secundair logo knw 1

De testlocatie op de campus van de Universiteit Twente. Foto Vechtstromen

Na een succesvolle laboratoriumproef begint waterschap Vechtstromen nu een veldproef met ozon om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Dat gebeurt op de campus van de Universiteit Twente.

De Japanse duizendknoop is een plaag voor de waterschappen, omdat hij veel schade veroorzaakt aan wegen, dijken en beschoeiing. De invasieve exoot woekert in hoog tempo en verstikt daarbij andere planten, waardoor de biodiversiteit wordt aangetast.

1607 Frits HuttenhuisFrits HuttenhuisVoor de bestrijding zijn verschillende methodes in omloop, waaronder verhitting en stroomstoten. Vechtstromen begon in 2018 samen met de Enschedese aannemer NTP een proef met ozon, een krachtige vorm van zuurstof met hoge oxidatiekracht. "Daardoor verbrandt de plant min of meer", aldus gebiedsbeheerder Frits Huttenhuis van het waterschap.

In een laboratoriumsituatie zijn verschillende manieren van injectie getest. Daarbij ging het onder andere om de concentratie en het wel of niet afdekken. De eerste resultaten zijn hoopvol. "Het groeiseizoen is alweer enige maanden geleden begonnen en de plant is niet teruggekeerd in de testkokers."

Living lab
De initiatiefnemers vonden het daarom tijd om de methode ‘in het veld’ uit te proberen. Dat gebeurt vanaf deze week tot begin volgend jaar op de campus van de Universiteit Twente. De proef geldt voor het waterschap als een ‘living lab’, waarbij wordt samengewerkt met kennisinstellingen en het bedrijfsleven.

In verschillende vakken worden verschillende methoden uitgeprobeerd en gemonitord. Huttenhuis: "En dan is begin volgend jaar het meest spannende moment: gaat het weer ontkiemen, of niet?"

Volgens de gebiedsbeheerder is Vechtstromen het eerste waterschap dat ozon inzet om de Japanse duizendknoop te vernietigen. Het spul wordt door de aannemer normaliter gebruikt bij chemische verontreiniging.

Definitief
Het grote voordeel van deze methode vergeleken met de andere is dat het resultaat als het goed is definitief is, zegt Huttenhuis. "Je wilt dat de plant verdwijnt en dat je niet elk jaar opnieuw aan de slag hoeft. Je wilt liever geen eeuwigdurende zorg."

 

MEER INFORMATIE

Nieuwsbericht Vechtstromen
H2O-bericht: NVWA bepleit einde van de handel in Japanse duizendknopen
H2O-bericht: Verhittingstechniek nieuw wapen in strijd tegen Japanse duizendknoop
H2O-bericht: Aa en Maas bestrijdt Japanse duizendknoop met stroom

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Tja Jos, Nederland weer van “ons”. Het lijkt mij dat er verschillende “ons” zijn. In veel herken ik mij niet. Kennelijk behoor ik tot een ander “ons”. De “plannen”, ik word er nogal verdrietig van. Ik heb veel bewondering voor jou strijd en lees jouw publicaties graag.
Ik zal nader onderzoek doen naar de feitelijke cijfers die hierbij horen Dit weet ik wel dat mn veelal graslanden die grenzen aan Natura-2000 gebieden vrijwel 100% vrij zijn van toepassing chemische gewasbeschermingsmiddelen. Deze ondernemers moeten zoiets via loonwerkers laten uitvoeren en dat zijn relatief hoge kosten EN zij hebben weinig problemen met wat kruiden in get gras. Uitgezonderd wel daar waar distelvelden jaren zijn gekweekt door onzorgvuldig natuurbeheer!
Goed dat er naar de toelatingseisen voor individuele middelen wordt gekeken, maar realiseer je dat de giftigheid in het water veroorzaakt wordt door de cocktail aan middelen. Voor het waterleven zijn het naast de bestrijdingsmiddelen ook de PAK's, zware metalen en ammoniak die schade aanrichten. Gezamenlijk zijn ze er voor verantwoordelijk dat meer dan een derde van de Nederlandse oppervlaktewateren zo giftig is dat de biologische doelen niet gehaald kunnen worden. En dan zijn er nog de 'nieuwe stoffen' die vanwege persistentie en specifieke gevaren voor de mens en het milieu schadelijk zijn.
@Bertha AntonissenDat lijkt me uitgesloten. Die bufferstroken zijn Europees voorgeschreven en dienen ook ter voorkoming van afspoeling meststoffen naar het oppervlaktewater. Overschrijding van de nitraatnorm voor KRW-wateren is voor zo ver ik weet de veruit grootste / meest algemene oorzaak van het niet halen van de KRW-normen voor de KRW-wateren. 
Mooi initiatief! We hebben nog 2,5 jaar.....