Peter Smit krijgt in het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant de portefeuille Water en Bodem. Smit neemt namens Forum voor Democratie zitting in het nieuwe dagelijks bestuur van de provincie.
Peter SmitDe nieuwe coalitie in Brabant wordt gevormd door VVD, Forum voor Democratie, CDA en Lokaal Brabant. De partijen hebben elkaar gevonden in het nieuwe coalitieakkoord ‘Samen, Slagvaardig en Slim: Ons Brabant’. Dat wordt morgenmiddag gepresenteerd.
Peter Smit was namens de lokale partij Algemeen Belang wethouder in de gemeente Oisterwijk. Hij moest het college van Burgemeester en Wethouders vorige maand verlaten nadat een meerderheid van de gemeenteraad het vertrouwen in hem had opgezegd. Aanleiding was de uitspraak van Smit dat hij de ambitie had om gedeputeerde te worden namens Forum voor Democratie.
Als gedeputeerde water en bodem krijgt Smit nadrukkelijk te maken met klimaatverandering en klimaatadaptatie. In de campagne voor de provinciale verkiezingen profileerde Forum voor Democratie zich vorig jaar als een partij die het klimaatprobleem ontkent.
Het bestaande college van GS bracht vorige maand nog een nota uit met de strekking dat de watersystemen in Brabant robuuster moeten worden om de provincie 'klimaatproof' te maken. Brabant moet in 2050 klimaatbestendig zijn.
MEER INFORMATIE:
Twee werelden na 20 maart
GS Brabant: watersystemen moeten robuuster
Mocht het in Juli weer warm en zonnig worden dan zal er een fors escalerend waterprobleem zijn.
De hamvraag die onbeantwoord blijft, is wat de impact is van de restlozing op de doelen van de KRW. Uit de berekeningen van het CBS zou blijken dat stikstof uit rwzi's nog voor 18% bijdraagt aan de totale belasting, en fosfaat nog voor 25% aan de totale belasting. Maar het gaat nog steeds om enorme hoeveelheden: 14,3 miljoen kg N en 1,64 miljoen kg P.
De afname in kg N is veel groter is dan in kg P. De verhouding tussen N en P is verschoven. Met als gevolg dat blauwalgen (die zelf stikstof binden) "in het voordeel zijn" vergeleken met groenalgen, die stikstof uit het oppervlaktewater opnemen. Dertig jaar geleden was er nog veel 'groene soep', inmiddels zijn de drijflagen van blauwalgen een hardnekkig probleem.
Het zou dus zomaar kunnen zijn dat het verwijderen van stikstof nu voldoende is, maar dat de verwijdering van fosfaat nog veel beter moet. Behalve wellicht als de rwzi (bijna) rechtstreeks op zee loost, dan is goed ook goed genoeg.