0
0
0
s2smodern

Een praktijkproef waarbij de Aziatische duizendknoop met heet water wordt bestreden, heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd. De uitheemse woekerplant is na drie jaar weliswaar verzwakt maar nergens helemaal weg, meldt de provincie Gelderland.

Maaien en afvoeren, verhitten van besmette grond, toedienen van stroomstoten, injecteren van ozon, uitzetten van de Japanse bladvlo, afgraven van grond. Allerlei methoden worden er ingezet om de Aziatische duizendknoop en dan vooral de uit Japan afkomstige variant te lijf te gaan. Maar geen enkele is zaligmakend; het blijkt erg lastig om van de woekeraar af te komen. In Gelderland is de relatief nieuwe bestrijdingsmethode van heet water onder de loep genomen. Deze wordt in de praktijk geregeld gebruikt.

De proef om hiermee de Aziatische duizendknoop definitief te verwijderen, is volgens de provincie Gelderland – opdrachtgever van het onderzoek – niet succesvol. Dat blijkt uit een tussenrapportage van het kennisinstituut Probos over de jaren 2018 tot en met 2020. Gedurende deze periode hebben enkele aannemers de plant in ruim dertig wegbermen vijf tot zeven keer per jaar behandeld. Maar nergens is het gelukt om de duizendknoop voor honderd procent weg te krijgen.

Wortelstengels afgenomen
Bij de methode wordt water dat tegen het kookpunt aanzit (ongeveer 98 graden Celsius) over de plant gesproeid. Hierdoor gaan de bovengrondse delen kapot. Vaak combineert de aannemer dit met het injecteren van heet water in de grond, waardoor de duizendknoopwortels lokaal verzwakken. Door brandwondjes en beschadiging van celwanden gaan wortels veelal dood. De wortels die overleven, zouden vatbaar worden voor schimmels.

De wortelstengels blijken bij de proef met 40 tot 90 procent te zijn afgenomen. De verschillen kunnen komen door het aantal behandelingen per jaar en de hoeveelheid water die per keer wordt geïnjecteerd, aldus Probos. Ook is de aanpak effectiever op schaduwrijke plekken dan op plekken met veel licht. In waterhoudende bodems, bijvoorbeeld langs waterkanten, neemt de hitte van het geïnjecteerde water vaak te snel af in de bodem om veel effect op de wortels te hebben.

Plant niet volledig bestreden
De duizendknoop is nog aanwezig op de proeflocaties, zij het minder en lager. Wortels die niet in contact zijn gekomen met heet water, lopen volledig gezond uit. De conclusie is duidelijk, vindt de provincie: de duizendknoop kan met heet water niet volledig worden bestreden. Wel wordt de proef op een paar locaties tot en met eind 2022 voortgezet, om te kijken of toch niet sprake is van ‘de aanhouder wint’.

De provincie wijst nog op een ander nadeel van de bestrijdingswijze met heet water. De kosten zijn erg hoog. Om op locatie water op temperatuur te brengen en houden, is er veel energie nodig. Ook moet vrij veel water naar de plek worden gebracht.

 

MEER INFORMATIE
Bericht Provincie Gelderland
Rapportage van Probos
H2O Actueel: actie haven Rotterdam
H2O Actueel: Japanse bladvlo
H2O Actueel: injecteren met ozon
H2O Actueel: verhittingstechniek
H2O Actueel: stroommethode

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.