0
0
0
s2smodern

Na een succesvolle laboratoriumproef begint waterschap Vechtstromen nu een veldproef met ozon om de Japanse duizendknoop te bestrijden. Dat gebeurt op de campus van de Universiteit Twente.

De Japanse duizendknoop is een plaag voor de waterschappen, omdat hij veel schade veroorzaakt aan wegen, dijken en beschoeiing. De invasieve exoot woekert in hoog tempo en verstikt daarbij andere planten, waardoor de biodiversiteit wordt aangetast.

1607 Frits HuttenhuisFrits HuttenhuisVoor de bestrijding zijn verschillende methodes in omloop, waaronder verhitting en stroomstoten. Vechtstromen begon in 2018 samen met de Enschedese aannemer NTP een proef met ozon, een krachtige vorm van zuurstof met hoge oxidatiekracht. "Daardoor verbrandt de plant min of meer", aldus gebiedsbeheerder Frits Huttenhuis van het waterschap.

In een laboratoriumsituatie zijn verschillende manieren van injectie getest. Daarbij ging het onder andere om de concentratie en het wel of niet afdekken. De eerste resultaten zijn hoopvol. "Het groeiseizoen is alweer enige maanden geleden begonnen en de plant is niet teruggekeerd in de testkokers."

Living lab
De initiatiefnemers vonden het daarom tijd om de methode ‘in het veld’ uit te proberen. Dat gebeurt vanaf deze week tot begin volgend jaar op de campus van de Universiteit Twente. De proef geldt voor het waterschap als een ‘living lab’, waarbij wordt samengewerkt met kennisinstellingen en het bedrijfsleven.

In verschillende vakken worden verschillende methoden uitgeprobeerd en gemonitord. Huttenhuis: "En dan is begin volgend jaar het meest spannende moment: gaat het weer ontkiemen, of niet?"

Volgens de gebiedsbeheerder is Vechtstromen het eerste waterschap dat ozon inzet om de Japanse duizendknoop te vernietigen. Het spul wordt door de aannemer normaliter gebruikt bij chemische verontreiniging.

Definitief
Het grote voordeel van deze methode vergeleken met de andere is dat het resultaat als het goed is definitief is, zegt Huttenhuis. "Je wilt dat de plant verdwijnt en dat je niet elk jaar opnieuw aan de slag hoeft. Je wilt liever geen eeuwigdurende zorg."

 

MEER INFORMATIE

Nieuwsbericht Vechtstromen
H2O-bericht: NVWA bepleit einde van de handel in Japanse duizendknopen
H2O-bericht: Verhittingstechniek nieuw wapen in strijd tegen Japanse duizendknoop
H2O-bericht: Aa en Maas bestrijdt Japanse duizendknoop met stroom

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Beste waterschappers, als jullie de waterpeilen pas per 1 april opzetten, dan beginnen we het groeiseizoen dus met een nagenoeg leeg watersysteem. Het opzetten van de peilen moet minstens een maand eerder. En ja, dat kan plaatselijk enige natschade geven. Accepteren we dat niet, dan moeten we in mei en juni niet 'huilie-huilie' doen over droogte. Dan hebben we dat deels zelf veroorzaakt.
@RogerHallo Roger, dank voor je reactie. Ik help je graag verder en kan je voorzien van alle informatie waar je om vraagt. We hebben een aantal mooie referenties, artikelen in diverse vakbladen en uiteraard onze eigen website. Ik denk echter dat dit platform daar niet de aangewezen plaats voor is. Ik kom dan ook graag verder met je in contact. Zou je een mail kunnen sturen naar marketing@pathema.nl?
De recente berichtgeving rondom het watergebruik van datacenters is gebaseerd op onjuiste cijfers en aannames. Cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek en het waterleidingbedrijf PWN geven een heel ander beeld. Daarnaast is het in Nederland reeds wettelijk geregeld dat de levering van water voor drinkwater altijd voor de levering aan de industrie gaat. Door onjuiste berichtgeving wordt er onterecht een panieksituatie gecreëerd, met verstrekkende gevolgen.
Allereerst is er regelgeving die waterlevering regelt bij tekorten. Wettelijk is geregeld dat drinkwater altijd voor gaat middels de verdringings categorien. Dit is na te lezen op de Rijkswaterstaat, Infomil en wordt ook aangegeven door het waterleidingsbedrijf PWN die in Noord Holland levert.
PWN : https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
Daarnaast is er bij het watergebruik capaciteit van de aansluiting en verbruik door elkaar gehaald. Het werkelijke verbruik voor de alle industrie in Noord Holland wbt koelwater is volgens het waterbedrijf 0,6% van hun totale levering. Dit komt neer op 672 duizend m3 aan totaal industrie koelwater gezien PWN 112 miljoen m3 in totaal levert. Daarvan nemen die 2 datacenters maar een gedeelte van op. Iets geheel anders dan de 4,6 miljoen m3 die werd gesuggereerd in het artikel. Volgens het CBS gebruikt de hele IT sector in Nederland 1 miljoen m3 water, de 0,88% in het artikel hierboven. Dit is open data die volledig in het artikel is genegeerd.
Naar de toekomst toe streven we ernaar het waterverbruik naar nul te brengen. Nieuwe datacenters gebruiken al veel minder water en het ook in de media bekende project in Zeewolde gebruikt oppervlaktewater ipv drinkwater. Dus ook de extrapolaties naar de toekomst toe gaan mank.
De links naar het CBS en PWN kunt u hier vinden:
https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/82883NED/table?dl=1A42C
https://www.pwn.nl/over-pwn/pers-en-nieuws/drinkwater/de-inwoners-van-noord-holland-kunnen-er-altijd-op-rekenen-dat-er?nid=1368
https://www.pwn.nl/over-pwn
Het rapport was trouwens zo klein qua onderzochte datacenters en zo divers dat er geen enkel duidelijk beeld uit te halen was. Daarom heeft de provincie het niet gepubliceerd. Dat geven ze ook aan in hun reactie aan de NOS.
Wat betreft chemicaliën, die gaat om kleine hoeveelheden zout om het water zachter te maken om apparatuur te sparen. Het water wordt meerdere malen gebruikt. De toevoegingen vallen binnen de normen en milieu wetgeving en vergunning van het bedrijf gaf ook Microsoft aan.
Op onze website hebben we nog meer links staan naar openbare bronnen over water, energieverbruik, bebouwing, etc.
Zie: https://www.dutchdatacenters.nl/cijfers-1/

Indien er verder vragen zijn we als branche organisatie dit altijd bereid dit verder toe te lichten.
Er is onderzocht wat het effect is van een watertemperatuur voor zoetwater vissen. Een zeer relevant onderzoek. Is er ook onderzocht wat het effect is voor de zalmen en forellen die kuit schieten in de rivier waar hun ouders kuit hebben geschoten?
Als het zeewater warmer wordt kunnen deze vissen denk ik geen andere rivier (een meer noordelijke rivier) uitzoeken om die op te zwemmen en kuit te schieten.
Laten we uitkijken dat de Japanse bladvlo die nu ingezet is tegen de duizendknoop niet later een probleem gaat vormen wat we nu nog niet overzien. Soms is het middel erger dan de kwaal.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.