secundair logo knw 1

Wanneer een pijpleiding kapot gaat, er lage druk is, of simpelweg omdat er nooit fatsoenlijk sanitair is aangelegd, vervoeren de pipa's -watertrucks- het water. Twee keer per week komt de vrachtwagen langs in deze wijk aan de rand van Cárdenas. De mensen dragen het water in emmers naar hun huizen

Sinds 2019 staat het recht op schoon drinkwater in de Cubaanse grondwet. Tegelijkertijd is water op het eiland altijd schaars. Het gevolg? Een dagelijkse strijd om het water bij de mensen te krijgen. In haar nieuwe boek Manifiesto del Agua onderzocht en documenteerde fotografe Sanne Derks de inspanningen die nodig zijn om Cuba van drinkwater te voorzien.


Tekst Kees Jan van Kesteren | Foto Sanne Derks


Sanne Derks verdeelt haar tijd tussen Nederland en Latijns-Amerika. Vooral Cuba noemt ze een thuis, net zo goed als Nederland een thuis is. In 2017 maakte Derks haar eerste reportages over de Cubaanse omgang met water.

“Ik had het gevoel dat ik nog maar het topje van de ijsberg had ontdekt. Dit moedigde mij aan beurzen aan te vragen om het echt goed uit te gaan zoeken, zeker nadat het recht op drinkwater in 2019 in de Cubaanse grondwet werd opgenomen. Sindsdien kom ik meerdere keren per jaar langere periodes op Cuba.”