Het drinkwater van veel oude huurwoningen van corporatie Ymere in Amsterdam-Noord bevat lood. Bij 19 procent van de woningen wordt de wettelijke norm van 10 microgram per liter overschreden, blijkt uit de tussenstand van een inventarisatie. Ymere gaat alle loden waterleidingen vervangen.
Het lood in het drinkwater houdt al maanden de gemoederen bezig in het noorden van Amsterdam. Het probleem speelt bij huurwoningen van Ymere die van voor 1960 dateren. Vooral in de tuindorpen Buiksloot en Nieuwendam liggen er nog heel wat loden toevoerleidingen. Bewoners zijn overgegaan tot het tappen van water bij pompen, omdat zij het eigen kraanwater niet meer willen gebruiken.
1.300 watertesten uitgevoerd
Ymere heeft de laatste tijd bijna 6.400 woningen gecontroleerd en 1.300 watertesten uitgevoerd. Van dat laatste is een tussenstand na 662 testuitslagen bekendgemaakt, dus ongeveer op de helft. In 64 procent van de betrokken huurwoningen (circa 425) zijn looddeeltjes in het kraanwater aangetroffen.
Bij 23 procent van de woningen gaat het om een veilig geachte hoeveelheid van minder dan 5 microgram per liter. Bij 19 procent wordt daarentegen de wettelijke norm van 10 microgram per liter overschreden. Ymere geeft in zo’n geval een huurkorting van 60 procent, totdat er een oplossing is gerealiseerd.
Bij 22 procent van de watertesten is een loodgehalte tussen de 5 en 10 microgram per liter gemeten. Volgens een recent advies van de Gezondheidsraad levert deze concentratie al een risico op voor jonge kinderen en zwangere vrouwen. De raad baseert zich hierbij op onderzoek door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
Alle loden leidingen vervangen
Ymere heeft een aantal bouwbedrijven ingeschakeld om vanaf deze week de loden waterleidingen te vervangen, ook bij woningen waar slechts een kleine concentratie lood in het kraanwater is gevonden. Een complicatie is dat veel leidingen onder een heel woonblok zijn verstopt. Ymere verwacht dat de omvangrijke operatie ‘Lood eruit’ twee tot drie jaar gaat duren.
Ook uit andere delen van Amsterdam komen berichten over te veel lood in het drinkwater. De leerlingen van de Theo Thijssenschool in de Jordaan mogen daarom sinds vrijdag geen water uit de kraan meer drinken. De gemeente controleert op het moment alle scholen die voor 1960 zijn gebouwd, maar heeft het probleem verder nog niet aangetroffen.
MEER INFORMATIE
Ymere over operatie ‘Lood eruit’
Advies van Gezondheidsraad
Jaarrapport 2018 van ILT
Standpunt van Vewin
In het genoemde Stowa rapport wordt een onderscheid gemaakt naar:
Op basis van de nadere uitwerking kunnen technologen en beleidsmedewerkers van waterschappen een gefundeerde keuze maken voor een natuurlijk systeem, afhankelijk van de specifieke situatie op een RWZI en de gekozen opties:
A. Toepassing van een enkel systeem als ‘stand alone’ techniek als uitbreiding van de RWZI, voor upgrading van het effluent (afloop nabezinktank).
B. Als inpassing in een integraal natuurlijk systeem wat naast effluentbehandeling ook recht doet aan de omgeving en waarbij functies zoals het creëren van natuurlijk, levend water, effluentbuffering, recreatie en natuur gecombineerd worden.
De Waterharmonica's nemen de meeste ruimte in, zeker omdat voor een goede verwijdering van medicijnen laag tot zeer lage belaste Waterharmonica's nodig zijn (zie ook Stowa 2013-07). Dus een hydraulische belasting van zeker niet meer dan 0,05 m/dag. Ofwel een ruimte beslag van 2,5 tot 3,75 m2 per inwoner.
Het totale debiet aan gezuiverd afvalwater in Nederland is ca. 2.000.000 m3 per jaar (CBS, data 2020). Dit zou dan neerkomen op een totaal netto ruimte beslag van 4.000 ha in heel Nederland. Zeg 5.000 tot maximaal 10.000 ha. Dit lijkt veel, maar het is wel met gestapelde belangen en mogelijkheden. Stel 25 cm waterberging: 10.000.000 waterberging, stel dat een kwart van de Waterharmonica's als KRW-waardig wordt beschouwd (is best wel reëel): 500 tot 1.000 ha.... En dan nog recreatie, natuur, CO2-vastlegging, stikstofrechten? Vrienden maken, bufferzones rond de rwzi's. Een voorbeeld van een zoektocht, uitgevoerd door het Wetterskip Fryslân: http://www.waterharmonica.nl/reports/LW289-47_005-rapd02-waterharmonica.pdf. Op weg naar 2027?
Ruud Kampf
Rekel/water
Dus bij hoogheemraadschap Delfland kies je een partij. Vervolgens hebben een paar partijen meer zetels dan andere. Daarna wordt er een Bestuursakkoord getekend door alle partijen, waar ook de minder grote (verliezende) partijen zeggenschap in hebben? Er staat ook: "De gezamenlijk gekozen hoogheemraden vertegenwoordigen in het dagelijks bestuur alle fracties". Wat betekent het dan om een fractie te vertegenwoordigen in de praktijk?
In het geval van hoogheemraadschap Delfland is stemmen op een partij dus niet super zinvol, omdat daarna toch met alle andere partijen wordt samengewerkt om tot een Bestuursakkoord te komen. Grote partijen hebben dan niet meer te bepalen dan kleine partijen?