Nederland en Tadzjikistan organiseren gezamenlijk de grote waterconferentie van de Verenigde Naties in maart volgend jaar, pas de tweede ooit. Henk Ovink zet hiermee de kroon op het werk als watergezant. De verbinding met andere thema’s loopt als rode draad door het programma. “Wij proberen iedereen erbij te betrekken.”


door Hans Klip 


Zal Kamala Harris van de partij zijn in New York? Er is nog geen garantie maar daar zet Henk Ovink wel op in. “Haar aanwezigheid is belangrijk om water wereldwijd hoger op de politieke agenda te krijgen. Want dat is echt nodig. Harris is als Amerikaanse vicepresident de kampioen van waterzekerheid. Zij komt uit het met droogte kampende Californië en weet alles van het belang van water.”

Ovink heeft samen met een Tadzjiekse collega de leiding over de organisatie van de UN 2023 Water Conference. Tijdens het drie dagen durende samenzijn in maart zal water over de volle breedte worden behandeld, zegt Ovink. “De relatie wordt gelegd met andere thema’s als gelijke kansen voor vrouwen en kinderen, energie, gezondheid, klimaat en voedselzekerheid. Het gaat duidelijk om de verbindende en katalyserende kracht van water voor de ontwikkeling van duurzaamheid.”

Aanmelden voor H2O Nieuws
Ontvang twee keer per week het laatste waternieuws in je mailbox!