0
0
0
s2smodern

Gemeenten, waterschappen en andere partijen proberen op verschillende manieren de woekerende Aziatische duizendknopen aan te pakken, met wisselend succes. Nu wordt een natuurlijke vijand uit het eigen continent in de strijd geworpen: de Japanse bladvlo. Op een aantal proeflocaties wordt gekeken of het diertje ook in het Nederlandse klimaat schade aan de invasieve plant kan toebrengen.

Het is de eerste keer in de Nederlandse geschiedenis dat een exotisch organisme in de natuur mag worden uitgezet om een schadelijke plantensoort te bestrijden, meldt het kenniscentrum STOWA dat het onderzoek coördineert. Normaliter is dit verboden, maar de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) verleende hiervoor in juli een ontheffing. Het onderzoeksproject heeft als naam #uitde1000knoop gekregen.

Bladvlo natuurlijke vijand
De Aziatische duizendknoop is een invasieve exoot die met sterke wortelstokken en stengels voor schade zorgt aan gebouwen, leidingen, waterkeringen en wegen. Vooral de Japanse duizendknoop (Fallopia Japonica) is een wijdverbreide plaag geworden. De woekerende plantensoort heeft hier geen natuurlijke vijanden, maar in Azië wel. Eentje daarvan is Aphalara itadori ofwel de Japanse bladvlo. Deze vlooiensoort voedt zich met sappen van de duizendknoop en verzwakt zo de plant. Hierdoor groeit de duizendknoop minder hard. Als er erg veel diertjes actief zijn, wordt de groei gestopt of gaat de plant zelfs dood.

In Engels laboratoriumonderzoek is aangetoond dat de Japanse bladvlo ook in het Noordwest-Europese klimaat een interessante bestrijder kan zijn. Dit wordt nu in de praktijk getest in het Nederlandse veldexperiment. Duizenden exemplaren van de Japanse bladvlo worden op een aantal proeflocaties losgelaten. De vraag is: hoe effectief zijn zij in onze weersomstandigheden? En ook: overleven ze de winter en kunnen ze zich hier voortplanten?

Veilig voor inheemse planten
Het idee is dat de Japanse bladvlo straks in een mix van meerdere bestrijdingsmethoden zal worden ingezet, om zo het beste resultaat te bereiken. Het is geen snelle oplossing; er gaat tijd overheen voordat er effecten merkbaar zijn. In het Engelse onderzoek is uitgebreid bekeken — in zowel lab als veld — of de bladvlo geen bedreiging vormt voor inheemse planten en insecten. Dat blijkt niet het geval. Ook mensen hebben er geen last van. Daarom heeft RVO voor het project een uitzondering gemaakt.

Een consortium van het Engelse Centre for Agriculture and Bioscience International (CABI), Universiteit Leiden, het kennisinstituut Probos voor bosbeheer en het bedrijf Koppert Biological Systems voert het onderzoek uit, in samenwerking met de financiers. STOWA verzorgt de coördinatie. Het project wordt gefinancierd door Rijkswaterstaat, Prorail, de meeste waterschappen en enkele gemeenten.

Ook schimmel onderzocht
Tijdens #uitde1000knoop wordt ook nog gekeken naar een tweede biologische bestrijdingsmethode die uit Azië afkomstig is: de schimmel Mycosphaerella polygoni-cuspidati. Het mycelium (netwerk van de draden van de schimmel) wordt in oplossing gebracht en is daarna als herbicide te gebruiken. Daardoor kan deze methode, in tegenstelling tot de Japanse bladvlo, langs waterwegen worden gebruikt. De inzet van de exotische schimmel is in 2019 als veilig beoordeeld door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden.

 

MEER INFORMATIE
STOWA over project #uitde1000knoop
Uitgebreide toelichting door Probos
Website over bestrijding duizendknoop
Factsheet NVWA over Japanse duizendknoop
H2O-bericht: Vechtstromen probeert ozon
H2O-bericht: Verhittingstechniek nieuw wapen
H2O-bericht: Aa en Maas gebruikt stroom
H2O-bericht: NVWA bepleit einde handel duizendknoop
H2O-artikel: Invasieve exoten blijven komen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.