0
0
0
s2smodern

Net als veel waterschappen worstelt de Rotterdamse haven met de Japanse of Aziatische duizendknoop. Inmiddels zijn 150 groeiplaatsen geteld en dat aantal neemt nog steeds toe. Meerdere bestrijdingstechnieken zijn uitgeprobeerd, waarvan volledig afgraven tot nu het beste lijkt te werken.

Dat blijkt uit een onlangs verschenen rapport van Bureau Stadsnatuur, dat de proeven in opdracht van Havenbedrijf Rotterdam vorig jaar monitorde. Het streven is een duizendknoopvrije haven.

Aziatische duizendknoop is een verzamelnaam voor de Japanse duizendknoop, de Sachalinse duizendknoop en de bastaard daartussen, de Boheemse duizendknoop. De snelgroeiende invasieve exoot is een groot probleem in het havengebied van Rotterdam, omdat deze schade veroorzaakt aan bijvoorbeeld de infrastructuur.

Sinds 2010 worden de groeiplaatsen in kaart gebracht. Alleen al vorig jaar kwamen er 40 nieuwe locaties bij, waarmee de teller nu op ongeveer 150 staat. Het ging hierbij meestal om kleine groeiplaatsen in de omgeving van bekende grotere locaties. Dat laat volgens de onderzoekers zien dat preventie van groot belang is.

Verschillende methoden
Het havenbedrijf zet zwaar in op de bestrijding en probeerde de afgelopen jaren verschillende methoden uit. Die varieerden van het totaal afgraven van groeiplaatsen tot het ter plekke behandelen van de planten.

De afgegraven grond werd afgevoerd voor verbranding, ingepakt in een depot, gedroogd, verwerkt met een mobiele verhitter of thermisch gereinigd in een tijdelijk depot.

Op de groeiplaatsen werden ook verschillende bestrijdingsmethoden toegepast, zoals elektrothermische bestrijding in combinatie met regelmatig afknippen, de bodem ‘resetten’ met Herbiekorrels, bespuiten met het experimentele middel Weex-1, zout aanbrengen op de groeiplaats, bevloeien met zout water, afdekken en handmatig uitsteken.

Kennissessie
De enige volledig effectieve methode is volledig en zorgvuldig afgraven, met de nodige controle en nazorg, concluderen de onderzoekers. Het thermisch reinigen van de afgegraven grond bij relatief lage temperaturen in een tijdelijk depot blijkt succesvol om de uitgegraven grond duizendknoopvrij en weer toepasbaar te maken.

Deze proef werd uitgevoerd in samenwerking met Wageningen University & Research en het bedrijf HMVT. Andere technieken waren niet of minder effectief, maar worden deels nog verder onderzocht.

Op 15 april organiseert Iv-Infra vanaf 15.00 uur een digitale kennissessie over de verschillende methodes waarmee de Japanse duizendknoop in de Rotterdamse haven de afgelopen jaren is bestreden.

 

MEER INFORMATIE
Rapport 'Monitoring duizendknoopbestrijding havengebied 2020'
Online kaart met duizendknooplocaties in de Rotterdamse haven
Digitale kennissessie Japanse duizendknoop
H2O-bericht: Japanse bladvlo ingezet in strijd tegen duizendknoop

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Erik · 21 days ago
    Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.