secundair logo knw 1

De invloed van klimaatverandering op de drinkwatervoorziening is sneller werkelijkheid geworden dan drinkwaterbedrijf Vitens heeft voorzien. Dat zegt Peter Salverda van Vitens in de podcast ‘De toekomst van ons water’.

Salverda is strategisch omgevingsmanager bij Vitens en geeft sturing aan het beleidsmatige en omgevingsproces voor een veilige drinkwatervoorziening in de toekomst. Het RIVM luidde kortgeleden de noodklok over dreigende drinkwatertekorten. De drinkwaterbedrijven zouden onvoldoende inspelen op de groeiende vraag naar drinkwater en door droge zomers staan drinkwaterreserves onder druk. Valt Vitens iets te verwijten?

“Klimaatverandering hebben wij zien aankomen”, zegt Salverda. “In 2013, tien jaar geleden, zijn we samen met IPO en Vewin begonnen met een traject om klimaatscenario’s te vertalen naar mogelijke gevolgen voor de drinkwatervoorziening, onder de naam: traject aanvullende strategische voorraden. Dus reserveringen maken voor het geval de klimaatverandering zou optreden. Dat is gaan lopen. Alleen de snelheid waarmee het is opgetreden, hebben wij als Vitens niet voorzien. We gingen uit van vergezichten in 2030 en 2040. Het is sneller werkelijkheid geworden.”

Daarnaast speelt dat bestaande vergunnigen veel van de 110 grondwaterwinningen van Vitens dichtbij kwetsbare natuurgebieden liggen. Dat betekent dat het drinkwaterbedrijf steeds vaker weerstand ondervindt bij het verkrijgen van nieuwe of het uitbreiden van bestaande winvergunningen. “De procedures worden steeds langer en er zijn steeds meer belangen die een rol spelen bij het verkrijgen van nieuwe vergunningen. Dat is een stroperig verhaal.” Afgelopen jaar riep waterbedrijf Vitens overheden op om sneller te zijn met uitbreiding van vergunningen voor drinkwaterwinningen.

Vitens werkt aan plannen voor nieuwe winconcepten met als inzet brondiversificatie. Maar dat vraagt vrij veel tijd, zegt Salverda. Hij noemt als voorbeeld de inzet om in de toekomst oppervlaktewater uit de IJssel en de Veluwse randmeren te gebruiken voor het maken van drinkwater. Ook onderzoekt Vitens de mogelijkheden om afvalwater te benutten voor drinkwaterwinning en werkt het ook nog aan het innovatieve drinkwaterwinningsconcept 'De eeuwige bron', dat in lijn is met het nieuwe beleidsbeginsel 'water en bodem sturend' in de ruimtelijke inrichting.

Andere thema's die aan de orde komen: de investeringsparadox, duurzaam drinkwatergebruik, leveren aan bedrijven (oa NX Filtration), de WACC.


LUISTER HIER DE PODCAST:

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

@Hans MiddendorpHoi Hans, beetje makkelijke reactie van het waterschap ('eerst moeten de waterbedrijven wat doen, tot die tijd kunnen wij niks doen'). De Waprog plaatste in 1986, in één jaar tijd, meer dan 100.000 watermeters bij gezinnen thuis. Dat kostte toen maar 150 gulden (!) per watermeter. Als de waterpartners echt zouden willen samenwerken, kan dit zo zijn opgelost. Dus ja, bureaucratie zegeviert. Niet iets om trots op te zijn.
@Gert Timmerman Eens. We moeten met al ons water zuinig omgaan (en het niet verontreinigen) zeker met zoet grondwater en met drinkwater.
@JanEens Jan, maar mijn opiniestuk gaat over hoe slimme bemetering en beprijzing het waterverbruik van huishoudens beïnvloeden. Dat er geen BOL is voor grootverbruik, helpt bedrijven inderdaad niet om slim met water om te gaan.   
Waarom de belasting op leidingwater (BOL) alleen voor de eerste 300m3? (€ 0,50 per m3 incl BTW). Beter is om een BOL te hebben voor het waterverbruik boven de 300m3. Politiek ligt dit moeilijk voor wat ik begreep.  
Of de waterkwaliteit wel 100% blijft onder deze oppervlakte heeft te maken met de normen die men hiervoor gebruikt. Bij eutrofiëring ontstaat wat groenalg en gelijk vliegt in de beoordeling de waterkwaliteit omlaag. Komt dat omdat anderen dit veroorzaken?