Net als veel waterschappen worstelt de Rotterdamse haven met de Japanse of Aziatische duizendknoop. Inmiddels zijn 150 groeiplaatsen geteld en dat aantal neemt nog steeds toe. Meerdere bestrijdingstechnieken zijn uitgeprobeerd, waarvan volledig afgraven tot nu het beste lijkt te werken.

Dat blijkt uit een onlangs verschenen rapport van Bureau Stadsnatuur, dat de proeven in opdracht van Havenbedrijf Rotterdam vorig jaar monitorde. Het streven is een duizendknoopvrije haven.

Aziatische duizendknoop is een verzamelnaam voor de Japanse duizendknoop, de Sachalinse duizendknoop en de bastaard daartussen, de Boheemse duizendknoop. De snelgroeiende invasieve exoot is een groot probleem in het havengebied van Rotterdam, omdat deze schade veroorzaakt aan bijvoorbeeld de infrastructuur.

Sinds 2010 worden de groeiplaatsen in kaart gebracht. Alleen al vorig jaar kwamen er 40 nieuwe locaties bij, waarmee de teller nu op ongeveer 150 staat. Het ging hierbij meestal om kleine groeiplaatsen in de omgeving van bekende grotere locaties. Dat laat volgens de onderzoekers zien dat preventie van groot belang is.

Verschillende methoden
Het havenbedrijf zet zwaar in op de bestrijding en probeerde de afgelopen jaren verschillende methoden uit. Die varieerden van het totaal afgraven van groeiplaatsen tot het ter plekke behandelen van de planten.

De afgegraven grond werd afgevoerd voor verbranding, ingepakt in een depot, gedroogd, verwerkt met een mobiele verhitter of thermisch gereinigd in een tijdelijk depot.

Op de groeiplaatsen werden ook verschillende bestrijdingsmethoden toegepast, zoals elektrothermische bestrijding in combinatie met regelmatig afknippen, de bodem ‘resetten’ met Herbiekorrels, bespuiten met het experimentele middel Weex-1, zout aanbrengen op de groeiplaats, bevloeien met zout water, afdekken en handmatig uitsteken.

Kennissessie
De enige volledig effectieve methode is volledig en zorgvuldig afgraven, met de nodige controle en nazorg, concluderen de onderzoekers. Het thermisch reinigen van de afgegraven grond bij relatief lage temperaturen in een tijdelijk depot blijkt succesvol om de uitgegraven grond duizendknoopvrij en weer toepasbaar te maken.

Deze proef werd uitgevoerd in samenwerking met Wageningen University & Research en het bedrijf HMVT. Andere technieken waren niet of minder effectief, maar worden deels nog verder onderzocht.

Op 15 april organiseert Iv-Infra vanaf 15.00 uur een digitale kennissessie over de verschillende methodes waarmee de Japanse duizendknoop in de Rotterdamse haven de afgelopen jaren is bestreden.

 

MEER INFORMATIE
Rapport 'Monitoring duizendknoopbestrijding havengebied 2020'
Online kaart met duizendknooplocaties in de Rotterdamse haven
Digitale kennissessie Japanse duizendknoop
H2O-bericht: Japanse bladvlo ingezet in strijd tegen duizendknoop

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • This commment is unpublished.
    Erik · 10 months ago
    Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.
(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoeveel energie kost dit?
Dag Pieter, Als eerste is natuurlijk belangrijk dat de kappers dit niet op een sloot of ander oppervlaktewater lozen. Het zal niet vaak gebeuren, maar wellicht dat er thuiskappers zijn zonder aansluiting op het gemeentelijk riool? Ammonium is erg vervelend voor alles wat er in het oppervlaktewater leeft, het is acuut toxisch. Zeker als dit bij het wassen van haar samen met shampoo geloosd wordt dan is dat niet ok. Als het via een septic tank geloosd wordt dan lijkt me dat ook niet een goed idee.
Bij lozing op het gemeentelijk riool wordt het afgevoerd naar de riiolwaterzuivering. Deze is prima in staat om ammonium biologisch om te zetten. Eerst naar het veel minder toxische nitraat en vervolgens naar onschadelijk stikstofgas.
Ik zou niet aanraden om overtollige voorraad door het riool te spoelen, maar bij normaal gebruik van in Europa goedgekeurde middelen dan is lozing op het gemeentelijk riool de meest logische route.
Misschien een (domme) vraag, maar kappers lozen ook ammoniak in het rioolwater met het permanent vloeistof met als ingrediënten: aqua ~ ammonium thioglycolate ~ cyclomethicone ~ ammonium bicarbonate ~ urea ~ ammonium hydroxide ~ amodimethicone ~ ethylhexanediol ~ etidronic acid ~ potas sium cocoyl hydrolyzed collagen ~ polyquatern ium-6 ~ parfum ~ CI 61565 ~ CI 12700) en een fixeer proces met als ingrediënten( aqua ~ hydrogen peroxide ~ cocamine oxide ~ phosphoric acid ~ polyquaternium-6 ~ cetrimonium chloride ~ methylparaben ~parfum.
Heeft dit ook nog invloed op de ammoniumnorm?
Pieter Patje
Adviesgroep Duurzame Kappers
Wat is het risico voor Nederland tgv de waterwinning?
Ik ben bang voor dijkinstabiliteit en gevaarlijke grond zakkingen net als de aardbevingen in Groningen.
Erik
We profileren ons wereldwijd als waterland, hebben de grootste rivieren van Europa door ons land lopen, we zitten vol met de meest innovatieve watertechnologie leveranciers van de wereld en staan aan alle kanten (tot boven ons hoofd) in het water. Dat wij als een van de modernste en rijkste landen in de wereld nog dit soort berichten nodig hebben om de maatschappij wakker te schudden is schrijnend.
Er is geen enkel gebrek aan water in Nederland, noch aan technologie en bedrijven (waarvan Twente een aantal van de beste heeft) om dit zelf gecreëerde probleem op te lossen. Het enige dat ontbreekt is (politieke) daadkracht en visie om duurzame waterkringlopen te maken, nieuwe bronnen te vinden, te hergebruiken en valoriseren, met innovatieve en klassieke technologieën en eigen bedrijven. Maar als het allemaal, ook lekker Nederlands, niets mag kostten, dan is dit het zoveelste onderwerp waar we als braafste jongetje voorin de klas zitten, maar eigenlijk alleen maar dikke onvoldoendes halen.
Ik zie deze berichten al jarenlang elke nieuwe lente/zomer in alle (vak)bladen staan; het is onwil en niet onbekwaamheid dat ze blijven. BV Nederland staat te popelen om deze, en andere dossiers op te lossen met de mooiste innovatieve technologieën en nieuwe business modellen. Wanneer we de knop omzetten van "kan niet" naar "wil wel" dan zijn wij binnen no time echt het wereldwijde watertechnologie toonbeeld dat we nu al internationaal pretenderen te zijn.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.