secundair logo knw 1

Japanse duizendknoop. Foto WUR

Net als veel waterschappen worstelt de Rotterdamse haven met de Japanse of Aziatische duizendknoop. Inmiddels zijn 150 groeiplaatsen geteld en dat aantal neemt nog steeds toe. Meerdere bestrijdingstechnieken zijn uitgeprobeerd, waarvan volledig afgraven tot nu het beste lijkt te werken.

Dat blijkt uit een onlangs verschenen rapport van Bureau Stadsnatuur, dat de proeven in opdracht van Havenbedrijf Rotterdam vorig jaar monitorde. Het streven is een duizendknoopvrije haven.

Aziatische duizendknoop is een verzamelnaam voor de Japanse duizendknoop, de Sachalinse duizendknoop en de bastaard daartussen, de Boheemse duizendknoop. De snelgroeiende invasieve exoot is een groot probleem in het havengebied van Rotterdam, omdat deze schade veroorzaakt aan bijvoorbeeld de infrastructuur.

Sinds 2010 worden de groeiplaatsen in kaart gebracht. Alleen al vorig jaar kwamen er 40 nieuwe locaties bij, waarmee de teller nu op ongeveer 150 staat. Het ging hierbij meestal om kleine groeiplaatsen in de omgeving van bekende grotere locaties. Dat laat volgens de onderzoekers zien dat preventie van groot belang is.

Verschillende methoden
Het havenbedrijf zet zwaar in op de bestrijding en probeerde de afgelopen jaren verschillende methoden uit. Die varieerden van het totaal afgraven van groeiplaatsen tot het ter plekke behandelen van de planten.

De afgegraven grond werd afgevoerd voor verbranding, ingepakt in een depot, gedroogd, verwerkt met een mobiele verhitter of thermisch gereinigd in een tijdelijk depot.

Op de groeiplaatsen werden ook verschillende bestrijdingsmethoden toegepast, zoals elektrothermische bestrijding in combinatie met regelmatig afknippen, de bodem ‘resetten’ met Herbiekorrels, bespuiten met het experimentele middel Weex-1, zout aanbrengen op de groeiplaats, bevloeien met zout water, afdekken en handmatig uitsteken.

Kennissessie
De enige volledig effectieve methode is volledig en zorgvuldig afgraven, met de nodige controle en nazorg, concluderen de onderzoekers. Het thermisch reinigen van de afgegraven grond bij relatief lage temperaturen in een tijdelijk depot blijkt succesvol om de uitgegraven grond duizendknoopvrij en weer toepasbaar te maken.

Deze proef werd uitgevoerd in samenwerking met Wageningen University & Research en het bedrijf HMVT. Andere technieken waren niet of minder effectief, maar worden deels nog verder onderzocht.

Op 15 april organiseert Iv-Infra vanaf 15.00 uur een digitale kennissessie over de verschillende methodes waarmee de Japanse duizendknoop in de Rotterdamse haven de afgelopen jaren is bestreden.

 

MEER INFORMATIE
Rapport 'Monitoring duizendknoopbestrijding havengebied 2020'
Online kaart met duizendknooplocaties in de Rotterdamse haven
Digitale kennissessie Japanse duizendknoop
H2O-bericht: Japanse bladvlo ingezet in strijd tegen duizendknoop

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....