secundair logo knw 1

De invloed van klimaatverandering op de drinkwatervoorziening is sneller werkelijkheid geworden dan drinkwaterbedrijf Vitens heeft voorzien. Dat zegt Peter Salverda van Vitens in de podcast ‘De toekomst van ons water’.

Salverda is strategisch omgevingsmanager bij Vitens en geeft sturing aan het beleidsmatige en omgevingsproces voor een veilige drinkwatervoorziening in de toekomst. Het RIVM luidde kortgeleden de noodklok over dreigende drinkwatertekorten. De drinkwaterbedrijven zouden onvoldoende inspelen op de groeiende vraag naar drinkwater en door droge zomers staan drinkwaterreserves onder druk. Valt Vitens iets te verwijten?

“Klimaatverandering hebben wij zien aankomen”, zegt Salverda. “In 2013, tien jaar geleden, zijn we samen met IPO en Vewin begonnen met een traject om klimaatscenario’s te vertalen naar mogelijke gevolgen voor de drinkwatervoorziening, onder de naam: traject aanvullende strategische voorraden. Dus reserveringen maken voor het geval de klimaatverandering zou optreden. Dat is gaan lopen. Alleen de snelheid waarmee het is opgetreden, hebben wij als Vitens niet voorzien. We gingen uit van vergezichten in 2030 en 2040. Het is sneller werkelijkheid geworden.”

Daarnaast speelt dat bestaande vergunnigen veel van de 110 grondwaterwinningen van Vitens dichtbij kwetsbare natuurgebieden liggen. Dat betekent dat het drinkwaterbedrijf steeds vaker weerstand ondervindt bij het verkrijgen van nieuwe of het uitbreiden van bestaande winvergunningen. “De procedures worden steeds langer en er zijn steeds meer belangen die een rol spelen bij het verkrijgen van nieuwe vergunningen. Dat is een stroperig verhaal.” Afgelopen jaar riep waterbedrijf Vitens overheden op om sneller te zijn met uitbreiding van vergunningen voor drinkwaterwinningen.

Vitens werkt aan plannen voor nieuwe winconcepten met als inzet brondiversificatie. Maar dat vraagt vrij veel tijd, zegt Salverda. Hij noemt als voorbeeld de inzet om in de toekomst oppervlaktewater uit de IJssel en de Veluwse randmeren te gebruiken voor het maken van drinkwater. Ook onderzoekt Vitens de mogelijkheden om afvalwater te benutten voor drinkwaterwinning en werkt het ook nog aan het innovatieve drinkwaterwinningsconcept 'De eeuwige bron', dat in lijn is met het nieuwe beleidsbeginsel 'water en bodem sturend' in de ruimtelijke inrichting.

Andere thema's die aan de orde komen: de investeringsparadox, duurzaam drinkwatergebruik, leveren aan bedrijven (oa NX Filtration), de WACC.


LUISTER HIER DE PODCAST:

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Eindelijk waardering voor de bestaande ruimtelijke kwaliteit, het zou tijd worden. Nu maar hopen dat men zich dit ook bewust wordt bij de lokale waterschappen. Want het blijft alarmerend dat dit wateschap Scheldestromen nog in 2023 een kapvergunning had aangevraagd! Er is al veel te veel gesloopt in dit landje.
Heel goed plan om digitaal de grondwater onttrekkingen bij te houden. Dat scheelt een enorme hoeveelheid werk en controle. Gezien mijn ervaring met ws H&A in de Drentsche Aa.
Ivm de Kaderrichtlijn Water wil ik dat de onderwaterplanten veel meer aandacht krijgen want dat is de beste manier om de waterkwaliteit te verbeteren. Wij doen dat in samenwerking met waterschap De Dommel en hoogheemraadschap Rijnlanden, de Vrouwe Vennepolder in Oude Ade en de Kampina in Oirschot. Een terrein van Het land van ons, in samenwerking met de Universiteit Leiden en de Radbouduniversiteit. Kunt u de problematiek ook van deze kant belichten. Wij kunnen met onderwaterplanten de kwaliteit direct verbeteren in enkele jaren zodat die wel aan de richtlijn voldoet. Vrgr Kees Koot, Waterplant.nl
Een goed idee. De Landelijke Waterwoonorganisatie (LWO)  wil graag meedenken en de ervaringen van op het water wonen delen. Laurens Klappe
Kijk bij anders omgaan, zeg besparing op kwaliteit drinkwater verbruik in Nederland, vooral ook eens naar België. Bij huizenbouw vereisen zij bv 6 m3 buffer tanks voor regenwateropvang voor toiletten en tuin en autowassen en… Als je met zo’n  simpele regel start kun je gigantisch op volume besparen. 10 jaar tijd 1.000.000 huizen erbij x 6 x 50 (= 300 m3 per woning)= 300.000.000.m3 op jaarbasis straks en een geweldige toename elk jaar!!!!