secundair logo knw 1

Het nieuwe bestuur van Waterschap Zuiderzeeland.

Bijna drie maanden na de waterschapsverkiezingen van 15 maart hebben 17 van de 21 waterschappen een coalitieakkoord bereikt. Daarvan hebben er 14 ook al nieuwe bestuurders benoemd. Noorderzijlvest, Scheldestromen, Schieland en Krimpenerwaard en Stichtse Rijnlanden zijn nog druk aan het onderhandelen.

Deze week koos het algemeen bestuur van Waterschap Zuiderzeeland drie nieuwe heemraden. Jaap Lodders (BBB/Ongebouwd), Jo Caris (Water, Wonen en Natuur) en Tom Vereijken namens de fractiecombinatie AV50 (AWP, VVD en 50PLUS). Samen met dijkgraaf Hetty Klavers en secretaris-directeur Wouter Slob vormen zij het college van dijkgraaf en heemraden in de polder.

In het nieuwe bestuursprogramma ‘Verbinden en koers houden’ bouwen zij voort op de weg die door het vorige bestuur is ingezet. Extra aandacht is er voor de beschikbaarheid van water nu en in de toekomst, de rol van water en bodem bij gebiedsontwikkelingen (‘water en bodem sturend’) en het betrekken van inwoners bij het waterschapswerk, aldus de website.

Bij Vallei en Veluwe werden maandag vier heemraden benoemd: Erik den Hertog (BBB), Carlo van Dijk (ChristenUnie), Bert van Vreeswijk (SGP) en Henk Veldhuizen (Ongebouwd, Landbouw). Zij gaan samen met dijkgraaf Marijn Ornstein en secretaris-directeur Karl Blokland aan de slag. Komende maandag vergadert het algemeen bestuur over de Bestuursagenda voor de periode 2023-2027.

Noaberschap 
Ook bij Amstel, Gooi en Vecht, Waterschap Limburg en De Dommel zijn de coalitieonderhandelingen deze week afgerond, zoals eerder gemeld. Dat laatste waterschap heeft nog geen namen bekendgemaakt van de beoogde bestuursleden; wel staat al vast dat zij op 21 juni worden geïnstalleerd.

Eind vorige week werden de nieuwe bestuurders van Rivierenland geïnstalleerd. Esther Groenenberg, Henk van ’t Pad, Goos den Hartog en Kees Romijn vormen hier nu samen met dijkgraaf Co Verdaas en secretaris-directeur Kees Vonk het nieuwe dagelijks bestuur. ‘Aan de slag met water’ heet het bestuursprogramma dat zij de komende jaren willen uitvoeren.

Bij Vechtstromen ligt er sinds vorige week woensdag een bestuursakkoord met als titel ‘Noaberschap verbindt’. Volgende week woensdag moet duidelijk zijn welke partijen samen het bestuur gaan vormen.

Nog geen witte rook
Hekkensluiters zijn Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR), Noorderzijlvest, Scheldestromen en Schieland en de Krimpenerwaard. Bij HDSR is de formatie in volle gang nadat de informateur eind april de fracties Water Natuurlijk, BBB, Partij voor de Dieren, Partij van de Arbeid en Natuur en Landbouw bijeengebracht had.

Een paar weken later leek de eerste gespreksronde bij Scheldestromen te gaan leiden tot een coalitie tussen winnaar BBB en de fracties Ongebouwd, Partij voor Zeeland, SGP en CDA, maar witte rook is er nog niet. Datzelfde geldt voor Noorderzijlvest, dat werkt aan een tweede optie nadat de eerste poging met Water Natuurlijk, BBB, PvdA, Geborgd Natuur en Student en Water eind april strandde.

Schieland verwacht eind juni een nieuw bestuur te kunnen presenteren. De fracties Water Natuurlijk, VVD, PvdA en de gezamenlijke fracties van Ongebouwd en Natuurterreinen zijn sinds eind april met elkaar in gesprek over het financieel kader en de portefeuilleverdeling.

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!