secundair logo knw 1

Artist impression van de nieuwe fabriek

NX Filtration verwerft op het High Tech Systems Park in Hengelo circa 2,4 hectare grond voor de bouw van een fabriek voor de productie van nanofiltratiemembraan. In de komende twee tot drie jaar moet de nieuwe productiehal verrijzen. NX Filtration wil er jaarlijks 80.000 membraanmodules gaan produceren.

De nieuwe fabriek biedt aan honderden mensen werk. De productie vereist, als de tien spinlijnen op volle capaciteit draaien, ongeveer 275 directe FTE's, schrijft NX Filtration. Het High Tech Systems Park, dat te boek staat als innovatiecampus die zich ontwikkelt op het zogeheten Thales-terrein in Hengelo, ligt op ongeveer 10 kilometer afstand van de huidige faciliteiten van NX Filtration.

De bouw ligt in de lijn der verwachting. De Enschedese membraanproducent kondigde vorige maand aan naar de beurs te gaan. Met het extra beurskapitaal, naar verwachting 150 tot 165 miljoen euro euro, wil het bedrijf groei financieren. De huidige omvang van het bedrijf - 45 medewerkers, 1,1 miljoen euro omzet (2020) - is nog klein, afgezet tegen de groeiambities: 15 miljard dollar omzet in 2030.

NX Filtration is een leverancier van nanofiltratie membraantechnologie die in één stap microverontreinigingen (waaronder farmaceutica, medicijnen, PFAS en insecticiden), kleur en selectieve zouten, maar ook bacteriën, virussen en nanoplastics uit water verwijdert. Het Enschedese bedrijf wil zijn zuiveringstechnieken wereldwijd verkopen.

 

MEER INFORMATIE
Membraanproducent NX Filtration gaat naar de beurs

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

Laatste reacties op onze artikelen

Wat een apart artikeltje Emile...  nitraat is niet organisch en liever stop ik wat zuurstof in infiltratiewater wanneer ik organische stoffen wil reduceren dan nitraat, dat immers het giftige nitriet kan vormen... de relatie met verbreding van irrigatiemogelijkheden met de aardappelteelt mort je nog maar eens uitleggen.. is toch iets heel anders? Joost
Hoi Marjolijn, bedankt voor je artikel. Het is duidelijk dat waterbeheer complex en uitdagend is, vooral nu klimaatverandering en hoger verbruik hun tol eisen. Gebieden zoals Zuid-Frankrijk en Catalonië staan niet op zichzelf met strenge restricties voor watergebruik.
Een interessant gegeven is dat 80% van ons drinkwater thuis wordt verbruikt. Daar ligt een enorme uitdaging, maar ook een kans om echt verschil te maken. Door slimmer om te gaan met de distributie van water, kunnen we helpen om het verbruik te verminderen zonder dat we daar veel van merken. Dit zou niet alleen helpen om onze waterbronnen te sparen, maar ook de druk op het systeem tijdens droge perioden verlagen.
Dit gaat verder dan alleen maar korter douchen; het gaat om een bewuste verandering in ons dagelijks leven om ervoor te zorgen dat er genoeg water is voor iedereen. Iemand iets gunnen. Beginnen met het nadenken over de oplossingen menukaart ook met water zoals we dat met energie doen - waar kunnen we besparen, hoe kunnen we efficiënter zijn, en hoe kunnen we ons aanpassen aan nieuwe omstandigheden?
Er is geen eenduidige oplossing voor het probleem, en additionele productie levert ons op langere termijn niets op. Misschien is het tijd om deze uitdaging aan te gaan en te kijken naar hoe we thuis ons watergebruik kunnen optimaliseren. 
Op dit moment (24 april 2024) na maandenlange neerslag is alles weer goedgekomen met hoog grondwater. De natuur hersteld zichzelf! Laat je niet beetnemen.
Afbreekbaarheid moet in de toekomst als eerste beoordelingsparameter voor toelating van stoffen worden ingevoerd. Er ontstaan anders onomkeerbare problemen in de toekomst.
In aanvulling hierop: Wij hebben voor terrein- en rivierbeheerders (VNBE) nog meer maatregelen in kaart gebracht om deze problemen te mitigeren (zie ook bijlage):