ook is de aanpak effectiever op schaduwrijke plekken dan op plekken met veel licht. In waterhoudende bodems, bijvoorbeeld langs waterkanten, neemt de hitte van het geïnjecteerde water vaak te snel af in de bodem om veel effect op de wortels te hebben.

Plant niet volledig bestreden
De duizendknoop is nog aanwezig op de proeflocaties, zij het minder en lager. Wortels die niet in contact zijn gekomen met heet water, lopen volledig gezond uit. De conclusie is duidelijk, vindt de provincie: de duizendknoop kan met heet water niet volledig worden bestreden. Wel wordt de proef op een paar locaties tot en met eind 2022 voortgezet, om te kijken of toch niet sprake is van ‘de aanhouder wint’.

De provincie wijst nog op een ander nadeel van de bestrijdingswijze met heet water. De kosten zijn erg hoog. Om op locatie water op temperatuur te brengen en houden, is er veel energie nodig. Ook moet vrij veel water naar de plek worden gebracht.

 

MEER INFORMATIE
Bericht Provincie Gelderland
Rapportage van Probos
H2O Actueel: actie haven Rotterdam
H2O Actueel: Japanse bladvlo
H2O Actueel: injecteren met ozon
H2O Actueel: verhittingstechniek
H2O Actueel: stroommethode

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.
In Flevoland, en specifiek in het gebied Almere Oosterwold heeft het Waterschap Zuiderzeeland al een verordening gemaakt waarbij alle putten, ook kleiner dan 1 m3 per uur een meldingsplicht hebben, terwijl er geen waterbeheerplan voor de regio is. Het risico is meer onzekerheid en bureaucratie, zonder dat er waarborgen voor (stads)landbouw worden besproken.
... wie in haar beheersgebied grondwater gebruikt en grondwateronttrekkingen in zijn gebied ?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.