NX Filtration realiseerde in de eerste zes maanden van dit jaar een omzet van 3,7 miljoen euro, een flinke stijging (188 procent) ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Voor het hele jaar stelt het bedrijf de omzetverwachting naar boven bij naar 8 tot 10 miljoen euro. De producent van nanofiltratie membraantechnologie baseert dat onder meer op een sterke marktvraag.
NX FIitration is nog wel verliesgevend. Het nettoverlies kwam in de eerste helft van 2022 uit op bijna 4 miljoen euro, vorig jaar was dat in dezelfde periode 1,4 miljoen euro.
Het Enschedese bedrijf schrijft de omzetgroei toe aan een toenemend aantal full-scale projecten die voortkwamen uit proefprojecten. Zo werden voor onder andere Aquarius H2O Dynamics (India), BI Pure Water (Canada), Cross Textile (Turkije), Delco Water (Canada), Ecoazur (Mexico), Ekopak (België), Envirogen (VK), Practical Water Solutions (Zuid-Afrika) volwaardige projecten opgezet.
Opzetten van pilots is een belangrijk onderdeel van de ‘uitrolstrategie’ die NX Filtration toepast om de nieuwe innovatieve zuiveringstechniek wereldwijd te introduceren. Ceo Michiel Staatsen spreekt de verwachting uit dat de dit jaar voorziene 140 proefsystemen tegen het einde van 2022 zullen worden overtroffen. In het eerste halfjaar van 2022 startte NX Filtration 81 proefprojecten, vergeleken met 32 in het eerste halfjaar van 2021. Op 30 juni stond de teller al op 113 pilotprojecten.
Buitenlandse expansie
Uitbreiding van het verkoopteam werpt ook zijn vruchten af. Zo gaat de buitenlandse expansie onverminderd door, met nieuwe verkoopactiviteiten in Frankrijk, Duitsland, China, Japan en Indonesië. 63 procent van de inkomsten komt van landen buiten Europa.
NX Filtration begint in de tweede helft van dit jaar aan de bouw van een nieuwe fabriek in Hengelo. Vorig jaar kondigde het bedrijf naast de gang naar de beurs, de bouw van de nieuwe fabriek aan op het High Tech Systems Park met de verwachte jaarlijkse productie van 80.000 membraanmodules. Inmiddels heeft het bedrijf het ontwerp van de nieuwe fabriek opgewaardeerd om grotere volumes te kunnen leveren dan eerder gepland, stelt Staatsen.
Tja. Zo'n simpele maatregel en dan mag het wettelijk niet. Omdat de administraties van Delfland en Dunea niet goed corresponderen. Toch is er minimaal risico op "oneerlijk" want er zijn GEEN huishoudens die GEEN drinkwateraansluiting hebben. En ALS huishoudens zijn aangesloten op het drinkwater, DAN betalen ze daar ook voor. Het enige probleem is dat in oude flatgebouwen er vaak nog 1 watermeter is voor alle bewoners samen. Maar vanuit de doelstelling voor drinkwaterbesparing moeten die huishoudens toch al een eigen (slimme) meter krijgen.
Dus dan denk je dat Dunea en Delfland de handen inéén slaan om de administratie op orde te krijgen. Maar nee, zooo belangrijk is het besparen van drinkwater (en dus minder rioolwater om te zuiveren) nou ook weer niet.