secundair logo knw 1

Het gemaal Westdijk, een van de locaties waar de pompproef plaatsvindt. Foto Vallei en Veluwe

In opdracht van Waterschap Vallei en Veluwe is aannemersbedrijf Poelsma deze week begonnen met een pompproef aan de Westdijk in Bunschoten. Die is nodig om straks een grote partij verontreinigde Thermisch Gereinigde Grond (TGG) te kunnen verwijderen. 

Deze TGG, afkomstig van ATM in Moerdijk, is gebruikt bij het verbeteren van de Westdijk. In 2017 bleek dat het om verontreinigde TGG ging. Vorig jaar zomer besloot het algemeen bestuur van het waterschap de TGG volledig af te graven en te vervangen. Het gaat om 75.000 kubieke meter TGG, ofwel vierduizend vrachtwagens, die is toegepast in de steunberm.

De afgelopen jaren zijn er meerdere onderzoeken geweest naar de aard van de verontreiniging en de invloed daarvan op de omliggende sloten.

Eerder deze maand werden de resultaten bekend van een groot bodemonderzoek door RoyalHaskoningDHV. Daaruit bleek dat alle grond verontreinigd is en nooit gebruikt had mogen worden.

Gevaarlijke stoffen
De TGG bevat te hoge concentraties van zouten, zware metalen en vluchtige verbindingen als benzeen en heeft een te hoge zuurgraad. Er werden ook gevaarlijke stoffen als PFAS en BDE aangetroffen, evenals stoffen die uitlogen. Ook zat er te veel bodemvreemd materiaal als grind, puin, plastic, slakken en asfaltdeeltjes in.

Het RIVM en WeNR constateerden in juli al dat de risico’s in de directe omgeving van de TGG voor dier en milieu beperkt zijn, met uitzondering van veedrenking.

Op grond van het bodemonderzoek moet nu bepaald worden waarheen de vervuilde grond afgevoerd kan worden. De dijk moet uiterlijk 1 november 2020 afgegraven zijn. Over wie dat betaalt, loopt nog een juridische procedure.

Grondwaterstand
Tijdens het ontgraven van de TGG moet de grondwaterstand tijdelijk worden verlaagd. Daardoor wordt de TGG drooggelegd en dat is nodig om de grond te kunnen verwijderen. Ter voorbereiding hierop wordt nu de pompproef uitgevoerd op twee locaties op de dijk.

Per locatie wordt een diep filter geplaatst waarop een pomp wordt aangesloten. Het water wordt met een leiding richting het Eemmeer gepompt. Vanwege deze leiding verwacht Vallei en Veluwe enige hinder voor het verkeer, maar de Westdijk blijft wel gewoon open. In totaal nemen de werkzaamheden drie tot vier weken in beslag.

 

MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Vallei en Veluwe over pompproef
Nieuwsbericht Vallei en Veluwe over bodemonderzoek
Eerder bericht over RIVM-onderzoek slootbodems
Eerder bericht over plan van aanpak

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Een goede zaak, om effluentwater te gebruiken in plaats van drinkwater voor de slibontwatering. Ik ken dit proces net, maar waarom heb je water nodig om slib te ontwateren? Klinkt mij vreemd in de oren.
Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).