secundair logo knw 1

Foto: Waterschap Vallei en Veluwe

De Westdijk in Spakenburg zal voorlopig nog niet worden afgegraven. Waterschap Vallei en Veluwe en de gemeente Bunschoten kwamen vorige week overeen dat het Plan van Aanpak niet op 1 maart 2019, maar een jaar later zal worden ingeleverd. De gemeente wil nu dat de dijk uiterlijk 1 november 2020 is afgegraven.

Bij de Westdijk in Spakenburg is thermisch gereinigde grond (TGG) gebruikt bij het ophogen van de dijk. Deze grond bleek bleek nog verontreinigd. In 2017 werden de eerste verontreinigingen aangetroffen en vorig jaar werd er ook een verhoogde concentratie GenX gevonden. Waterschap Vallei en Veluwe besloot de thermisch gereinigde grond (TGG), waarmee de dijk is opgehoogd, volledig af te graven en te ervangen.

Plan van aanpak
De gemeente Bunschoten stelde de termijnen vast waarop het waterschap dat moest doen. Op basis van de last onder dwangsom moest Vallei en Veluwe voor 1 maart 2019 een plan van aanpak opleveren en voor 1 november 2019 de dijk hebben afgegraven.

Het waterschap vroeg uitstel aan bij de Voorzieningenrechter. Nog voor de zaak voor de rechter kon komen, besloot de gemeente de termijnen te verlengen. De last onder dwangsom blijft echter van kracht, evenals het beroep van het waterschap.

“De door de Gemeente Bunschoten oorspronkelijk gestelde termijnen zijn niet haalbaar omdat het waterschap eerst een locatie moet vinden waar de grond naartoe afgevoerd kan worden,” zegt Marja Reijnders, woordvoerder van waterschap Vallei en Veluwe.

Uitgebreid onderzoek
Om te weten waar de grond naartoe afgevoerd kan worden, vindt nu uitgebreid onderzoek plaats naar de samenstelling van de TGG. “Dit is een intensief onderzoek en neemt veel tijd in beslag. Verder hebben we ook nog te maken met vergunningen en procedures.”

Reijnders kan nog niet zeggen of de nieuwe termijnen wel haalbaar zijn. “We kunnen pas af gaan graven als we weten waar de TGG naar toe kan. We werken er hard aan om dat te achterhalen. De gemeente Bunschoten en het waterschap hebben hetzelfde doel, namelijk een schone en veilige Westdijk."

 

MEER INFORMATIE
Waterschap onderzoekt slootbodems Westdijk

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):