0
0
0
s2smodern

In opdracht van Waterschap Vallei en Veluwe is aannemersbedrijf Poelsma deze week begonnen met een pompproef aan de Westdijk in Bunschoten. Die is nodig om straks een grote partij verontreinigde Thermisch Gereinigde Grond (TGG) te kunnen verwijderen. 

Deze TGG, afkomstig van ATM in Moerdijk, is gebruikt bij het verbeteren van de Westdijk. In 2017 bleek dat het om verontreinigde TGG ging. Vorig jaar zomer besloot het algemeen bestuur van het waterschap de TGG volledig af te graven en te vervangen. Het gaat om 75.000 kubieke meter TGG, ofwel vierduizend vrachtwagens, die is toegepast in de steunberm.

De afgelopen jaren zijn er meerdere onderzoeken geweest naar de aard van de verontreiniging en de invloed daarvan op de omliggende sloten.

Eerder deze maand werden de resultaten bekend van een groot bodemonderzoek door RoyalHaskoningDHV. Daaruit bleek dat alle grond verontreinigd is en nooit gebruikt had mogen worden.

Gevaarlijke stoffen
De TGG bevat te hoge concentraties van zouten, zware metalen en vluchtige verbindingen als benzeen en heeft een te hoge zuurgraad. Er werden ook gevaarlijke stoffen als PFAS en BDE aangetroffen, evenals stoffen die uitlogen. Ook zat er te veel bodemvreemd materiaal als grind, puin, plastic, slakken en asfaltdeeltjes in.

Het RIVM en WeNR constateerden in juli al dat de risico’s in de directe omgeving van de TGG voor dier en milieu beperkt zijn, met uitzondering van veedrenking.

Op grond van het bodemonderzoek moet nu bepaald worden waarheen de vervuilde grond afgevoerd kan worden. De dijk moet uiterlijk 1 november 2020 afgegraven zijn. Over wie dat betaalt, loopt nog een juridische procedure.

Grondwaterstand
Tijdens het ontgraven van de TGG moet de grondwaterstand tijdelijk worden verlaagd. Daardoor wordt de TGG drooggelegd en dat is nodig om de grond te kunnen verwijderen. Ter voorbereiding hierop wordt nu de pompproef uitgevoerd op twee locaties op de dijk.

Per locatie wordt een diep filter geplaatst waarop een pomp wordt aangesloten. Het water wordt met een leiding richting het Eemmeer gepompt. Vanwege deze leiding verwacht Vallei en Veluwe enige hinder voor het verkeer, maar de Westdijk blijft wel gewoon open. In totaal nemen de werkzaamheden drie tot vier weken in beslag.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Vallei en Veluwe over pompproef
Nieuwsbericht Vallei en Veluwe over bodemonderzoek
Eerder bericht over RIVM-onderzoek slootbodems
Eerder bericht over plan van aanpak

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Over het merken van een van deze vissoorten, nl de zeeforel. Op deze vis vist een kleine groep liefhebbers in de voordelta nabij het Haringvliet en Waterweg.
Elk jaar vangen we diverse mooie vissen die natuurlijk worden teruggezet. Misschien kan dit kleine groepje sportvissers op deze manier een grote bijdrage leveren.
Ook in dit waterschap laat het bestuur dus zijn oren hangen naar de boeren. Want waarom wordt er, voordat er een beslissing wordt genomen over het zoutgehalte, wél met hen gesproken en niet met bijvoorbeeld natuurorganisaties?
Hoe moeilijk kan het zijn. Stel de stuwen wat hoger in en het lagere veen komt weer onder water te staan. Kost niks. Scheelt al wel gelijk veel aan het inklinken van het veen en de uitstoot van CO2. Misschien moet de tractor dan wat lichter worden of moeten we gewoon het groene hart weer het oerbos van Nederland laten worden. Al die vlakke weilanden met nauwelijks een koe er op is toch ook niks. CO2 uitstoot omlaag door waterpeil omhoog!
@Pieter den Besten Interessante conclusies naar aanleiding van onderzoek naar governance Marker Wadden. Cultuurverschillen van organisaties kunnen bijdragen aan beter resultaat van samenwerking. Samenstelling van het projectteam is doorslaggevend, dat is ook mijn ervaring bij complexe inrichtingsvraagstukken, waarbij niet het van belang is een koppeling tussen theorie en praktijkkennis te maken. Ik hoop dat de conclusies voor betere governance bij andere inrichtingsprojecten opgevolgd worden, zodat er nog betere resultaten gerealiseerd kunnen worden.
Super om zoveel jaren betrokken te zijn geweest in die governance. Inderdaad een voorbeeld samenwerking tussen heel verschillende organisaties. Mijn nr 1 leerervaring: elkaar ruimte gunnen en daarbij geduld opbrengen, en samen ook de credits ontvangen.

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.