Te veel, te weinig of te vies: wereldwijd nemen de problemen met water toe. Lange tijd werd op mondiaal niveau niet gesproken over oplossingen, maar nu gebeurt dat wel. In New York wordt voor het eerst in bijna 50 jaar onder de vlag van de Verenigde Naties een waterconferentie gehouden, met Nederland als co-host. Doel is om de UN 2023 Water Conference af te sluiten met een Water Action Agenda die een vervolg moet krijgen in bestaande procedures van de VN.

2023 waterconference 180 kader Nederland organiseert de conferentie (22-24 maart) samen met Tadzjikistan, een voormalige Sovjetrepubliek in Centraal-Azië die grenst aan Oezbekistan, Kirgizië, China en Afghanistan. Beide landen zijn geografische tegenpolen: Nederland is een deltaland, Tadzjikistan is zeer bergachtig. Ze gelden als vertegenwoordigers van het Globale Noorden en het Globale Zuiden.

Het is de tweede waterconferentie. De eerste werd in maart 1977 gehouden in Argentinië. Sindsdien werd er in mondiaal verband niet meer geconfereerd over water, omdat het onderwerp politiek gevoelig ligt. Landen willen zelf beschikken over hun water en trekken de soevereiniteitskaart als in internationaal verband het thema op tafel komt. Water is dan ook niet geïnstitutionaliseerd binnen de VN.

Watercyclus is kapot
Maar de problemen worden steeds groter. “De watercyclus is kapot waardoor we minder zoetwater hebben voor ons voedsel, onze energie, onze gezondheid, de economische ontwikkeling en de natuur. En dat wat we hebben wordt viezer en zouter. Terwijl de verdamping en uitstoot van water de klimaatverandering versterkt en de impact door stormen, regens en droogte alleen maar erger maakt”, schrijft Nederlands watergezant en medeorganisator van de conferentie Henk Ovink op Linkedin.

Hij zei eind vorig jaar tegen H2O: “Water is een lastig goedje. Je kunt het eigenlijk over geen enkel onderwerp hebben zonder water erbij te halen, maar in de praktijk gebeurt juist het omgekeerde. Een deel van het probleem is dat de watersector in zijn eigen hoekje excellent moet zijn, maar dat dit bijna nooit leidt tot inbrengen met andere thema’s."


LEES HIER HET HELE H2O INTERVIEW
Ovink premium


Excellente hoekje
Water moet nu uit zijn eigen excellente hoekje komen, want doelen zoals vastgelegd in de Sustainable Development Goals van de VN worden niet gehaald. Met het uitroepen van het internationale actiedecennium 2028-2028 voor water kwam de weg vrij voor een nieuwe VN-conferentie.

Tadzjikistan was initiatiefnemer, Nederland sloot aan met als belangrijke motivatie om de wereld wakker te schudden. En dan met name de bestuurders die beleid maken en investeringen doen, maar ook de ceo’s in de directiekamers van bedrijven - zij moeten de waarde van water beter gaan begrijpen en inzien dat water 'de hefboom is naar een duurzame, inclusieve en weerbare toekomst'.

De waterconferentie zal niet eindigen met een mondiaal pact, dat ligt politiek te gevoelig. In plaats daarvan worden lidstaten, belangenorganisaties, bedrijfsleven en andere partijen opgeroepen om zich op vrijwillige basis te committeren aan de duurzame doelen van de VN. Dat betekent: duidelijke toezeggingen, beloften en acties.

Er zijn inmiddels al 300 commitments gedaan, vertelt Ovink. Die staan in de Water Action Agenda die de wereld weer op koers moet brengen. Als deze agenda op 24 maart aan het eind van de conferentie is aangenomen moet deze een vervolg krijgen in de bestaande procedures en processen van de VN, zodat de gemaakte afspraken niet in een la verdwijnen.

Vijf thema's
De conferentie wordt namens Nederland geopend door koning Willem-Alexander. Het driedaagse programma bestaat uit een openings- en slotdeel op hoog niveau, zes plenaire bijeenkomsten en vijf interactieve dialogen tussen landen. De conferentie bestaat uit vijf thema’s:

• water voor gezondheid;
• water voor ontwikkeling;
• water voor klimaat, weerbaarheid en de omgeving;
• water voor samenwerking;
• water actie agenda.

Rondom de conferentie zijn er ook allerlei nevenevenementen. Zo wordt van 18 tot 24 maart 2023 zowel live in New York, als online, bijeenkomsten en activiteiten gehouden die bewustwording creëren of oplossingen bieden om schoon en veilig water voor de toekomst te kunnen garanderen. Partijen of individuen die niet aan de VN Waterconferentie deelnemen, kunnen ook op deze wijze bijdragen aan de Water Action Agenda. 

 

LEES OOK
UN 2023 Water Conference
H2O actueel: Planbureau pleit voor radicale omslag in aanpak water- en klimaatproblemen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bij de discussie over natuurlijke systemen komt altijd de opmerking over benodigde ruimte naar voren. Hoeveel is dat?
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water
Ik ben niet helemaal thuis in de bestuursvorm van een Waterschappen, maar wat staat er nu precies in dit bericht?
Dus bij hoogheemraadschap Delfland kies je een partij. Vervolgens hebben een paar partijen meer zetels dan andere. Daarna wordt er een Bestuursakkoord getekend door alle partijen, waar ook de minder grote (verliezende) partijen zeggenschap in hebben? Er staat ook: "De gezamenlijk gekozen hoogheemraden vertegenwoordigen in het dagelijks bestuur alle fracties". Wat betekent het dan om een fractie te vertegenwoordigen in de praktijk?
In het geval van hoogheemraadschap Delfland is stemmen op een partij dus niet super zinvol, omdat daarna toch met alle andere partijen wordt samengewerkt om tot een Bestuursakkoord te komen. Grote partijen hebben dan niet meer te bepalen dan kleine partijen?
Ieder waterschap zou zoiets voor de eigen provincie, verzorgingsgebied moeten hebben.
Kunnen jullie aub even beter op spelling checken; al jullie artikelen staan vol fouten.
@Willem VroomNatuurlijk hoort de landbouwsector niet mee te betalen aan deze denkfout van Rijkswaterstaat. Dit had men met het maken van de plannen kunnen weten. De kostenpost en eventuele gevolgschade dient geheel voor rekening van het scheepvaartverkeer gebracht te worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!