secundair logo knw 1

Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant willen de watersystemen in de provincie robuuster maken. Versterking is nodig om de provincie klimaatproof te maken, aldus het college. Dat wil de komende vier jaar 33 miljoen euro inzetten om maatregelen mogelijk te maken, maar rekent ook op bijdragen van het Rijk en de Europese Unie.

Brabant moet in 2050 klimaatbestendig zijn. Om dat te realiseren zijn de huidige inspanningen niet genoeg en moet er meer worden gedaan, stelt het college van GS, dat met een Visie Klimaatadaptatie komt. Onderdeel daarvan is de bestuursopdracht ‘Stoppen van verdroging met een waterrobuuste inrichting van Brabant’. 

De droge jaren 2018 en 2019 maar ook de hevige hagelbuien in 2016 hebben geleerd dat aanpassingen aan het veranderende klimaat voor een groot deel water gerelateerd zijn, aldus GS.

Om tot een robuust waterstelsel te komen gaan GS uit van vijf principes: 

  • Regenwater in hoger gelegen gebieden wordt zoveel mogelijk vastgehouden, zodat het kan doorzakken naar het grondwater, 
  • We houden lagergelegen gebieden structureel natter dan de hoger gelegen gebieden,
  • We zorgen voor meer ruimte voor het opvangen van piekbuien, 
  • Er wordt aan het grondwater niet méér onttrokken dan er wordt aangevuld. We zorgen daarom voor meer aanvulling, 
  • We zorgen ervoor dat geleidelijk overal de waterkwaliteit op orde komt.

GS willen met een provinciale stresstest de kwetsbare gebieden in Brabant in kaart brengen en zal in de uitvoering intensief samenwerken met waterschappen en gemeenten. Met ingang dit jaar moeten alle provinciale projecten en gebiedsopgaven klimaatbestendig en waterrobuust worden opgezet. In 2030 moeten de eerste grote gebiedsopgaven in Brabant volgens die uitgangspunten zijn gerealiseerd. 

GS wil tot en met 2023 33 miljoen euro gebruiken voor realisering van de plannen. Voor de vier jaren daarna moet nog eens 35 miljoen euro beschikbaar komen. Deze middelen zijn al gereserveerd, maar zijn niet genoeg, aldus GS, die ook rekenen op een bijdrage van het Rijk en de EU.

Binnenkort leggen GS de klimaatvisie voor aan de Provinciale Staten. 

 

-advertentie-

 

 

Typ je reactie...
Je bent niet ingelogd
Of reageer als gast
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Laat je reactie achter en start de discussie...

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Barry Madlener. Een man van grootse daden, w.o. motie tegen het dragen van hoofddoekjes en de verplichting voor moslimmeisjes om te moeten sporten met jongens. Dat schept hoge verwachtingen! 😱 OMG
Wat een slap verhaal over een mogelijke integriteitsschending. Als voormalig sectorhoofd bij verschillende waterschappen heb ik vele openbare aanbestedingen (klein en groot) moeten doen. Bij de meeste waterschappen zou een dergelijke aanpak nooit geaccepteerd zijn en ook bij andere overheden zoals provincies (waar ik eveneens ervaring heb) , ook niet. Wat is het toch moeilijk om gewoon een fout toe te geven! Daar is echt geen “integriteitsonderzoek “ voor nodig. Het is echt tijd dat bij deze organisatie de bezem er eens goed doorheen gaat! 
Bedankt Bas! Bij deze een link naar dat artikel: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32729940/  
Duidelijk artikel met interessante observaties!
Mbt referentie #2 zou het beter zijn te verwijzen naar Bil et al., 2021 (https://doi.org/10.1002/etc.4835).
Prachtig initiatief! Nu het hele stroomgebied van de Berkel als ruimtelijke eenheid bekijken ,vervuilers opsporen en voorstellen voor ruimtelijke ontwikkeling (incl. bescherming)met elkaar bedenken.cf kaderrichtlijn water.