0
0
0
s2smodern

Zeker 165 gemeenten weten niet of er gebouwen of panden in hun gemeente staan met loden waterleidingen. Dat stelt de NOS op basis van een enquête, waaraan 217 van de 355 gemeenten hebben deelgenomen. “Bijna 100 gemeenten weten zelfs niet of panden die door de gemeente zelf worden beheerd nog loden leidingen bevatten.”

De Gezondheidsraad berichtte vorig jaar dat tienduizenden mensen bloot worden gesteld aan hoge concentraties lood in het drinkwater. Volgens de raad zijn er nog 100.000 tot 200.000 - veelal oude - huizen met loden leidingen. In het onderzoek adviseerde de raad deze leidingen te saneren, gezien de schadelijke gevolgen voor de gezondheid, met name voor zuigelingen die flesvoeding krijgen en jonge kinderen.

Te hoge concentraties lood zou bij jonge kinderen kunnen leiden tot verminderende intelligentie, de raad spreekt over afname van 2 tot 5 IQ-punten. Volwassenen lopen groter risico op hart- en vaataandoeningen en chronische nierziekte.

Utrecht
Het rapport zorgde voor onrust en onderzoek. De gemeente Utrecht maakte donderdag bekend op zes basisscholen een verhoogde loodconcentratie te hebben aangetroffen in het drinkwater. Daar mag nu niet meer uit de kraan worden gedronken. Eerder gebeurde hetzelfde op een aantal Amsterdamse scholen.

Woningcorporatie Ymere stelde vast dat in veel oude woningen in Amsterdam-Noord het drinkwater te hoge concentraties lood bevat. De coöperatie laat de loden waterleidingen vervangen.

Nog meer
De peiling van de NOS wijst uit dat er in veel gemeenten niets gebeurt. Vermoedelijk is het aantal gemeenten dat geen zicht heeft op het probleem van risicovolle loden leidingen nog groter dan de genoemde 165, aldus de omroep. “Aan de enquête deden 217 van de 355 gemeenten mee en van de 138 andere gemeenten is het dus niet bekend.”

De Gezondheidsraad drong vorig jaar aan op het vergroten van de bewustwording over de gevaren van lood in drinkwater en adviseerde om het loodgehalte in het kraanwater te meten in kinderdagverblijven en scholen in oude wijken (van voor 1960).

 

MEER INFORMATIE
Onderzoek NOS
Lood in kraanwater van veel oude woningen in Amsterdam-Noord
Rapport drinkwaterkwaliteit: loodgehalte in ruim 1 procent van monsters te hoog
Onderzoek gezondheidsraad: Lood in drinkwater nog probleem in tienduizenden huizen met oude leidingen

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

In de praktijk van het hoogheemraadschap van Delfland komt het 'oplossen van de agrarische weeffout' er op neer dat de subcategorie wegen (de andere helft van de categorie Ongebouwd) gewoon flink minder gaat betalen. Nogal wiedes, als je de 400% wegenopslag afschaft. Ruwweg een korting van 1 miljoen, die de andere categorieën mogen betalen. De wegbeheerders hadden er niet om gevraagd, en ook de boeren in nDelfland worden er gen cent wijzer van.
In de praktijk betalen de inwoners van Delfland al 90% van de watersysteemheffing, dus die draaien ook op voor deze lastenverlichting voor wegen. En even voor de orde van grootte: de subcategorie boeren binnen Ongebouwd betalen samen ook ongeveer 1 miljoen. Tja.
@D.D.de Gunst De naam Levvel is gebaseerd op 'Lely’s Erfgoed Veiliggesteld' in palindroom.
Geachte dames en heren,
Kunt u mij vertellen wat de naam levvel betekent?
Nederland is altijd al het braafste jongetje geweest, dus dan vraag ik me af: hoe doet de rest het?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.