0
0
0
s2smodern

Na een succesvolle laboratoriumproef begint waterschap Vechtstromen nu een veldproef met ozon om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Dat gebeurt op de campus van de Universiteit Twente.

De Japanse duizendknoop is een plaag voor de waterschappen, omdat hij veel schade veroorzaakt aan wegen, dijken en beschoeiing. De invasieve exoot woekert in hoog tempo en verstikt daarbij andere planten, waardoor de biodiversiteit wordt aangetast.

1607 Frits HuttenhuisFrits HuttenhuisVoor de bestrijding zijn verschillende methodes in omloop, waaronder verhitting en stroomstoten. Vechtstromen begon in 2018 samen met de Enschedese aannemer NTP een proef met ozon, een krachtige vorm van zuurstof met hoge oxidatiekracht. "Daardoor verbrandt de plant min of meer", aldus gebiedsbeheerder Frits Huttenhuis van het waterschap.

In een laboratoriumsituatie zijn verschillende manieren van injectie getest. Daarbij ging het onder andere om de concentratie en het wel of niet afdekken. De eerste resultaten zijn hoopvol. "Het groeiseizoen is alweer enige maanden geleden begonnen en de plant is niet teruggekeerd in de testkokers."

Living lab
De initiatiefnemers vonden het daarom tijd om de methode ‘in het veld’ uit te proberen. Dat gebeurt vanaf deze week tot begin volgend jaar op de campus van de Universiteit Twente. De proef geldt voor het waterschap als een ‘living lab’, waarbij wordt samengewerkt met kennisinstellingen en het bedrijfsleven.

In verschillende vakken worden verschillende methoden uitgeprobeerd en gemonitord. Huttenhuis: "En dan is begin volgend jaar het meest spannende moment: gaat het weer ontkiemen, of niet?"

Volgens de gebiedsbeheerder is Vechtstromen het eerste waterschap dat ozon inzet om de Japanse duizendknoop te vernietigen. Het spul wordt door de aannemer normaliter gebruikt bij chemische verontreiniging.

Definitief
Het grote voordeel van deze methode vergeleken met de andere is dat het resultaat als het goed is definitief is, zegt Huttenhuis. "Je wilt dat de plant verdwijnt en dat je niet elk jaar opnieuw aan de slag hoeft. Je wilt liever geen eeuwigdurende zorg."

 

MEER INFORMATIE

Nieuwsbericht Vechtstromen
H2O-bericht: NVWA bepleit einde van de handel in Japanse duizendknopen
H2O-bericht: Verhittingstechniek nieuw wapen in strijd tegen Japanse duizendknoop
H2O-bericht: Aa en Maas bestrijdt Japanse duizendknoop met stroom

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

I.p.v. verbieden simpele oplossingen stimuleren. Hier een suggestie.
Bij 2 toiletten in huis gebruik er 1 voor de kleine boodschap en spoel deze pas voor het slapen gaan door en niet na elke plas.
Buitengewoon innemende man. Ik heb hem meegemaakt gedurende de twee jaar dat ik werkte bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Een memorabel bestuurder.
Ook de Algemene #Waterschapspartij vindt dat de 'Geborgde Belangen' fors zijn over-vertegenwoordigd in de waterschapswereld. Met als schrijnend gevolg dat de Unie wél oog heeft voor de 'boerenweeffout' maar niet voor de 'huizenweeffout'. Maar huizen betalen landelijk ruim 40% van de watersysteemheffing, dat is 4x !! meer dan de groepsbijdrage van de boeren. En ook huurders moeten indirect meebetalen, omdat de watersysteemheffing op woningen door de verhuurder wordt betaald (en dus in de huur wordt doorberekend). De AWP wil juist een eerlijker verdeling van de waterschapslasten.
Ook wil de Unie niet kijken naar de grondslag voor de zuiveringshefing (vast bedrag per huishouden of gebaseerd op het aantal bewoners per huis). Terwijl het een grote ergernis is van 2-persoonshuishoudens om verplicht voor drie personen te moeten betalen. Met de huidige digitale technieken moet het toch een 'fluitje van een cent' zijn om per huis de zuiveringsheffing te baseren op het aantal bewoners?
Lees ook hier: https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-podium/opinie/aanpassing-waterschapsbelasting-pijnpunten-van-burgers-worden-doorgeschoven-naar-toekomst
Wij zijn van het begin af aan grote voorstander voor het wijzigingen van de belastingen in een bredere scope. De Unie van waterschappen blijft echter vanuit de ivoren toren dansen naar de pijpen van de geborgde zetels en hebben geen oog voor de ingezetenen (inwoners) die als de spreekwoordelijke melkkoe worden misbruikt.
Wij pleiten voor een passend en eerlijk belastingstelsel waarin de inwoners niet meer maar minder gaan betalen door o.a. de VE-differentiatie passender te maken op de gezinssamenstelling. Ook de TBO's (grondeigenaren) mogen wat ons betreft ook aanzienlijk meer gaan betalen (nu betalen ze een schijntje), heel veel maatregelen en werk van de Waterschappen komt ten goede aan hun eigendom.
De sleutel licht bij de UvW, willen die alleen maar naar de geborgde zetels blijven luisteren of ook naar de vertegenwoordigers van de inwoners. Willen ze niet luisteren, dan moeten ze maar voelen en wij zullen niet schromen om desnoods via de Tweede Kamer een onvoldoende plan te laten te verwerpen.
We hebben nu de kans als waterschappen, doe het dan goed! en luister naar ALLE partijen.
Chris Spooren
Voormalig Waterschap bestuurder (AB) waterschap De Dommel.
Statenlid provincie Noord Brabant.
De sector is redelijk veerkrachtig. Maar de vissen dan?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.