Als de wereldleiders zich op 22 maart in het VN-hoofdkwartier verzamelen voor de grote VN 2023 Waterconferentie, heeft New York City er al vier waterdagen op zitten. Van 18 tot 24 maart vindt hier de New York Water Week plaats, een podium voor iedereen die ook buiten de VN-muren wil bijdragen aan de Water Action Agenda.

2023 waterconference 180 kader De première van het World Water Film Festival, een kijkje onder de grond in de New Yorkse metro, een wandeling door het park met de Urban Park Rangers en een high-level-discussie met burgemeesters van grote steden. De New York Water Week telde afgelopen weekend al bijna honderd geregistreerde events en er komen er nog dagelijks bij, vertelt plaatsvervangend directeur Jasmin Schous vanuit de Big Apple.

Samen met een aantal collega’s van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is zij druk bezig met de voorbereiding van de week, die deels parallel loopt aan de tweede VN-Waterconferentie (22-24 maart). Kom je daar alleen binnen als vertegenwoordiger van een van de lidstaten, de Water Week is juist ook bedoeld voor iedereen daarbuiten.

Podium
Jasmin Schous 180 vk Jasmin SchousHet idee ontstond in de aanloop naar de Waterconferentie, die Nederland en Tadzjikistan samen organiseren en waarbij de Nederlandse watergezant Henk Ovink een van de hoofdrolspelers is. “We wilden gebruikmaken van de buzz die er dan al is”, vertelt Schous.

“Zoveel wereldleiders, hun delegaties en waterexperts tegelijk in de stad: hoe kunnen we die met elkaar verbinden en ervoor zorgen dat we optimaal van hun kennis en ideeën gebruikmaken? En hoe kunnen we de inwoners van New York hierbij betrekken en bijvoorbeeld jongeren, bedrijven en steden een podium geven? Iedereen moet mee kunnen doen.”

Dat is mogelijk tijdens de zeven dagen durende Water Week. Niet alleen in New York, maar ook daarbuiten, in de Verenigde Staten en op andere plekken in de wereld vindt een waaier aan activiteiten plaats. Daarnaast is een deel van het programma ook online te volgen, zodat elke wereldburger die over een laptop beschikt en zich heeft aangemeld op afstand kan deelnemen.

Superstorm Sandy
Voor de organisatie zocht Nederland samenwerking met de afdeling Environmental Protection van New York City. Daaronder vallen sinds kort ook de water utilities, de lokale waterbeheerders.

In de stad aan de Hudson en de East River, dicht bij de oceaan, is de impact van orkaan Sandy nog steeds merkbaar, zegt Schous. In 2012 verwoestte deze superstorm de kust en kwam Manhattan deels onder water te staan. “Nog steeds zijn er mensen die hun oude huis niet in kunnen.”

Sindsdien werkt New York op allerlei fronten aan de weerbaarheid tegen het water, samen met onder andere het Nederlandse ingenieursbureau Arcadis. Toch zijn veel inwoners zich volgens Schous nog nauwelijks van de kwetsbaarheid van hun stad bewust. De Water Week moet ook aan die bewustwording bijdragen.

Drie thema’s
‘Resilient cities’ (veerkrachtige steden) is een van de drie thema’s die gedurende de week centraal staan. Vertegenwoordigers van steden, die alleen als onderdeel van een nationale delegatie aan de VN-conferentie mogen deelnemen, gaan hierover met elkaar in gesprek.

“De plannen die daar gemaakt worden, moeten op het niveau van steden worden uitgevoerd”, verklaart Schous. “Zij spelen een cruciale rol in het waterbeheer. Daarom geven wij ook steden die niet bij de VN vertegenwoordigd zijn een plek aan tafel.”

‘Youth and Education’ en ‘Water Innovation and Business’ zijn de andere thema’s.
Daarover gaat bijvoorbeeld koning Willem-Alexander in gesprek met jongeren en met bedrijven. Onder andere de Nederlandse watertechnologiebedrijven Hydraloop, Wavin, Arcadis en Witteveen+Bos laten zien hoe zij de uitkomsten van de waterconferentie in actie kunnen omzetten.

Aanmelden
Via de website www.nywaterweek.com kunnen belangstellenden van over de hele wereld het programma bekijken en zich aanmelden voor zowel online als offline activiteiten. Schous: “We hopen dat de ‘golven’ die deze week New York overspoelen, de hele wereld bereiken.”

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Bij de discussie over natuurlijke systemen komt altijd de opmerking over benodigde ruimte naar voren. Hoeveel is dat?
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water
Ik ben niet helemaal thuis in de bestuursvorm van een Waterschappen, maar wat staat er nu precies in dit bericht?
Dus bij hoogheemraadschap Delfland kies je een partij. Vervolgens hebben een paar partijen meer zetels dan andere. Daarna wordt er een Bestuursakkoord getekend door alle partijen, waar ook de minder grote (verliezende) partijen zeggenschap in hebben? Er staat ook: "De gezamenlijk gekozen hoogheemraden vertegenwoordigen in het dagelijks bestuur alle fracties". Wat betekent het dan om een fractie te vertegenwoordigen in de praktijk?
In het geval van hoogheemraadschap Delfland is stemmen op een partij dus niet super zinvol, omdat daarna toch met alle andere partijen wordt samengewerkt om tot een Bestuursakkoord te komen. Grote partijen hebben dan niet meer te bepalen dan kleine partijen?
Ieder waterschap zou zoiets voor de eigen provincie, verzorgingsgebied moeten hebben.
Kunnen jullie aub even beter op spelling checken; al jullie artikelen staan vol fouten.
@Willem VroomNatuurlijk hoort de landbouwsector niet mee te betalen aan deze denkfout van Rijkswaterstaat. Dit had men met het maken van de plannen kunnen weten. De kostenpost en eventuele gevolgschade dient geheel voor rekening van het scheepvaartverkeer gebracht te worden.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!