secundair logo knw 1

Er zijn meerdere soorten Aziatische duizendknopen in Nederland. Met hun diepe en wijd vertakte wortels zorgen deze invasieve exoten voor schade aan onder andere kades, oevers en dijken. Het Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) adviseert nu om de handel in duizendknopen te verbieden en de Japanse duizendknopen en verwante soorten op de Europese Unielijst van zorgwekkende invasieve uitheemse soorten te laten plaatsen.

De Japanse duizendknoop, de Sachalinse duizendknoop en de bastaardduizendknoop, behoren tot de Aziatische duizendknopen die in Nederland voorkomen. Ze lijken op elkaar en zorgen voor vergelijkbare problemen. Daarom gaf het ministerie van LNV opdracht aan het bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO), een onafhankelijk onderdeel van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), om de risico’s van deze duizendknopen in kaart te brengen en maatregelen voor bestrijding voor te stellen.

Adviezen
BuRO liet de risico’s voor biodiversiteit en ecosysteemdiensten analyseren en gaf ook opdracht tot een onderzoek naar de risico’s door zaadvorming. Met deze twee onderliggende onderzoeken, ligt er nu een advies aan het ministerie om de handel in de duizendknopen, inclusief levensvatbare delen, te stoppen en de duizendknopen bij de Europese Commissie voor te dragen voor de Europese Unielijst van zorgwekkende invasieve uitheemse soorten.

Mannelijke exemplaren verwijderen
Chris van Dijk Chris van Dijk Ook raadt BuRO aan om de voorplanting door middel van zaadvorming te voorkómen, bijvoorbeeld door het opsporen en verwijderen van mannelijke exemplaren. “Deze route is nu nog nauwelijks bekend bij beheerders”, legt Chris van Dijk uit.

De onderzoeker Plant en Milieu bij Wageningen University & Research is expert op het gebied van de duizendknoop en was betrokken bij de totstandkoming van het onderzoek naar risico’s door zaadvorming. “Als de adviezen die er nu liggen door alle beheerders worden uitgevoerd, hebben we een kans om een nog snellere verspreiding een halt toe te roepen en de plant onder controle te krijgen.”

EU-lijst
Volgens Van Dijk wordt de bestrijding van de duizendknopen op dit moment te versnipperd aangepakt. De verantwoordelijkheid ervoor ligt bij de decentrale overheden, terwijl een centrale aanpak effectiever zou kunnen zijn. “Alle gemeenten en waterschappen moeten nu zelf het wiel uitvinden. Terwijl centrale sturing volgens mij zou helpen bij het aanpakken van de problemen. Als deze duizendknopen op de EU-lijst worden opgenomen, zijn overheden in geval verplicht om in ieder geval een beheerplan te maken voor deze exoten.”

Risicoanalyse en bestrijdingsmiddelen
De invasieve exoot, die niet alleen in Nederland een probleem vormt, staat niet op de EU-lijst omdat het tot nog toe aan goede bestrijdingsmethode ontbreekt en omdat er nog geen wetenschappelijke risico-analyse was gemaakt.

Van Dijk: “Dat laatste is nu opgelost als onderdeel van het onderzoek van BuRO. Rond bestrijdingsmethoden is er een permanente zoektocht gaande om de bestrijding effectiever te krijgen. Ik heb nog geen ei van Columbus gezien. Het probleem blijft dat de plant een ontzettende groeikracht heeft zolang het wortelstelsel niet volledig wordt verwijderd.”

Voor beheerders is er het Kennisnetwerk Invasieve Exoten waar ze de meest actuele informatie kunnen vinden.

 

MEER INFORMATIE
Advies van BuRO over de risico's van vier Aziatische duizendknopen in Nederland (inclusief onderliggende onderzoeken)
Kennisnetwerk Invasieve Exoten

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):