secundair logo knw 1

De Mekong-rivier, hier in Cambodja, een van de grootste rivieren ter wereld. Foto Unsplash/Ren Pisal

Wereldwijd is een radicaal ander beleid nodig om de water- en klimaatproblematiek aan te pakken. Het functioneren van het watersysteem moet het uitgangspunt worden voor alle ontwikkelingen in rivierstroomgebieden, delta’s en kusten, droogtegebieden en steden, aldus het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een vandaag verschenen rapport.

2023 waterconference 180 kader De problemen zijn groot en urgent, maar ze zijn wel degelijk aan te pakken, zo luidt de hoopgevende conclusie van ‘The Geography of Future Water Challenges - Bending the Trend’. Het rapport, geschreven in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Nederlandse Watergezant Henk Ovink, wordt volgende week gepresenteerd op de VN Waterconferentie in New York.

Allereerst zoomen de onderzoekers in op de uitdagingen waarvoor de wereld zich gesteld ziet: droogte, overstromingen en watervervuiling - problemen die alleen maar groter worden door de groeiende wereldbevolking, de verdere intensivering van het landgebruik, verstedelijking en klimaatverandering.

"In grote delen van de wereld staan de ecologische kwaliteit van watersystemen en de leefbaarheid van gebieden op het spel", schrijven ze in een samenvatting. "Zonder aanpassing van het huidige beleid zal de kans op ontheemding van vele miljoenen mensen de komende decennia sterk toenemen."

Waarde van water
Vervolgens schetsen ze hoe het tij nog kan keren: als wereldwijd de waarde van water – voor de mens, de economie en de natuur – wordt erkend.

Dat betekent dat het functioneren van het watersysteem het uitgangspunt wordt voor alle investeringen en ruimtelijke ontwikkelingen in rivierstroomgebieden, delta’s en kusten, droogtegebieden en steden. "Cruciaal daarbij is dat het beleid van verschillende sectoren goed op elkaar wordt afgestemd en de adaptatie aan klimaatverandering integraal wordt meegenomen", benadrukken ze.

Alleen met zo’n 'structurele omslag in het beleid' en een 'ambitieuze inzet' kan het watergebruik worden teruggedrongen, kunnen de overstromingsrisico’s van rivieren en zee vergaand worden teruggebracht, de verdere watervervuiling en ecologische achteruitgang worden gestopt, de bodemdaling in deltagebieden tegengegaan en de voedselproductie in droge gebieden verdubbeld worden, terwijl het watergebruik bijna kan worden gehalveerd.

Eerlijk verdelen
Veel vergadertijd gunt het PBL de beleidsmakers niet: die omslag moet nú worden ingezet om onomkeerbare effecten van klimaatverandering te beteugelen, aldus het rapport.

De VN-top wordt opgeroepen om zorg te dragen voor structurele aandacht en adequate financiering om de water- en klimaatproblematiek in de wereld op een eerlijke wijze te verminderen (‘leave no one behind’). "De droge gebieden en de delta’s, kustgebieden en eilanden in de oceanen verdienen daarbij extra aandacht."

Voor het rapport werkte het PBL samen met onderzoekers van een reeks instituten, waaronder Deltares, IHE Delft, Universiteit Utrecht en Wageningen Environmental Research.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik geloof helemaal niets van dit doem verhaal. Zijn er nu al gebieden in de waddenzee die errst droog kwamen te liggen en nu niet meer? Zijn de oppervlaktes wadden tegen de eilenden en de vaste kustlijnen kleiner bij eb! Ik zie en hoor daar niets van! Wat ik wel hoor is dat de vaargeulen zeer snel verzanden en dat er 24 uur gebaggerd moet worden om te kunnen blijven varen.bwaar komt dat zand vandaan………..precies ! Dat is een continu proces en dat stopt niet door zeespiegel stijging. Dus maak je niet zo druk om de sterke natuur!
Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.