0
0
0
s2sdefault

Er zijn meerdere soorten Aziatische duizendknopen in Nederland. Met hun diepe en wijd vertakte wortels zorgen deze invasieve exoten voor schade aan onder andere kades, oevers en dijken. Het Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) adviseert nu om de handel in duizendknopen te verbieden en de Japanse duizendknopen en verwante soorten op de Europese Unielijst van zorgwekkende invasieve uitheemse soorten te laten plaatsen.

De Japanse duizendknoop, de Sachalinse duizendknoop en de bastaardduizendknoop, behoren tot de Aziatische duizendknopen die in Nederland voorkomen. Ze lijken op elkaar en zorgen voor vergelijkbare problemen. Daarom gaf het ministerie van LNV opdracht aan het bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO), een onafhankelijk onderdeel van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), om de risico’s van deze duizendknopen in kaart te brengen en maatregelen voor bestrijding voor te stellen.

Adviezen
BuRO liet de risico’s voor biodiversiteit en ecosysteemdiensten analyseren en gaf ook opdracht tot een onderzoek naar de risico’s door zaadvorming. Met deze twee onderliggende onderzoeken, ligt er nu een advies aan het ministerie om de handel in de duizendknopen, inclusief levensvatbare delen, te stoppen en de duizendknopen bij de Europese Commissie voor te dragen voor de Europese Unielijst van zorgwekkende invasieve uitheemse soorten.

Mannelijke exemplaren verwijderen
Chris van Dijk Chris van Dijk Ook raadt BuRO aan om de voorplanting door middel van zaadvorming te voorkómen, bijvoorbeeld door het opsporen en verwijderen van mannelijke exemplaren. “Deze route is nu nog nauwelijks bekend bij beheerders”, legt Chris van Dijk uit.

De onderzoeker Plant en Milieu bij Wageningen University & Research is expert op het gebied van de duizendknoop en was betrokken bij de totstandkoming van het onderzoek naar risico’s door zaadvorming. “Als de adviezen die er nu liggen door alle beheerders worden uitgevoerd, hebben we een kans om een nog snellere verspreiding een halt toe te roepen en de plant onder controle te krijgen.”

EU-lijst
Volgens Van Dijk wordt de bestrijding van de duizendknopen op dit moment te versnipperd aangepakt. De verantwoordelijkheid ervoor ligt bij de decentrale overheden, terwijl een centrale aanpak effectiever zou kunnen zijn. “Alle gemeenten en waterschappen moeten nu zelf het wiel uitvinden. Terwijl centrale sturing volgens mij zou helpen bij het aanpakken van de problemen. Als deze duizendknopen op de EU-lijst worden opgenomen, zijn overheden in geval verplicht om in ieder geval een beheerplan te maken voor deze exoten.”

Risicoanalyse en bestrijdingsmiddelen
De invasieve exoot, die niet alleen in Nederland een probleem vormt, staat niet op de EU-lijst omdat het tot nog toe aan goede bestrijdingsmethode ontbreekt en omdat er nog geen wetenschappelijke risico-analyse was gemaakt.

Van Dijk: “Dat laatste is nu opgelost als onderdeel van het onderzoek van BuRO. Rond bestrijdingsmethoden is er een permanente zoektocht gaande om de bestrijding effectiever te krijgen. Ik heb nog geen ei van Columbus gezien. Het probleem blijft dat de plant een ontzettende groeikracht heeft zolang het wortelstelsel niet volledig wordt verwijderd.”

Voor beheerders is er het Kennisnetwerk Invasieve Exoten waar ze de meest actuele informatie kunnen vinden.

 

MEER INFORMATIE
Advies van BuRO over de risico's van vier Aziatische duizendknopen in Nederland (inclusief onderliggende onderzoeken)
Kennisnetwerk Invasieve Exoten

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Zeer spijtig om te lezen dat Alexander is overleden. Jouw tekst Walter is geheel in lijn zoals ik Alexander kende in de tijd dat ik bij WZHO werkzaam was. Goed gedaan.
Het is een prachtig idee. Als een horeca man/vrouw er meer wil hebben kosten ze ongeveer € 7,-. Een andere ondernemer biedt ze aan voor bijna 13 euro. Ik koop er dus een paar bij een horeca-ondernemer.
Groet, Jan Jansen, Maastricht
Dit heet PARTICIPATIE en daar valt voor de overheid nog veel te leren. Met name het HHNK zit nog in de fase dictatuur of welk ander synoniem daarin passend is.
Misschien kan je ook proberen om water besparen leuker te maken, kijk eens op mijn website www.dickytec.net
Knappe technologie die Nereda!

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.