Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant willen de watersystemen in de provincie robuuster maken. Versterking is nodig om de provincie klimaatproof te maken, aldus het college. Dat wil de komende vier jaar 33 miljoen euro inzetten om maatregelen mogelijk te maken, maar rekent ook op bijdragen van het Rijk en de Europese Unie.

Brabant moet in 2050 klimaatbestendig zijn. Om dat te realiseren zijn de huidige inspanningen niet genoeg en moet er meer worden gedaan, stelt het college van GS, dat met een Visie Klimaatadaptatie komt. Onderdeel daarvan is de bestuursopdracht ‘Stoppen van verdroging met een waterrobuuste inrichting van Brabant’. 

De droge jaren 2018 en 2019 maar ook de hevige hagelbuien in 2016 hebben geleerd dat aanpassingen aan het veranderende klimaat voor een groot deel water gerelateerd zijn, aldus GS.

Om tot een robuust waterstelsel te komen gaan GS uit van vijf principes: 

  • Regenwater in hoger gelegen gebieden wordt zoveel mogelijk vastgehouden, zodat het kan doorzakken naar het grondwater, 
  • We houden lagergelegen gebieden structureel natter dan de hoger gelegen gebieden,
  • We zorgen voor meer ruimte voor het opvangen van piekbuien, 
  • Er wordt aan het grondwater niet méér onttrokken dan er wordt aangevuld. We zorgen daarom voor meer aanvulling, 
  • We zorgen ervoor dat geleidelijk overal de waterkwaliteit op orde komt.

GS willen met een provinciale stresstest de kwetsbare gebieden in Brabant in kaart brengen en zal in de uitvoering intensief samenwerken met waterschappen en gemeenten. Met ingang dit jaar moeten alle provinciale projecten en gebiedsopgaven klimaatbestendig en waterrobuust worden opgezet. In 2030 moeten de eerste grote gebiedsopgaven in Brabant volgens die uitgangspunten zijn gerealiseerd. 

GS wil tot en met 2023 33 miljoen euro gebruiken voor realisering van de plannen. Voor de vier jaren daarna moet nog eens 35 miljoen euro beschikbaar komen. Deze middelen zijn al gereserveerd, maar zijn niet genoeg, aldus GS, die ook rekenen op een bijdrage van het Rijk en de EU.

Binnenkort leggen GS de klimaatvisie voor aan de Provinciale Staten. 

 

-advertentie-

 

 

Voor het reageren op onze artikelen hebben we enkele richtlijnen. Klik hier om deze te bekijken.

Het kan soms even duren voor je reactie online komt. We controleren ze namelijk eerst even.

Typ uw reactie hier...
Cancel
You are a guest ( Sign Up ? )
or post as a guest
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.

Interessant artikel? Laat uw reactie achter.

(advertentie)

Laatste reacties op onze artikelen

Ik wil de feiten kennen (10%)
De processen doorgronden (40%)
En de onzekerheid verkennen (50%)
Een oplossing zou kunnen zijn om activiteiten uit te besteden. Bijv. de voorzuivering van industrieel afvalwater of de opwerking van biogas uit slibgistingen of zelfs de volledige slibgisting uit te besteden. Marktpartijen kunnen dit ook nog eens goedkoper en sneller realiseren, waardoor eerder (duurzaamheids)doelstellingen worden gerealiseerd.
@Arie DekkerDank. Is aangepast.
In Flevoland, en specifiek in het gebied Almere Oosterwold heeft het Waterschap Zuiderzeeland al een verordening gemaakt waarbij alle putten, ook kleiner dan 1 m3 per uur een meldingsplicht hebben, terwijl er geen waterbeheerplan voor de regio is. Het risico is meer onzekerheid en bureaucratie, zonder dat er waarborgen voor (stads)landbouw worden besproken.
... wie in haar beheersgebied grondwater gebruikt en grondwateronttrekkingen in zijn gebied ?

Zelf reageren? Dat kan onder alle artikelen met een Mijn H2O/KNW account.