Het vervolgonderzoek naar de mogelijke verontreiniging van sloten nabij de Westdijk in Bunschoten bevestigt de eerdere resultaten, maar geeft nog geen uitsluitsel over de effecten op de flora en fauna in het gebied als er wordt gebaggerd.
Waterschap Vallei en Veluwe heeft het RIVM daarom gevraagd verder onderzoek te doen. Daaruit moet blijken of de bagger uit de sloten verwerkt mag worden op de omliggende landbouwpercelen. Eind april zal er een eerste terugkoppeling plaatsvinden.
Bij het ophogen van de Westdijk in 2016 is thermisch gereinigde grond (TGG) van ATM in Moerdijk gebruikt die nog verontreinigd bleek. Het waterschap wil deze grond volledig afgraven en vervangen. Begin deze maand werd de termijn daarvoor met een jaar verlengd, tot 1 november 2020.
Op dit moment vindt nog uitgebreid onderzoek plaats naar de verontreinigde grond op de dijk. De resultaten hiervan werden eveneens in april verwacht, maar er blijkt toch meer tijd nodig, meldt woordvoerder Marja Reijnders van Vallei en Veluwe. Een nieuwe datum is nog niet bekend.
Chloride
Daarnaast is er dus vervolgonderzoek gedaan naar de verhoogde concentraties chloride, sulfaat en bromide in de slootbodems, die afgelopen najaar al waren gemeten. Daarvoor is het onderzoeksgebied uitgebreid.
Volgens Reijnders bevestigt dit vervolgonderzoek, uitgevoerd door RoyalHaskoningDHV, de eerdere resultaten. De aangetroffen genormeerde stoffen vallen binnen de toegestane norm. In de teen- en poldersloten is de niet-genormeerde stof chloride in hoge concentraties gemeten, waarbij het gehalte afneemt naarmate de afstand toeneemt.
Er zijn ook hogere concentraties van de niet-genormeerde stof sulfaat gemeten, maar dit komt in wisselende concentraties in het hele gebied voor.
Niet baggeren
Op basis van deze resultaten kan ''geen eenduidig beeld’’ gevormd worden van het effect van het afgezette slib op de onderliggende bodem, concluderen de onderzoekers.
''Daarom kijkt het RIVM hier nu naar’’, verklaart Reijnders. ''Zo lang vragen wij boeren nog niet te baggeren.’’
MEER INFORMATIE
Nieuwsbericht Vallei en Veluwe + link naar rapporten
Thermisch verontreinigde grond Westdijk voorlopig nog niet afgegraven
Waterschap onderzoekt slootbodems Westdijk
De vraag is of dat dan komt door alleen de waterkwaliteit of dat het komt omdat we, bijvoorbeeld, gewoon gruwelijk dicht bevolkt zijn en ik al heel wat weilanden en dergelijke omgezet heb zien worden in woningen.
Mijn idee is overigens niet om te infiltreren in bestaande vennen - dat zou inderdaad de ecologie van die vennen veranderen – maar in aangelegde plassen (met een oppervlak minder dan 0,1 procent van de Veluwe). Die vallen droog, enkele dagen nadat infiltratie stopt. Infiltratieplassen hebben landschappelijk gezien wellicht wat waarde (als je saai naaldbos daarvoor kapt), aangaande natuur is die inderdaad beperkt.
Zeg 10 jaar geleden al waarschuwde ik dat we in 2027 in Nederland nooit de KRW doelen gaan halen. Ik betreur het ten zeerste dat ik gelijk ga krijgen. Ik voorspel nu dat we in 2030 met de mond vol tanden staan als Brussel ons vraagt wat onze plannen/maatregelen zijn om de Veluwe natuur en biodiversiteit te herstellen. Zonder fors ingrijpen in de waterbalans van het Veluwemassief gaan we verdroging echt niet bestrijden en zullen beken en sprengen niet structureel meer water voeren. Dat geef ik je op een briefje.