secundair logo knw 1

De Japanse duizendknoop komt het meest voor I Foto: HOerwin56 via Pixabay

Een praktijkproef waarbij de Aziatische duizendknoop met heet water wordt bestreden, heeft niet het gewenste resultaat opgeleverd. De uitheemse woekerplant is na drie jaar weliswaar verzwakt maar nergens helemaal weg, meldt de provincie Gelderland.

Maaien en afvoeren, verhitten van besmette grond, toedienen van stroomstoten, injecteren van ozon, uitzetten van de Japanse bladvlo, afgraven van grond. Allerlei methoden worden er ingezet om de Aziatische duizendknoop en dan vooral de uit Japan afkomstige variant te lijf te gaan. Maar geen enkele is zaligmakend; het blijkt erg lastig om van de woekeraar af te komen. In Gelderland is de relatief nieuwe bestrijdingsmethode van heet water onder de loep genomen. Deze wordt in de praktijk geregeld gebruikt.

De proef om hiermee de Aziatische duizendknoop definitief te verwijderen, is volgens de provincie Gelderland – opdrachtgever van het onderzoek – niet succesvol. Dat blijkt uit een tussenrapportage van het kennisinstituut Probos over de jaren 2018 tot en met 2020. Gedurende deze periode hebben enkele aannemers de plant in ruim dertig wegbermen vijf tot zeven keer per jaar behandeld. Maar nergens is het gelukt om de duizendknoop voor honderd procent weg te krijgen.

Wortelstengels afgenomen
Bij de methode wordt water dat tegen het kookpunt aanzit (ongeveer 98 graden Celsius) over de plant gesproeid. Hierdoor gaan de bovengrondse delen kapot. Vaak combineert de aannemer dit met het injecteren van heet water in de grond, waardoor de duizendknoopwortels lokaal verzwakken. Door brandwondjes en beschadiging van celwanden gaan wortels veelal dood. De wortels die overleven, zouden vatbaar worden voor schimmels.

De wortelstengels blijken bij de proef met 40 tot 90 procent te zijn afgenomen. De verschillen kunnen komen door het aantal behandelingen per jaar en de hoeveelheid water die per keer wordt geïnjecteerd, aldus Probos. Ook is de aanpak effectiever op schaduwrijke plekken dan op plekken met veel licht. In waterhoudende bodems, bijvoorbeeld langs waterkanten, neemt de hitte van het geïnjecteerde water vaak te snel af in de bodem om veel effect op de wortels te hebben.

Plant niet volledig bestreden
De duizendknoop is nog aanwezig op de proeflocaties, zij het minder en lager. Wortels die niet in contact zijn gekomen met heet water, lopen volledig gezond uit. De conclusie is duidelijk, vindt de provincie: de duizendknoop kan met heet water niet volledig worden bestreden. Wel wordt de proef op een paar locaties tot en met eind 2022 voortgezet, om te kijken of toch niet sprake is van ‘de aanhouder wint’.

De provincie wijst nog op een ander nadeel van de bestrijdingswijze met heet water. De kosten zijn erg hoog. Om op locatie water op temperatuur te brengen en houden, is er veel energie nodig. Ook moet vrij veel water naar de plek worden gebracht.

 

MEER INFORMATIE
Bericht Provincie Gelderland
Rapportage van Probos
H2O Actueel: actie haven Rotterdam
H2O Actueel: Japanse bladvlo
H2O Actueel: injecteren met ozon
H2O Actueel: verhittingstechniek
H2O Actueel: stroommethode

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.