0
0
0
s2smodern

De Japanse duizendknoop is een invasieve exoot die waterschappen, Rijkswaterstaat en andere terreinbeheerders kopzorgen oplevert. Een nieuwe bestrijdingswijze is verhitten van besmette grond op hoge temperatuur. Volgens onderzoek is deze techniek erg effectief.

De Japanse duizendknoop zorgt door het hele land voor veel schade aan onder meer dijken, gebouwen en leidingen. Het is met de bestaande methoden erg lastig en vaak kostbaar om deze plant weg te krijgen vanwege het dikke en wijd vertakte wortelstelsel. Aannemingsmaatschappij Van Gelder en Van den Herik Zuigtechniek hebben daarom een nieuwe techniek ontwikkeld die gebaseerd is op verhitting. Hierbij wordt met duizendknoop besmette zandgrond gereinigd in een mobiele verhittingsmachine, die de naam JDKiller heeft gekregen.

Pionieren
De bedrijven hebben de methode niet meteen op de markt gebracht, maar eerst onafhankelijk laten testen door Wageningen University & Research (WUR), kenniscentrum Probos en boomtechnisch onderzoeks- en adviesbureau Tree-O-Logic. De uitkomsten zijn deze week gepubliceerd. Bij de test is besmette zandgrond van zes locaties behandeld met de thermische verhitter. Daarna hebben de onderzoekers in het groeiseizoen zeven weken lang gekeken of de Japanse duizendknoop toch weer de kop op zou steken.

Corné van den BergCorné van den Berg

Volgens hen is door de verhittingstechniek het aantal vitale wortelstokfragmenten met gemiddeld 99 procent afgenomen. Soms zijn ze helemaal verdwenen. Wat eventueel nog van de woekeraar in de grond is achtergebleven, kan met een nazorgplan worden bestreden. “Een mooi resultaat”, zegt Corné van den Berg, senior projectleider bij Aannemingsmaatschappij Van Gelder. “Onze techniek is nu bewezen effectief. Het was echt pionieren. We zijn hiermee al ruim twee jaar bezig.”

Hoge temperatuur
Bij de verhittingstechniek worden eerst de bovengrondse delen van de Japanse duizendknoop afgeknipt. Daarna volgt ontgraving en wordt grof materiaal zoals stenen en dikke wortelstronken met een sterrenzeef uit de grond gehaald. Van den Berg: “In de grond die overblijft, zitten alleen kleine fragmenten van de duizendknoop. Deze grond wordt gedoseerd in de mobiele installatie geladen en dan gedurende een bepaalde tijd op hoge temperatuur verhit. De temperatuur en de snelheid van de machine zijn zo afgesteld dat de Japanse duizendknoop doodgaat, maar zaden van andere planten kunnen overleven. Dat bewijst dat de grond nog levensvatbaar is.”

De mobiele installatie die op CO2-neutrale brandstof draait, wordt - mits mogelijk - geplaatst op de te behandelen locatie. Hoe zit het met het gevaar van verspreiding van duizendknoop? “Menselijk falen is de grootste verspreidingsbron bij bijvoorbeeld maaien of verslepen van grond”, zegt Van den Berg. “Dat speelt bij onze techniek niet, omdat we alles op locatie doen. Het enige risico is de afvoer van bovengrondse delen van de plant. We voeren die zorgvuldig af naar een erkende verwerker.”

 

-advertentie-

 

 

Maatwerk
De huidige mobiele installatie kan zo’n vijftig kubieke meter zandgrond per dag reinigen. Er wordt nu een grotere machine gebouwd die meer capaciteit heeft. Over de kosten voor opdrachtgevers is Van den Berg terughoudend. “Dat hangt van de locatie af, want het is elke keer maatwerk. Ik durf wel te zeggen dat onze verhittingstechniek niet duurder is dan andere technieken.”

De huidige machine is alleen geschikt voor zandgronden. Aannemingsmaatschappij Van Gelder en Van den Herik Zuigtechniek gaan ook een mobiele installatie ontwikkelen voor de verwijdering van Japanse duizendknoop op klei- en veengronden. “Wij hebben er vertrouwen in dat dit gaat lukken maar zover zijn we nog niet”, zegt Van den Berg. “Hopelijk hebben we daar in 2021 een machine voor.” Volgens hem mag er wettelijk geen besmette grond worden gestort als er effectieve bestrijdingsmethoden zijn. “Daarop kunnen we dus straks voor diverse grondsoorten een bewezen antwoord geven.”

 

MEER INFORMATIE
Toelichting op verhittingstechniek 
WUR over de effectiviteit hiervan
Samenvatting van onderzoek
Probos over bestrijding van duizendknoop
WUR over aanpak Japanse duizendknoop

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.