secundair logo knw 1

De invloed van klimaatverandering op de drinkwatervoorziening is sneller werkelijkheid geworden dan drinkwaterbedrijf Vitens heeft voorzien. Dat zegt Peter Salverda van Vitens in de podcast ‘De toekomst van ons water’.

Salverda is strategisch omgevingsmanager bij Vitens en geeft sturing aan het beleidsmatige en omgevingsproces voor een veilige drinkwatervoorziening in de toekomst. Het RIVM luidde kortgeleden de noodklok over dreigende drinkwatertekorten. De drinkwaterbedrijven zouden onvoldoende inspelen op de groeiende vraag naar drinkwater en door droge zomers staan drinkwaterreserves onder druk. Valt Vitens iets te verwijten?

“Klimaatverandering hebben wij zien aankomen”, zegt Salverda. “In 2013, tien jaar geleden, zijn we samen met IPO en Vewin begonnen met een traject om klimaatscenario’s te vertalen naar mogelijke gevolgen voor de drinkwatervoorziening, onder de naam: traject aanvullende strategische voorraden. Dus reserveringen maken voor het geval de klimaatverandering zou optreden. Dat is gaan lopen. Alleen de snelheid waarmee het is opgetreden, hebben wij als Vitens niet voorzien. We gingen uit van vergezichten in 2030 en 2040. Het is sneller werkelijkheid geworden.”

Daarnaast speelt dat bestaande vergunnigen veel van de 110 grondwaterwinningen van Vitens dichtbij kwetsbare natuurgebieden liggen. Dat betekent dat het drinkwaterbedrijf steeds vaker weerstand ondervindt bij het verkrijgen van nieuwe of het uitbreiden van bestaande winvergunningen. “De procedures worden steeds langer en er zijn steeds meer belangen die een rol spelen bij het verkrijgen van nieuwe vergunningen. Dat is een stroperig verhaal.” Afgelopen jaar riep waterbedrijf Vitens overheden op om sneller te zijn met uitbreiding van vergunningen voor drinkwaterwinningen.

Vitens werkt aan plannen voor nieuwe winconcepten met als inzet brondiversificatie. Maar dat vraagt vrij veel tijd, zegt Salverda. Hij noemt als voorbeeld de inzet om in de toekomst oppervlaktewater uit de IJssel en de Veluwse randmeren te gebruiken voor het maken van drinkwater. Ook onderzoekt Vitens de mogelijkheden om afvalwater te benutten voor drinkwaterwinning en werkt het ook nog aan het innovatieve drinkwaterwinningsconcept 'De eeuwige bron', dat in lijn is met het nieuwe beleidsbeginsel 'water en bodem sturend' in de ruimtelijke inrichting.

Andere thema's die aan de orde komen: de investeringsparadox, duurzaam drinkwatergebruik, leveren aan bedrijven (oa NX Filtration), de WACC.


LUISTER HIER DE PODCAST:

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...