0
0
0
s2smodern
Interessant? Deel dit artikel met uw (water)netwerk!
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

In opdracht van Waterschap Vallei en Veluwe is aannemersbedrijf Poelsma deze week begonnen met een pompproef aan de Westdijk in Bunschoten. Die is nodig om straks een grote partij verontreinigde Thermisch Gereinigde Grond (TGG) te kunnen verwijderen. 

Deze TGG, afkomstig van ATM in Moerdijk, is gebruikt bij het verbeteren van de Westdijk. In 2017 bleek dat het om verontreinigde TGG ging. Vorig jaar zomer besloot het algemeen bestuur van het waterschap de TGG volledig af te graven en te vervangen. Het gaat om 75.000 kubieke meter TGG, ofwel vierduizend vrachtwagens, die is toegepast in de steunberm.

De afgelopen jaren zijn er meerdere onderzoeken geweest naar de aard van de verontreiniging en de invloed daarvan op de omliggende sloten.

Eerder deze maand werden de resultaten bekend van een groot bodemonderzoek door RoyalHaskoningDHV. Daaruit bleek dat alle grond verontreinigd is en nooit gebruikt had mogen worden.

Gevaarlijke stoffen
De TGG bevat te hoge concentraties van zouten, zware metalen en vluchtige verbindingen als benzeen en heeft een te hoge zuurgraad. Er werden ook gevaarlijke stoffen als PFAS en BDE aangetroffen, evenals stoffen die uitlogen. Ook zat er te veel bodemvreemd materiaal als grind, puin, plastic, slakken en asfaltdeeltjes in.

Het RIVM en WeNR constateerden in juli al dat de risico’s in de directe omgeving van de TGG voor dier en milieu beperkt zijn, met uitzondering van veedrenking.

Op grond van het bodemonderzoek moet nu bepaald worden waarheen de vervuilde grond afgevoerd kan worden. De dijk moet uiterlijk 1 november 2020 afgegraven zijn. Over wie dat betaalt, loopt nog een juridische procedure.

Grondwaterstand
Tijdens het ontgraven van de TGG moet de grondwaterstand tijdelijk worden verlaagd. Daardoor wordt de TGG drooggelegd en dat is nodig om de grond te kunnen verwijderen. Ter voorbereiding hierop wordt nu de pompproef uitgevoerd op twee locaties op de dijk.

Per locatie wordt een diep filter geplaatst waarop een pomp wordt aangesloten. Het water wordt met een leiding richting het Eemmeer gepompt. Vanwege deze leiding verwacht Vallei en Veluwe enige hinder voor het verkeer, maar de Westdijk blijft wel gewoon open. In totaal nemen de werkzaamheden drie tot vier weken in beslag.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Vallei en Veluwe over pompproef
Nieuwsbericht Vallei en Veluwe over bodemonderzoek
Eerder bericht over RIVM-onderzoek slootbodems
Eerder bericht over plan van aanpak

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

Laatste reacties op onze artikelen

Jammer dat alleen de zomerperiode is bekeken, want in de winter kan het effect juist omgekeerd zijn. In groenstroken of elementen zakt het neerslagoverschot naar grondwater. Op verhard oppervlakte wordt hemelwater veelal afgevoerd. De hydrologische effecten kunnen van gebied tot gebied nogal verschillen (hoge zandgrond is anders dan veenpolder).
De combinatie van vergroenen, alsmede vasthouden en infiltreren van regenwater kan zorgen voor een stijging van gemiddelde zomergrondwaterstanden in een woonwijk.
Dit probleem is ontstaan door het baggeren van vaarwegen voor zandaanvoer wat een nieuw recreatiestrand moet worden. HHNK heeft recent schade van €1miljoen op zich genomen toen de provincie opdracht had gegeven om bij Zijpersluis het Noordhollandas kanaal te baggeren. De watersnoodramp van Anna Paulowna wordt ook aan vaarwegverdieping toe geschreven. Dijkverhoging en baggeren geeft meer kans op dijkfalen.
Als er met maaionderhoud zoveel fauna weg wordt gemaaid, hoe komt het dan dat elk jaar weer de beek/ sloot weer is aangevuld met fauna?
De conclusie dat mobiliteit van fauna niet werkt, zou suggereren dat je de beek/sloot leegmaakt en ondanks dat het nooit eerder is onderzocht, toch nog steeds fauna in sloot aanwezig is. We maaien al jaren.
Met het afzetten van het team van Linus Pauling, is waarschijnlijk de weg vrij gemaakt voor malafide water organisaties, waar we er al genoeg van hebben in Europa. Het is mij in elk geval helder, dat niemand hier ook maar een fractie van de kennis bezit van 1 van de mensen uit het team van Linus.
Het spijt me te moeten lezen met wat voor gekonkel jullie proberen ons drinkwater op peil te brengen. Het doet me niet alleen walgen van de wijze waarop er gesjoemeld wordt met cijfers, waarden en giftige stofjes in ons drinkwater. Het doet me ook twijfelen aan het gezonde verstand van waterdeskundigen, die blijkbaar eerder voor het behoud van hun salaris willen gaan, dan voor de gezondheid van de bevolking.
Het is helder, dat hier geen enkele chemicus met enig hart de verantwoording draagt.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.

(advertentie)

Wij maken gebruik van cookies om de gebruikerservaring te verbeteren. Als je onze site bezoekt, ga je akkoord met het gebruik hiervan.      Ik snap het